Αναζήτηση

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΧΑΝΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΑΧΤΙΝΕΣ ΣΕ ΓΚΡΙΖΟ ΤΟΠΙΟ




  • Ø Με αφορμή τις γενικές συνελεύσεις της Εταιρείας Ανάπτυξης Αποκορώνου (νερό “Σαμαριά”) το περασμένο Σάββατο και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, την Κυριακή, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ορισμένα πράγματα.
  • Ø Παρακολουθώντας και καταγράφοντας για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και τις δύο συνελεύσεις, ήταν από τις σπάνιες φορές που έφυγα με ένα χαμόγελο και μια αισιοδοξία.
  • Ø Χαμόγελο, γιατί διαπίστωσα πως στο γκρίζο τοπίο που έχει διαμορφώσει εδώ και αρκετούς μήνες η οικονομική κρίση, υπάρχουν φωτεινές αχτίνες που δίνουν το δικό τους χρώμα ελπίδας.
  • Ø Αισιοδοξία, γιατί διαπίστωσα πως δεν είναι τα πάντα η Αθήνα. Πως επιχειρηματικές προσπάθειες στην περιφέρεια μπορούν , όχι μόνο να πηγαίνουν καλά, αλλά να αντιστέκονται στο ρεύμα των καιρών και να αντιπαλεύουν με επιτυχία επιχειρηματικά μεγαθήρια.
  • Ø Και εάν στις δύο παραπάνω, προστεθούν η ΑΝΕΚ που έχει καταστεί πλέον μια από τις δύο κυρίαρχες ναυτιλιακές δυνάμεις του Αιγαίου αλλά και οι Μύλοι Κρήτης, που αθόρυβα μεν αλλά αποτελεσματικά δε, αναπτύσσονται στις αγορές , τότε νομίζω πως πρέπει να είμαστε περήφανοι, αισιόδοξοι και επιτέλους να αρχίσουν κάποιοι να αναρωτιούνται, όχι πως θα «πεθάνει η κατσίκα του γείτονα» , αλλά πως θα αποκτήσουν και αυτοί μια τόσο καλή «κατσίκα».
  • Ø Γιατί σίγουρα δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι και οι τέσσερεις αυτές επιχειρήσεις έχουν απλώσει τα φτερά τους και εκτός Κρήτης χτυπώντας στα ίσια μεγαλοκαρχαρίες με έδρα το Αθηνοκεντρικό κράτος και με αστείρευτη ροή κεφαλαίων.
  • Ø Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτές οι Χανιώτικες επιχειρήσεις που τα πάνε καλά. Υπάρχουν και πολλές άλλες. Όμως αναφέρομαι ιδιαίτερα σε ΑΝΕΚ, ΕΤΑΝΑΠ και Τράπεζα Χανίων, διότι μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο που μια «συνεταιριστική» επιχείρηση μπορεί να πάει μπροστά και να μην βουλιάξει ή στην καλύτερη περίπτωση να μην βουλοπλέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου