Αναζήτηση

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ : ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΡΥΚ + ΜΠΛΟΚΑ = ΜΗΔΕΝ

  • Ø Για άλλη μια φορά το σύνολο όλων των Ελλήνων έχει έρθει αντιμέτωπο με μια τραγική πραγματικότητα. Τους αγρότες – κυρίως της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας – να καταφεύγουν στην προσφιλή τους τακτική του αποκλεισμού των δρόμων και την κυβέρνηση να καταφεύγει σε επικοινωνιακά τρυκ που είναι τόσο φθηνά , καθώς το μόνο που ίσως να καταφέρνουν είναι να πείσουν τους Αθηναίους, που έχουν ελάχιστη επαφή με την τραγική πραγματικότητα την οποία βιώνει το σύνολο της Ελληνικής περιφέρειας.
  • Ø Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η κατάσταση στον αγροτικό τομέα της οικονομίας είναι δραματική. Πως οι αγρότες – σε άλλες καλλιέργειες περισσότερο και σε άλλες λιγότερο – βλέπουν το εισόδημά τους χρόνο με τον χρόνο να μειώνεται και στην κυριολεξία να εξωθούνται στο να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες.
  • Ø Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός πως – από τότε που διαλύθηκαν οι όποιες βιομηχανίες υπήρχαν - σχεδόν όλοι οι τομές της οικονομίας στην Ελληνική περιφέρεια βρίσκονται σε εξάρτηση με την αγροτική οικονομία. Από την μεταποίηση , το εμπόριο, τις υπηρεσίες, πολλά εξαρτώνται και από την αγροτική παραγωγή αλλά και από το εισόδημα των αγροτών.
  • Ø Με απλά λόγια, εάν δεν παράγονται τα κατάλληλα αγροτικά προϊόντα , τότε δεν δουλεύουν ούτε οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, ούτε οι εξαγωγικές, ούτε οι μεταφορικές, ούτε οι εμπορικές. Και εάν δεν έχει λεφτά ο αγρότης , τότε δεν δουλεύουν ούτε τα εμπορικά καταστήματα. Και τι θα απομείνει ; Μόνο ο τουρισμός, που και αυτός εξαρτάται από μια σειρά από απρόβλεπτους παράγοντες και είναι κάτι το τελείως αβέβαιο.
  • Ø Σε αυτή την πραγματικότητα η απάντηση της κυβέρνησης είναι λόγια, λόγια λόγια και απλώς αντιγραφή της επικοινωνιακής τακτικής που είχε ακολουθήσει και πέρυσι ο Σωτήρης ο Χατζηγάκης με ανακοινώσεις των όσων έχουν αποφασιστεί. Μόνο που αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα.
  • Ø Βέβαια η σημερινή κυβέρνηση είναι κατά πολύ ικανότερη στο μπλα-μπλά και στο παραμύθιασμα, ενώ έχει και την υποστήριξη σημαντικού τμήματος των Μέσων Ενημέρωσης της Αθήνας. Όχι όμως της Περιφέρειας.
  • Ø Συνεχείς είναι οι αναφορές της κυβέρνησης και των φιλικών της Μέσων Ενημέρωσης στον «κοινωνικό διάλογο». Μόνο που κρύβουν πως πρόκειται για διάλογο ο οποίος αφενός δεν έχει καμία ουσία και αποσκοπεί μόνο στο σπάσιμο των κινητοποιήσεων και αφετέρου πως ο πεινασμένος δεν μπορεί να κάνει διάλογο με έναν χορτάτο.
  • Ø Και πως μπορεί να πείσει η Κατερίνα η Μπατζελή ότι θέλει ειλικρινή διάλογο, όταν την μια βγαίνει και βρίζει τους αγρότες, την άλλη (μαζί με τον Γιώργο τον Παπανδρέου) ανακοινώνουν πως δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για να δώσουν και ταυτόχρονα δίνουν στην δημοσιότητα – για εντυπωσιασμό και μόνο – λίστες με «μέτρα» τα οποία όμως δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα για το αγροτικό εισόδημα.
  • Ø Και πως μπορεί να πείσει η Κατερίνα η Μπατζελή, για την ειλικρίνειά της, όταν εν μέσω της κρίσης του αγροτικού ζητήματος, αντί να δώσει στην δημοσιότητα – για διάλογο – τα σχέδια για τις αλλαγές στο Συνεταιριστικό κίνημα ή για την αναμόρφωση του οργανισμού του ΕΛΓΑ, επιλέγει να ξεκινήσει με τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών.
  • Ø Από την άλλη πλευρά βέβαια και οι αγρότες της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, θα έπρεπε να βάλουν περισσότερη φαντασία στην ζωή τους και να καταλάβουν πως τα μπλόκα στους δρόμους, ίσως να αποτελούν μια μορφή πίεσης στην κυβέρνηση, αλλά αυτή η πίεση είναι καθαρά έμμεση. Δηλαδή , πιέζουν άλλα επαγγελματικά στρώματα και τάξεις, προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση. Μόνο που αυτή η τακτική μπορεί κάλλιστα να γυρίσει ως μπούμεραγκ και να χάσουν την υποστήριξη – όχι των Αθηναίων που δεν την έχουν – αλλά και του πληθυσμού της περιφέρειας.
  • Ø Ήδη, έχουν αντιδράσει οι πάσης φύσεως εξαγωγείς, μεταφορείς κλπ. Και εάν οι σιτοκαλλιεργητές και βαμβακοπαραγωγοί, αυτούς τους έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, δεν θα πρέπει να κάνουν το ίδιο με τους άλλους «συναδέλφους» τους.
  • Ø Παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών, εσπεριδοκαλλιεργητές, ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν τα ίδια ή και μεγαλύτερα προβλήματα από τους αγρότες που είναι σε συγκεκριμένα μπλόκα. Όμως το κλείσιμο των δρόμων από τους δεύτερους, έχει σαν αποτέλεσμα να επιδεινώνονται τα προβλήματα αυτά. Προϊόντα της Νότιας Ελλάδας είτε καταστρέφονται, είτε χάνουν τα – κρίσιμα – «ραντεβού» με τις αγορές της Ευρώπης λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων στα μπλόκα.
  • Ø Από την μια λοιπόν οι αγρότες που κινητοποιούνται – και καλά κάνουν – θα πρέπει να βρουν και άλλους τρόπους πίεσης (και έχω αναφερθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων π.χ. στον αποκλεισμό των εφοριών, με την αιτιολογία πως αφού το κράτος δεν τους δίνει ευρώ, τότε δεν θα εισπράξει και ευρώ).
  • Ø Από την άλλη , εάν η σημερινή κυβέρνηση θέλει να έχει έστω και ένα ίχνος αξιοπιστίας, τότε πρέπει να κάνει άμεσα αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, να δώσει άμεσες λύσεις για όλους τους αγρότες και μετά να ξεκινήσει τον διάλογο για το…μέλλον.
  • Ø Δυστυχώς όμως έχω πάψει πια να ελπίζω και πολύ φοβάμαι πως – όπως έχει γίνει μέχρι τώρα έτσι και στην συνέχεια - θα ακολουθηθεί η πεπατημένη με κάποιες άμεσες παροχές (ψίχουλα τα έλεγαν κάποιοι πέρυσι) σε εκείνους που ασκούν την μεγάλη πίεση η οποία μόλις ξεφουσκώσει θα οδηγήσει στο ξεφούσκωμα και των όποιων ωραίων λόγων για την ενίσχυση της υπαίθρου, της περιφέρειας , μπλα, μπλα, μπλά…
  • Ø Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από …περσινό πρωτοσέλιδο των «Νέων» αλλά νομίζω πως ταιριάζει γάντι και φέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου