Αναζήτηση

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ : ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ

 • Ø Το παλιό – αλλά πάντα επίκαιρο άσμα – «λες και ήταν χθες» θα μπορούσαν να τραγουδούν οι δήμαρχοι που παρευρέθηκαν στην συνεδρίαση της ΤΕΔΚ για το θέμα του τέλους όχλησης που – σύμφωνα με τον Νόμο – πρέπει να καταβάλλουν στον δήμο Ακρωτηρίου για την μεταφορά και διαχείριση των σκουπιδιών τους στην περιοχή του.
 • Ø Και , δυστυχώς, όχι μόνο οι δήμαρχοι αλλά και ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο Θανάσης Καρούντζος, ο οποίος επέστρεψε στο νησί μετά από έξη σχεδόν χρόνια και ήρθε αντιμέτωπος με το ίδιο πρόβλημα με το οποίο είχε ασχοληθεί στο παρελθόν.
 • Ø Πέραν από τις κραυγές κάποιων – θεατών – Ακρωτηριανών και την απαράδεκτη συμπεριφορά του δημάρχου Ελευθερίου Βενιζέλου που σιγόνταρε με την στάση του την πρόκληση έντασης.
 • Ø Πέραν από το κατεβατό που διάβασε μια δικηγορίνα προσπαθώντας να αποδείξει ότι ο δήμος Ακρωτηρίου δεν δικαιούται το τέλος όχλησης, για να εισπράξει την – πληρωμένη – απάντηση του πρώην δημάρχου Αντώνη Γιαννακάκη, πως η «γνωμοδότησή της» έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις του Εισαγγελέα Εφετών που του απεύθυνε κατηγορία γιατί δεν είχε εισπράξει το τέλος αυτό.
 • Ø Νομίζω ότι το όλο θέμα , πέραν της νομικής, έχει μια καθαρά ηθική υπόσταση. Και γίνομαι πιο σαφής : Πριν εκδοθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία ορίστηκε πως η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνεται στο Ακρωτήρι, προηγήθηκε ο σχετικός Νόμος (ΦΕΚ 1451/1999) ο οποίος ισχύει για την διαχείριση των απορριμμάτων των Χανίων που ορίζει σαφέστατα πως καθιερώνονται κίνητρα για τον δήμο στην περιφέρεια του οποίου « φιλοξενείται χώρος τελικής διάθεσης. Τέτοια κίνητρα και μέτρα είναι :
 • Ø 1) Η εφαρμογή όλων των δυνατών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. 2) Η συμμετοχή του αρμόδιου Δήμου στις διαδικασίες μελέτης και εκτέλεσης των έργων. 3) Η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής σαν ανταπόδοση για την αποδοχή των έργων, με προτεραιότητα σε έργα που ο ίδιος ο Δήμος έχει ζητήσει να ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα. 4) Η κατά προτεραιότητα πρόσληψη των κατοίκων της περιοχής σε τυχόν νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στα συστήματα διαχείρισης και
 • Ø 5) Η απόδοση ως «τέλος χρήσης γης» στον Δήμο που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις της τελικής διάθεσης, ενός ποσοστού των ανταποδοτικών τελών, που προτείνεται να είναι το 8% επί του συνόλου τους».
 • Ø Δεν θα σταθώ στο ότι από όλα τα παραπάνω δεν έγινε απολύτως τίποτε και βέβαια εδώ προκύπτει και ένα ηθικό και νομικό θέμα για την ΔΕΔΙΣΑ για το αν είναι νόμιμη η πρόσληψη εκείνων που εργάζονται στο εργοστάσιο των απορριμμάτων, καθώς έχουν παραβιάσει κατάφωρα το μέτρο της κατά προτεραιότητας πρόσληψης κατοίκων της περιοχής.
 • Ø Όμως στο θέμα του «τέλους χρήσης γης» τα όσα γράφει ο Νόμος δεν σηκώνουν καμία παρερμηνεία ούτε δημάρχου, ούτε δικηγόρου – υπαλλήλου - του δημάρχου. Το μόνο που αφήνει ο Νόμος «ανοιχτό» είναι το θέμα του ποσοστού. Όμως ρητά και κατηγορηματικά γράφει για ποσοστό των ανταποδοτικών τελών επί του συνόλου τους.
 • Ø Τέσσερα χρόνια μετά από την ψήφιση αυτού του Νόμου, και καθώς οι δήμαρχοι των Χανίων τον «έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους» , τον Αύγουστο του 2003, με περιφερειάρχη και πάλι τον Θανάση τον Καρούντζο και μετά από ξεσηκωμό των Ακρωτηριανών, το θέμα έρχεται στην ΤΕΔΚ, όπου ο Θανάσης ο Καρούντζος προτείνει να δίνουν οι δήμοι το 8% επί των τελών καθαριότητας που εισπράττουν. Όμως η ΤΕΔΚ αποφασίζει να δίνουν το 6% επί των χρημάτων που δίνουν στην ΔΕΔΙΣΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων.
 • Ø Και όμως. Ακόμη και την δική τους την απόφαση την έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια, καθώς , ενώ έβαζαν στους ετήσιους προϋπολογισμούς αυτά τα χρήματα (δηλαδή τα εισέπρατταν από τους δημότες για να είναι ισοσκελισμένα έσοδα-έξοδα) , δεν έδωσαν στον δήμο Ακρωτηρίου ούτε ένα ευρώ.
 • Ø Και μην ακούσω πως ο δήμος Ακρωτηρίου διαφώνησε με αυτή την απόφαση, γιατί θα σας ρωτήσω. Κύριοι δήμαρχοι, αφού εγγράφατε αυτό το έξοδο στον προϋπολογισμό σας, γιατί δεν καταθέτατε τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων , για να είστε εσείς εντάξει και ας μην τα έπαιρνε ο δήμος Ακρωτηρίου;
 • Ø Δέκα χρόνια μετά την ψήφιση του Νόμου, ερχόμαστε, σχεδόν οι ίδιοι άνθρωποι, να συζητούμε τα ίδια πράγματα. Και μάλιστα για ένα θέμα που – όχι μόνο νομικά – αλλά τουλάχιστον ηθικά , θα έπρεπε να είχε λυθεί. Γιατί δεν είναι δυνατόν ο όποιος δήμαρχος να εφαρμόζει το «ο ρυπαίνων πληρώνει» παίρνοντας λεφτά από τους δημότες του και ο ίδιος να αρνείται να το εφαρμόσει για τους κατοίκους του δήμου – σήμερα – ή του δημοτικού διαμερίσματος – αύριο – στους οποίους ξεφορτώνεται τα δικά του τα σκουπίδια.
 • Ø Και κάτι προς κάποιους που κάθε φορά που ανοίγει αυτή η συζήτηση «θυμούνται» το εργοστάσιο της ΔΕΗ, ή οτιδήποτε άλλο. Εάν και στην δική σας την περίπτωση υπάρξει Νόμος για ανταποδοτικά οφέλη, τότε να μιλήσετε, διαφορετικά το μόνο που κάνετε είναι να εκθέτετε την ανεπάρκεια και την ασχετοσύνη σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου