Αναζήτηση

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΚΡΗΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ : ΟΤΑΝ ΑΛΛΟΙ …ΤΡΕΧΟΥΝ …. ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΗ …ΣΥΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ


  • Ø Η είδηση : H πρώτη απόλυτα μηχανοποιημένη συγκομιδή της ελιάς στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στις 10.30 το πρωί, στο Αγρίνιο, καθώς οι πρώτες εκμεταλλεύσεις του συστήματος πυκνής γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας έχουν ήδη συμπληρώσει 3 χρόνια από την εγκατάστασή τους και είναι έτοιμες προς συγκομιδή.
  • Ø Η αρχική συγκέντρωση των ενδιαφερομένων θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Α.Σ. Αχελώου στη Νεάπολη Αιτωλοακαρνανίας .Διοργανωτές είναι η Geoplant ΑΕΕΓΕ και η Ελαιοκομική ΑΕ, που αποτελούν τους επίσημους αντιπροσώπους της ισπανικής Agromillora Iberia και των φυτών Olint. Η ποικιλία που θα συγκομιστεί είναι η ελληνική κορωνέικη (I-38) και η μηχανή συγκομιδής είναι η New Holland VX 7090 της Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ που αποκτήθηκε από τις δύο εταιρείες για τον σκοπό αυτό.
  • Ø Στην πρόσκλησή τους προς όλους τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, οι δύο εταιρείες θεωρούν «πως η απόλυτη εκμηχάνιση της καλλιέργειας αποτελεί μονόδρομο για μια οικονομικά βιώσιμη κι ανταγωνιστική ελαιοκαλλιέργεια. Είμαστε βέβαιοι πως η στιγμή αυτή, από καταβολής της ελαιοκαλλιέργειας, είναι ιστορική και σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας αυτή την εμπειρία».
  • Ø Με απλά λόγια, αυτό που το ακούγαμε ή το βλέπαμε να συμβαίνει σε άλλες χώρες ήρθε πια και στην δική μας. Αγρίνιο, Λεχαινά , Βαρθολομιό, Λάρισα, είναι μερικές από τις περιοχές της «πάνω» Ελλάδας , όπου ήδη εκατοντάδες στρέμματα φυτεύονται με μικρά ελαιόδεντρα και με στόχο σε λίγα χρόνια (πολύ λιγότερα απ’ότι φαντάζονται ορισμένοι) να έχουν μπει στην παραγωγή ελαιολάδου, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες με την μηχανική συγκομιδή.
  • Ø Το αποτέλεσμα, είναι πολύ δύσκολο να το φανταστούμε, αλλά θεωρώ πως θα αποτελέσει ένα συντριπτικό χτύπημα για τους Κρήτες ελαιοπαραγωγούς. Όταν στις περιοχές αυτές τις χώρας μας ξεκινήσουν να παράγουν τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου με πολύ φθηνότερο κόστος απότι το ελαιόλαδο που παράγεται στην Κρήτη, τότε «θα είναι αργά για δάκρυα Στέλλα».
  • Ø Και αυτή η στιγμή έρχεται , έφθασε. Και οι δύο φωτογραφίες είναι από την Ελλάδα και μάλιστα από την περιοχή της Λάρισας. Μπορείτε να φανταστείτε ποια θα είναι η τύχη των Κρητών ελαιοπαραγωγών εάν οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου (και όλων των πεδινών περιοχών της χώρας) αρχίσουν να φυτεύουν ελαιόδεντρα που δεν θα χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση (κλαδέματα κλπ) και θα μαζεύονται μηχανικά με ελάχιστο κόστος;
  • Ø Θα μου πείτε, μα η ποιότητα του Κρητικού ελαιολάδου είναι αξεπέραστη. Μα αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα. Όλο λέμε για την ποιότητα, αλλά δεν κάνουμε τίποτε για να την εκμεταλλευτούμε. Ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει πως το παιχνίδι της ποσότητας έχει χαθεί στην Κρήτη λόγω του αυξημένου κόστους.
  • Ø Χθες το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς μαζί με την Νομαρχία Χανίων και το παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ διοργάνωσαν μια πολύ ενημερωτική ημερίδα για την ποιότητα, την προώθηση και την εμπορία του ελαιολάδου. Ε λοιπόν, εκτός από τους διοργανωτές και τους ομιλητές , οι υπόλοιποι μετριούντο στα δάκτυλα του ενός χεριού.
  • Ø Απόντες ήταν οι δήμαρχοι ή έστω οι εκπρόσωποί τους από τους ελαιοκομικούς δήμους. Απόντες ήταν οι αγρότες. Απόντες ήταν οι ελαιοτριβείς. (Και μην μου πει κανείς πως μάζευαν ελιές γιατί έριχνε καρεκλοπόδαρα (βροχή) παντού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου