Αναζήτηση

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Η ΚΑΡΠΟΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΙΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΣΤΟΧΕΣ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

  • Ø Όταν η υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – που είναι και η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια - , η διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Χανίων, βεβαιώνει πως η καρπόπτωση των ελιών οφείλεται σε κλιματικά αίτια και σε ποσοστά που αποζημιώνονται βάση του κανονισμού του ΕΛΓΑ….
  • Ø Όταν η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και δια του Χανιώτη προέδρου της επαννειλλημένα έχει καταγγείλει ως απαράδεκτη και έχει ζητήσει να σταματήσει η τακτική της κατ’εξαίρεση (πολιτική απόφαση) έγκρισης αποζημιώσεων.
  • Ø Όταν η ίδια η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πριν από τρεις μέρες και από το βήμα της Βουλής δηλώνει πως θα αναμορφωθεί άμεσα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για να σταματήσει η κατ’εξαίρεση (πολιτική απόφαση) έγκριση αποζημιώσεων.
  • Ø Είναι απαράδεκτο το να γίνεται αναφορά στις συζητήσεις που γίνονται στα…καφενεία για τα αίτια της καρπόπτωσης.
  • Ø Είναι ηλίθιο το να μην γίνεται μια γροθιά ο Νομός για να ζητήσει την άμεση εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την αποζημίωση των παραγωγών βάση του κανονισμού του οργανισμού.
  • Ø Είναι αδιανόητο να βγαίνει εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης και μάλιστα ελαιοπαραγωγικού δήμου και μάλιστα στέλεχος σχετικού φορέα και να ζητά….την λήψη «πολιτικής απόφασης» δηλαδή την κατ’εξαίρεση αποζημίωση, δηλαδή κάτι που το έχει καταγγείλει η ΓΕΣΑΣΕ και από την Βουλή έχει δηλώσει την κατάργησή του η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Ø Αν μη τι άλλο, δείχνει πως κάποιοι, είτε δεν παρακολουθούν την επικαιρότητα και τις εξελίξεις. Είτε ζουν σε άλλες εποχές. Είτε στην προσπάθειά τους να «φανούν» πέφτουν σε γκάφες. Είτε δεν ξέρω και εγώ τι άλλο να υποθέσω.
  • Ø Όμως είναι τουλάχιστον άδικο να βγαίνει ένας δήμαρχος και με τις «άστοχες-άσχετες» ενέργειές του να υποσκάπτει τις προσπάθειες όλων των υπολοίπων. Και μια απορία. Συνεννοήθηκε με τους άλλους δημάρχους είτε σε επίπεδο τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων, είτε σε επίπεδο ελαιοκομικών δήμων, ή έκανε του κεφαλιού του;

1 σχόλιο:

  1. Είναι ηλίθιο, να μη γίνεται μια γροθιά ο νομός, για να μη ζητήσει αλλαγή του τρόπου της καταπολέμησης του δάκου.
    Αφού..
    Τα κιλά του ελαιολάδου που παράγονται στα Χανιά, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ακριβώς πόσα είναι, υποθέτω ότι είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια κιλά. Κάθε παραγόμενο κιλό επιβαρύνεται με 3 λεπτά του Ευρώ, για τη δακοκτονία. Μαζεύονται αρκετά εκατομμύρια Ευρώ, τα οποία διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως όλων των περιοχών της Ελλάδας που παράγουν λάδι. Με τα γνωστά αποτελέσματα. Που είναι πάντα ή σχεδόν πάντα, τα ίδια. . Νικητής βγαίνει πάντα ο δάκος. Ένα … πράμα σαν το Ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Με πρωταθλητή τον Ολυμπιακό!! Οι αιτίες πολλές και όλες γνωστές και χιλιο-ειπωμένες.

    Ειδικά φέτος,(τα έχουμε ξαναπεί αυτά...) τη ζημιά την έκανε, η λαθεμένη χρήση του «ληγμένου» Λεμπαισίντ, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη καταπολέμηση του δάκου. Εκείνη την εποχή ξεκινούν οι γενιές που προξενούν τις μεγαλύτερες ζημιές του φθινοπώρου.
    Λίγες ημέρες μετά τη χρήση του, έγιναν δειγματοληπτικές μετρήσεις, σε κάποιες περιοχές. Τα ακριβή και έγκυρα αποτελέσματα των μετρήσεων, δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά, οι ψεκασμοί ήταν σαν να μην έγιναν. Το δηλητήριο δεν έδρασε. Έδρασε όμως η φυτοτοξικότητα του η οποία μετρήθηκε διπλάσια από το κανονικό. Δηλαδή με ένα … τζούφιο σμπάρο, χτυπήσαμε 2 ιπτάμενους γαϊδάρους!
    Πως τα καταφέραμε έτσι;
    Οι κατέχοντες την επιστήμη γνωρίζουν. Όπως γνωρίζουν πολύ καλά και τους λόγους για τους οποίους, δεν δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
    Κάνουμε τίποτα να αλλάξει αυτή η κακομοιριά; Όχι!
    Μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Ναι!
    Αρκεί να το θελήσουμε. Διότι οι εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται είναι πολλές. Και δοκιμασμένες! Σε μικρή κλίμακα μεν, αλλά με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
    Στο Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων, αρκετοί ερευνητές επιστήμονες έχουν δουλέψει πολύ και έχουν προτείνει κατά καιρούς πολλούς τρόπους. Ας ψαχτούμε λοιπόν…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή