Αναζήτηση

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ – ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ - ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

  • Ø Πολύ σωστά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων «αφιερώνει» τον φετινό Αγροτικό Αύγουστο στα βιολογικά προϊόντα. Και μάλιστα δεν μένει εκεί αλλά προχωρά και ένα βήμα παραπάνω συμμετέχοντας με περίπτερο σε ειδική έκθεση στην Αθήνα.
  • Ø Δυστυχώς όμως , χρειάστηκε να γίνει «μόδα», χρειάστηκε κάποιοι να μπουν μπροστά, να λοιδορηθούν, να θεωρηθούν – στην καλύτερη των περιπτώσεων- γραφικοί ή ρομαντικοί , για να φτάσουμε στο σημείο θα δούμε όλοι πως και τους αγρότες και τους καταναλωτές τους συμφέρει η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.
  • Ø Βέβαια χρειάζεται ακόμη να γίνουν πάρα πολλά βήματα και σε όλους τους τομείς της καλλιέργειας, μεταποίησης και προώθησης των βιολογικών προϊόντων. Τα προβλήματα είναι ήδη πολλά και όσο αυξάνεται ο ανταγωνισμός και σε αυτόν τον τομέα, ίσως τα πράγματα να μην είναι για πάντα το ίδιο ρόδινα και για όλους.
  • Ø Όμως το σημαντικό είναι να καταλάβουν όλοι ότι με λίγη δουλειά (και ίσως με λίγο ρίσκο) παραπάνω , το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο. Ευτυχώς ακούω πως όλο και περισσότεροι νέοι αγρότες και στην Κρήτη, στρέφονται στις βιολογικές καλλιέργειες.
  • Ø Χαρακτηριστικά είναι κάποια στοιχεία της ICAP που ξετρύπωσα από το διαδύκτιο τα οποία αν και λίγο παλιά δίνουν μια εικόνα. Έτσι το 2006 η συνολική αξία της αγοράς Ελληνικών βιολογικών τροφίμων αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με το 2005. Η εγχώρια κατανάλωση τυποποιημένοι βιολογικού ελαιολάδου το 2006 αυξήθηκε κατά 22% ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής (περίπου 70% το 2006) έχει σαν προορισμό χώρες του εξωτερικού.
  • Ø Όμως σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η Ελλάδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κατέχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά βιολογικά καλλιεργούμενης έκτασης. Το ποσοστό αυτό για το έτος 1999 ανήλθε στο 0,6% της συνολικής καλλιεργούμενης γης, ενώ το 2005 διαμορφώθηκε στο 3% περίπου. Σε ολόκληρη τη χώρα, οι συνολικά βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις (χωρίς τους βοσκότοπους) ανήλθαν το 2005 σε 1.037 χιλ. στρέμματα, ενώ όσον αφορά τα είδη καλλιέργειας, την πρώτη θέση για το 2005 κατέχουν τα σιτηρά με ποσοστό 38,3% επί του συνόλου των βιοκαλλιεργούμενων εκτάσεων και ακολουθεί η ελιά με μερίδιο 38,2%. Αξιόλογο ποσοστό επίσης καταλαμβάνουν και οι αμπελοκαλλιέργειες (3,8%).

1 σχόλιο:

  1. http://kissamitonathloi.wordpress.com/2009/07/27/mpalos2009/

    Διαβάστε και δείτε τις φωτογραφίες.. Ευχαριστώ

    (εγγραψα εδώ γιατί δεν είδα κάποιο μαιλ.. )

    ΑπάντησηΔιαγραφή