- Ø Την Κυριακή και στο πλαίσιο της συζήτησης στην Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναμένεται ο υπουργός εσωτερικών να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του αναφορικά με τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση της χώρας, εν όψει μάλιστα και των εκλογών τον Οκτώβρη του 2010.
- Ø Πάντως κάποια πράγματα θα πρέπει να θεωρούνται ως δεδομένα. Ένα από αυτά είναι η αλλαγή του εκλογικού Νόμου για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση φαίνεται πως θα επιχειρήσει μια πρώτη εφαρμογή του λεγόμενου και ως «Γερμανικό» μοντέλο, πριν το προωθήσει – με κάποιες αλλαγές – και για τις εθνικές εκλογές.
- Ø Όμως μην ακούσω το παραμικρό περί «δημοκρατικού» εκλογικού Νόμου για την αυτοδιοίκηση και πως τάχα δήθεν είναι «αντιδημοκρατικός» ο νυν που προβλέπει εκλογή δημάρχου με 42% , γιατί σε αυτούς τους «Φαρισαίους και υποκριτές» θα τους υπενθυμίσω ότι πανηγύρισαν την ανάδειξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 43,9% και όχι με το 51% που αντιστοιχεί στην πραγματική πλειοψηφία.
- Ø Από κει και πέρα, ως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κατάργηση του διορισμένου Περιφερειάρχη και η ανάδειξή του με εκλογές. Βέβαια υπενθυμίζω πως όταν είχε γίνει η σχετική συζήτηση υπήρχαν δύο προτάσεις.
- Ø Η μια αφορούσε στην εκλογή του Περιφερειακού Συμβουλίου από τους πολίτες και εκλογή του Περιφερειάρχη από τους αιρετούς συμβούλους και η άλλη για άμεση εκλογή συμβουλίου και περιφερειάρχη από τους πολίτες.
- Ø Όπως και να γίνει, σε ότι αφορά στην Κρήτη, όσοι συζητούν για αυτήν την εξέλιξη, από την μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη, αναφέρουν ένα όνομα. Εκείνο του νυν δημάρχου Ηρακλείου του Γιάννη του Κουράκη. Ίδωμεν.
- Ø Τώρα σε ότι αφορά στην ριζική αλλαγή του χάρτη της αυτοδιοίκησης, στον λεγόμενο και ως «Καποδίστρια 2». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αλλαγές πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2010. Όμως οι αλλαγές αυτές είτε θα πρέπει να είναι ριζικές είτε δεν πρέπει να γίνουν καθόλου.
- Ø Δηλαδή η κουβέντα , όπως και στο παρελθόν, γίνεται για κατάργηση των Νομαρχιών (άρα και των Νομών όπως τους ξέρουμε) , για σύμπτυξη Περιφερειών (για την Κρήτη δεν το συζητάμε, θα μείνει μια περιφέρεια) και για δραστική σύμπτυξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε από τους 1034 που είναι σήμερα (914 δήμοι και 120 κοινότητες) να μείνουν το πολύ 300-350 δήμοι.
- Ø Σίγουρα η αλλαγή της αυτοδιοίκησης είναι απολύτως αναγκαία. Όμως τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής : Το κράτος είναι έτοιμο για να προχωρήσει σε τέτοιες δραματικές αλλαγές μέσα σε ελάχιστους μήνες; Και μιλώ το πολύ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2010 καθώς πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητοι προγραμματισμοί των υποψηφίων δημάρχων, περιφερειαρχών κλπ.
- Ø Το Αθηνοκεντρικό κράτος , δηλαδή τα υπουργεία και οι μανδαρίνοι τους, είναι έτοιμοι να απαγκιστρωθούν από την τακτική που λέει πως αυτοί αποφασίζουν για τα πάντα και πως αλλαγή στην αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι οι περιφέρειες και οι δήμοι θα πρέπει όχι μόνο να αποφασίζουν αλλά και να έχουν και οικονομικούς πόρους, χωρίς να χρειάζεται να στέκονται σε ουρές έξω από τα υπουργικά γραφεία;
- Ø Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την σωρεία των αναμενόμενων αντιδράσεων για τις γεωγραφικές ενότητες, τις συγχωνεύσεις, τα όρια και χίλιες δύο ηλιθιότητες που μπορεί να τις χαρακτηρίζω εγώ έτσι, αλλά η πλειοψηφία των πολιτών έχει άλλη γνώμη;
- Ø Η κοινωνία προλαβαίνει να ενημερωθεί, να συζητήσει, να συμμετάσχει στον πολυδιαφημισμένο από το ΠΑΣΟΚ ως αναγκαία προϋπόθεση για τα πάντα, διάλογο;
- Ø Και βέβαια δεν αναφέρομαι καν στο θέμα των χρημάτων που θα απαιτηθούν για ένα τέτοιο εγχείρημα σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο που μας λένε διαρκώς πως το ταμείο είναι μείον. Και ίσως κάποιοι να πουν πως τα χρήματα βρίσκονται.
- Ø Όμως εγώ θα τους θυμίσω πως εάν είναι να στηθεί η νέα διοικητική δομή της χώρας στην «τούρλα του Σαββάτου» και να επαναληφθούν τα όλα όσα έγιναν (πάλι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) με τον πρώτον «Καποδίστρια» τότε καλύτερα να μας λείπει το βύσσινο.
- Ø Θα ήταν πολύ πιο υπεύθυνο να προχωρήσουν σε μια – δυο αλλαγές (π.χ. αιρετός περιφερειάρχης) και τα υπόλοιπα ας τα ξεκινήσουν από τώρα ώστε όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις να ετοιμαστούν στα επόμενα δύο – τρία χρόνια και οι εκλογές του 2014 να γίνουν με τα νέα δεδομένα. Δεν θα χαθεί ο κόσμος για τέσσερα χρόνια υπομονή, εάν είναι να γίνει μια δουλειά σωστή και υπεύθυνη.
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009
Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. ΟΙ «ΒΙΑΣΤΙΚΟΙ» ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να αλλάξει εντελώς τίποτα και στις επόμενες δημαρχιακές εκλογές.Ίσως κάνει ένα πειραματακι με τις νομαρχίες . Κατά τα άλλα μόνο φούμαρα είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφή