Αναζήτηση

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

  • Ø Τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σαράντα μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του διδασκαλικού συλλόγου Χανίων, στο Νομό χρειάζονται , συνολικά, καμία εκατοστή δάσκαλοι και νηπιαγωγοί για να μπορούμε να πούμε πως όλα λειτουργούν άψογα.
  • Ø Μιλώντας με τον πρόεδρο του συλλόγου, τον Νεκτάριο τον Πετράκη ( ο οποίος και μπράβο του, κάνει πράξη εκείνο που είχε γράψει στην στήλη προεκλογικά σχετικά με την συνέχεια των αγώνων για καλύτερη παιδεία) διαπίστωσα πως – εκτός του θέματος των μόνιμων διορισμών – τα πολλά κενά που εμφανίζονται κάθε φθινόπωρο, έχουν την αιτία τους σε δύο λέξεις. Μεταθέσεις – αποσπάσεις.
  • Ø Δηλαδή και με απλά λόγια. Τον Ιούνιο τα σχολεία των Χανίων έχουν όσους π.χ. γυμναστές χρειάζονται για την νέα σχολική χρονιά. Έτσι το υπουργείο προγραμματίζοντας την κάλυψη κενών θέσεων δεν λαμβάνει υπόψιν του τα Χανιά. Όμως στην πορεία κάποιοι π.χ. γυμναστές, ζητούν μετάθεση ή απόσπαση. Το υπουργείο τις εγκρίνει , χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψιν του ότι θα μείνουν κενές οι θέσεις !!!
  • Ø Επίσης ο πρόεδρος των δασκάλων αναφέρθηκε και σε δύο ακόμη αίτια των κενών, όπως το ότι περίπου 3000 εκπαιδευτικοί έχουν αποσπαστεί σε υπηρεσίες εκτός σχολείων αλλά και στο ότι υπάρχουν σχολεία σε Νομούς με πλεονάζον προσωπικό.
  • Ø Όταν λοιπόν είπα στο Νεκτάριο τον Πετράκη ότι δεν θα έπρεπε να γίνεται μετάθεση και ειδικά απόσπαση εάν δεν υπάρχει αντικαταστάτης συμφώνησε λέγοντας πως είναι θέμα του υπουργείου, μαζί με τον έγκαιρό προγραμματισμό.
  • Ø Με ευχάριστη έκπληξη άκουσα χθες την υπουργό Παιδείας, την Άννα Διαμαντοπούλου, να ανακοινώνει – εκτός των άλλων – και αυτήν ακριβώς την αλλαγή. Όπως είπε χαρακτηριστικά «κανείς εκπαιδευτικός δεν αποσπάται εάν δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του για τη θέση στην οποία υπηρετεί» και «σε ότι αφορά τις μεταθέσεις, βασική αρχή πλέον θα είναι πως κάθε μετάθεση αποφασίζεται για να εξυπηρετηθεί πρώτα και κύρια το σχολείο. Δεν είναι αποδεκτό για το δημόσιο συμφέρον να υπάρχουν σχολεία με πλεονάζον προσωπικό και σχολεία με κενά.»
  • Ø Το καλό πρέπει να λέγεται και στην συγκεκριμένη περίπτωση η παρέμβαση της Άννας της Διαμαντοπούλου φαίνεται πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αρκεί στην πορεία ψήφισης του Νομοσχεδίου να μην μπει και πολύ «νερό στο κρασί».

2 σχόλια:

  1. Για τις καταλήψεις τι γνώμη έχουν οι κυβερνούντες ; Έμαθα ότι κυκλοφορεί ένα χαρτί κομματικό που λέει να κλείσουν για καμιά 10αριά μέρες τα σχολεία !! Ξέρεις τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι δεν γνωρίζω τίποτε , εκτός απο το ότι το θέμα των καταλήψεων μας απασχολεί κάθε χρόνο δύο μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς και δύο μήνες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.
    Δεν λέω. Ορισμένες φορές τα παιδιά έχουν δίκιο για τα προβλήματα στα σχολεία. Μόνο που στην δική μου "εποχή" η βολική κατάληψη ήταν το έσχατο μέσο πίεσης. και λέω "βολική" γιατί πέντε - δέκα μπορούν να βάλουν το λουκέτο σε μια πόρτα χωρίς να έχουν άλλες επιπτώσεις.
    Αν και δεν έχω σχετική εμπειρία θεωρώ ότι επιβάλλεται να γίνει κάποια συζήτηση με τα παιδιά για τον συγκεκριμένο τρόπο διεκδίκησης. Για το εαν έχει γίνει κάτι με τις καταλήψεις των προηγούμενων ετών και για το εαν θα πρέπει πρώτα να δοκιμάσουν άλλους τρόπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή