Αναζήτηση

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ : ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΤΟ 2009 ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • Ø Η γνωστή ρήση «εκεί που ήσουν ήμουνα και εκεί μου είμαι θα έρθεις» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της νυν υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή, η οποία στις αγροτικές κινητοποιήσεις , ως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είχε όλη την άνεση να λέει διάφορα όταν το χαλάζι έπεφτε στο κεφάλι του Σωτήρη του Χατζηγάκη. ( Θράσος που το είχε και αυτός να πάει προχθές σε μπλόκα των αγροτών. Καλά του είπαν πως πήγε με έναν χρόνο καθυστέρηση).
  • Ø Για να επιστρέψω στην υπουργό μας, έψαξα στην ιστοσελίδα της να βρω τα δελτία Τύπου κλπ που – γνωρίζω – πως υπήρχαν, αλλά δυστυχώς, οτιδήποτε υπήρχε πριν την υπουργοποίησή της θεωρήθηκε ως άχρηστο και πετάχτηκε. Όμως από άλλη πηγή , ανακάλυψα συνέντευξη που είχε δώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984» στις 26/1/2009, όπου η τότε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή είχε πει τα εξής :
  • Κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κα Κατερίνα Μπατζέλη.
  • Κυρία Μπατζέλη 1996-2008, περίπου 12 χρόνια αγροτικές κινητοποιήσεις. Τι έχει αλλάξει επί της ουσίας; Γιατί διαπιστώνω κοιτώντας και το 1996, ότι είναι πάνω κάτω περίπου τα ίδια αιτήματα από πλευράς αγροτών.
  • Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το 1996 που είχαμε μεγάλη κινητοποίηση, αφορούσε κυρίως δυο μεγάλα προϊόντα, τον καπνό και το βαμβάκι λόγω της μείωσης των κοινοτικών επιδοτήσεων. Οι σημερινές κινητοποιήσεις οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας και όπου εκφράζονται πολλαπλά προβλήματα και αιτήματα, αφορούν την ίδια την αγορά των γεωργικών προϊόντων και όχι τόσο τη στήριξή τους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία έτσι κι αλλιώς αρχίζει να μειώνει την στήριξή της στα αγροτικά προϊόντα. Η βάση των προβλημάτων προέρχεται από την έλλειψη πραγματικών, ουσιαστικών εθνικών μέτρων τα οποία να διαμορφώνουν και τον τρόπο εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.Η απώλεια αγροτικού εισοδήματος και εθνικών πόρων εξαρτάται από την κακοδιαχείριση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, από την έλλειψη διαφάνειας των εμπορικών μέτρων για τα τρόφιμα και την έλλειψη παρεμβατικών μέτρων ελέγχου του κόστους των εισροών. Μιλάμε συνεπώς για δυο διαφορετικές κινητοποιήσεις μεταξύ του 1996 και της σημερινής, που απορρέουν από δύο διαφορετικά μοντέλα αγροτικής πολιτικής.
  • Κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ: Δηλαδή επί της ουσίας η «πολιτική εξουσία εν Ελλάδι» εξαπάτησε τους αγρότες σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δηλαδή τους έλεγε αυτό που ήθελα ν’ ακούσουν, αυτό μου λέτε..
  • Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό που έκανε πρώτα η ελληνική κυβέρνηση με την καινούργια αναθεώρηση της ΚΑΠ ήταν ότι διαλαλούσε το ότι: «θα παίρνετε τσάμπα τα λεφτά των κοινοτικών επιδοτήσεων και θα κάθεστε», πράγμα το οποίο δεν ισχύει, διότι θα έπρεπε να συνεχίζουν να παράγουν. Και το δεύτερο είναι ότι δεν τους κάλυψε το κόστος το οποίο δημιουργήθηκε από την ίδια την αδυναμία των εθνικών αρχών στα θέματα διαχείρισης της αγοράς και της διαφάνειας των τιμών. Οι αγρότες ζητούν να πάρουν πίσω τα λεφτά που η αγορά τους πήρε. Δεν ζητούν επιπλέον Κοινοτικούς πόρους.
  • Κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ: Να σας ρωτήσω κάτι για να μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας: Τι μερίδιο έχουν όλα αυτά τα χρόνια οι ίδιοι οι αγρότες για την κατάσταση;
  • Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Έχουν μερίδιο ευθύνης διότι στρέφονται σε παραγωγές π.χ. όπως το βαμβάκι που γνωρίζετε ότι η αγορά του, η εμπορία του είναι προβληματική, αλλά και η περιβαλλοντική επιβάρυνση που επιφέρει. Δεν στράφηκαν πολύ γρήγορα σε διατροφικά προϊόντα τα οποία είναι στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Υπάρχει φυσικά και τώρα η κρίση στο λάδι, στα οπωροκηπευτικά, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε για διαφορετικά προϊόντα και η αντιμετώπιση της κρίσης τους είναι άλλου τύπου απ’ αυτήν του βαμβακιού Βλέπετε όμως ότι τα μέτρα στήριξης που προτείνει η κυβέρνηση είναι πάλι μόνο για το βαμβάκι και δεν δίνει καμία προτεραιότητα στα διατροφικά προϊόντα: Το λάδι, το κρασί και τα οπωροκηπευτικά. Γι αυτό λέμε ότι υπάρχει "κενό" στην Εθνική στρατηγική.
  • Κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ: Έχω την αίσθηση κι αν κάνω λάθος διορθώστε με, ότι τα τελευταία χρόνια, ίσως και ποτέ, δεν υπάρχει μια εθνική στρατηγική για το τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε σαν χώρα στον αγροτικό τομέα. Δεν υπάρχει αυτή ή εθνική στρατηγική διότι μπορείτε να το δείτε πολύ εύκολα ότι έχουμε γίνει πλέον, ή αν δεν έχουμε γίνει θα γίνουμε σε λίγο καιρό, χώρα εισαγωγών. Δηλαδή δεν ξέρουμε ούτε τι θέλουμε να παράγουμε ούτε τι θέλουμε να εξάγουμε τελικά.
  • Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Διαχρονικά όντως δεν υπήρχε εθνική στρατηγική κι αυτό το λέω προς πάσα κατεύθυνση. Γιατί είχαμε επαναπαυτεί με τους Κοινοτικούς πόρους. Αυτό το οποίο όμως τώρα απαιτείται είναι ν’ αποκτήσουμε εθνική στρατηγική αλλά κατ' αρχήν, πρέπει να γίνει μια κοινωνική και οικονομική συμφωνία με τους εμπόρους, τους βιομήχανους, ν’ αγοράζουν ελληνικά προϊόντα. Ο Θαπατέρο στην Ισπανία, το σύνθημα το οποίο πετάει πλέον στην αγορά είναι «πατριωτικός καταναλωτισμός, αγοράζετε ισπανικά προϊόντα για ν’ αντιμετωπίσουμε την σημερινή κρίση». Αγοράζει ο καταναλωτής αλλά και ο βιομήχανος. Διότι δε μπορεί ο κ. Μίχαλος να βγαίνει να επικρίνει τους αποκλεισμούς των δρόμων, να καταγγέλλει να μην μπλοκάρονται τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά στα σύνορα για εισαγόμενες πρώτες ύλες και τρόφιμα. Είναι υποχρεωμένος αυτός και τα μέλη του συνδέσμου του να αγοράζουν ελληνικά ποιοτικά προϊόντα. Είτε αφορά βαμβάκι για την κλωστοϋφαντουργία, είτε γάλα, είτε τρόφιμα.Εάν λοιπόν δεν γίνει αυτή η οικονομική συμφωνία ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των παραγωγικών τάξεων, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα εξαφανισθούν.
  • Κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ: Σ’ αυτό έχετε απόλυτο δίκιο όπως το διατυπώνετε. Από δω και πέρα πιστεύετε ότι θα βρεθεί μια λύση; Γιατί βλέπω τον τελευταίο καιρό, τις τελευταίες μέρες δηλαδή, ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βλέπει τους αγρότες σε κομμάτια. Δηλαδή δεν υπάρχει συνοχή στο μέτωπο το αγροτικό.
  • Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η κάθε κρίση αναδεικνύει και την κρίση των θεσμών και του αντίστοιχου κοινωνικού στρώματος. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι θεσμοί, Συνεταιρισμοί, Ενώσεις, μεταξύ των οποίων αρκετές είναι κερδοφόρες και είχαμε πει τα προβλήματά τους, δυστυχώς η κυβέρνηση δεν τους άκουσε. Βλέπουμε ότι ο αγροτικός κόσμος τώρα ξεσηκώνεται ασχέτως πολιτικού χρώματος και ιδεολογίας και δημιουργεί ένα άλλο κοινωνικό Κίνημα το οποίο είναι σταθερό στα αιτήματά του. Και οι θεσμοί, η ΠΑΣΕΓΕΣ π.χ. θα πρέπει να το λάβει υπόψη της στην μελλοντική διαμόρφωση πολιτικών και συσχετισμών Το ότι βγαίνουν νέοι συνδικαλιστές στον αγροτικό χώρο είναι πολύ δυνατό σημείο διότι πιστεύω ότι μπαίνει νέο αίμα με καινούργιο μοντέλο αιτημάτων. Όμως δεν ζητάνε «όλα τα λεφτά όλα τα κιλά», ζητάνε όλη την "παραγωγή στο ράφι". Είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα κόμματα αλλά και οι θεσμοί των αγροτών.
  • Κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ: Μιας και είπατε για τα κόμματα, διαπιστώνω μια απουσία της αντιπολίτευσης και όχι στην πλευρά της υποκίνησης, αλλά τουλάχιστον στην πλευρά του να πάρει θέση. Δεν θα έπρεπε ας πούμε το ΠΑΣΟΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει θέση για το τι θα κάνει όταν θα έρθει στα πράγματα, αν έρθει στα πράγματα τελικά;
  • Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εδώ και δυο μήνες το ΠΑΣΟΚ έχει επεξεργαστεί με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια το αγροτικό του πρόγραμμα, το οποίο λόγω των γεγονότων των μαθητικών κινητοποιήσεων δεν μπορούσαμε να το παρουσιάσουμε για λόγους τους οποίους μπορείτε να καταλάβετε. Ο Πρόεδρος στις Σέρρες και στα Τρίκαλα το ανέλυσε. Δεν είναι ένα πρόγραμμα που αφορά μόνο την άμεση αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων, αλλά και το τι σημαίνει γεωργία για την Ελλάδα, την πράσινη ανάπτυξη και τη διαμόρφωση ενός σταθερού αγροτικού εισοδήματος.Το γιατί δεν παρουσιάζεται επικοινωνιακά το ΠΑΣΟΚ: Κατ' αρχήν πρέπει να σας πω ότι δεν υποκινούμε τις κινητοποιήσεις διότι ήδη οι αγρότες έχουν τόσο σημαντικά προβλήματα που έχουν ξεπεράσει την κάθε κομματική παρέμβαση για κινητοποιήσεις. Ένα το κρατούμενο.
  • Κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ: Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, ή το ΚΚΕ αυτή την περίοδο ν’ αναπτύξει τις απόψεις του στον ελληνικό λαό για το αγροτικό ζήτημα.
  • Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πολύ σωστά, αυτό ήθελα να πω, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει επικοινωνιακά πλέον, αφού η κυβέρνηση παρουσίασε τις προτάσεις της –εγώ δεν τις ονομάζω προτάσεις, τις ονομάζω μέτρα ολιγωρίας και έλλειψης γνώσης επί των ζητημάτων, αλλά ας τα ονομάσουμε όμως προτάσεις. Επί των προτάσεων αυτών θα πρέπει να επανέλθει και να παρουσιάσει ξανά το δικό του πακέτο, το αρχικό και να διαπραγματευθεί πλέον απ’ ευθείας, με τους παραγωγούς και όλες τις οικονομικές τάξεις που συνδέονται με το διατροφικό ζήτημα στην Ελλάδα.
  • Κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ: Άρα λοιπόν η φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ για την αγροτιά ποια είναι;
  • Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η κεντρική φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρέπει να παραμείνει ισχυρό κοινωνικό στρώμα διότι υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις –το 8% του ενεργού αγροτικού πληθυσμού να το κάνουν 4%. Το ΠΑΣΟΚ το καταγγέλλει. Θέλουμε ένα ισχυρό αγροτικό κοινωνικό στρώμα το οποίο δεν πρέπει να χαθεί στις καλλιέργειες που δε βρίσκουν αγορά, όπως καπνά, βαμβάκια, αλλά να στραφούν στα τρόφιμα Δεύτερον, ότι θα πρέπει να ξεχωρίσουμε πλέον τις ζώνες παραγωγής. Εκεί θα εξασφαλίζεται η σωστή διαχείριση του νερού, τα δικαιώματα παραγωγής, και η ενίσχυση των επενδύσεων με μια ανταγωνιστική γεωργία. Επίσης, η γεωργική ανάπτυξη θα συνδεθεί με την ανάπτυξη της ίδιας της περιφέρειας και της υπαίθρου.
  • Κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ: Θα προσθέσω και κάτι εγώ χωρίς να είμαι ΠΑΣΟΚ ή τέλος πάντων να έχω σχέση με το ΠΑΣΟΚ, ότι θα μπορούσε σε όλα αυτά να τονιστεί ιδιαιτέρως, να σπάσει αυτό το απόστημα που υπάρχει στην ενδιάμεση αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι.
  • Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό είναι το κομβικό σημείο και το τόνισα κι απ’ την αρχή. Διότι πλέον το αγροτικό ζήτημα δεν είναι η σχέση αγρότη με χωράφι, αλλά με καταναλωτή, όπου ενδιάμεσα όμως επεμβαίνουν κερδοσκοπικά οι μεγάλες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις. Τα τοπικά μπακάλικα, ή τα μικρά σούπερ μάρκετ, μπορούν να ενδυναμώσουν την αγοραστική τους δύναμη σε τοπικά προϊόντα και εκεί πρέπει να δοθούν κίνητρα . Οι μεγάλες αλυσίδες, οι εμπορικές αλυσίδες που είναι μέλη του ΕΒΕΑ και του κ. Μίχαλου, του ΣΕΒ, πρέπει ν’ αποκτήσουν και εκείνοι εθνική συνείδηση για το διατροφικό ζήτημα. Να κάνουν έναν "οικονομικό συμβόλαιο" καλής συνεργασίας. Θα βοηθηθούν όλοι και πάνω από όλα η εθνική οικονομία.Δεν μπορεί όμως, αντί αυτού, να εμπαίζουν τον αγρότη αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές.
  • Κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό απόγευμα
  • Ø Αυτή ήταν η συνέντευξη της σημερινής υπουργού πριν από έναν χρόνο. ‘Όταν η θεωρία της αντιπολίτευσης ήταν σαφώς πιο εύκολη από την πρακτική της…κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου