Αναζήτηση

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ




  • Ø Μεγάλη μέρα το Σάββατο 23/5 για την Αγιά, για τα Χανιά συνολικά. Η τελετή παράδοσης και παραλαβής από και προς , την ΔΕΗ και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ουσιαστικά σηματοδοτεί μια τεράστιας σημασίας, αλλαγή σελίδας στην ευρύτερη περιοχή. Μια αλλαγή, που για να πούμε και του «στραβού το δίκιο» είχε ξεκινήσει από τα πρώτα βήματα της νέας δημοτικής αρχής του Θερίσου και τον Γιώργο τον Τσαπάκο, με την συμπαράσταση και της Νομαρχίας και του ΟΑΔΥΚ.
  • Ø Έτσι έχουμε από την μια την παραχώρηση από την ΔΕΗ, τόσο της λίμνης (το ξέρατε πως ανήκε στην ΔΕΗ;) ,όσο και του παλαιού υδροηλεκτρικού εργοστασίου το οποίο μάλιστα η ΔΕΗ θα αναλάβει να το μετατρέψει σε μουσείο βιομηχανικής ιστορίας. Και από την άλλη έχουμε το συνολικό διαχειριστικό-αναπτυξιακό σχέδιο, με τις φυσιολατρικές διαδρομές στο οικολογικό πάρκο της λίμνης, και κατά μήκος του παλαιού αρδευτικού χάνδακα που καταλήγει στον Πλατανιά.
  • Ø Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και η πρόθεση του Δήμου Χανίων , που έχει σημαντική ιδιοκτησία στις πηγές της Αγιάς απόπου υδρεύεται η πόλη, να συνεργαστεί με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Θερίσου, δημιουργούν τελείως νέα δεδομένα για έναν από τους πλέον σημαντικούς υγροβιότοπους της Κρήτης.
  • Ø Και επειδή, οι περισσότεροι γνωρίζουν την λίμνη της Αγιάς, όπως την βλέπουν σήμερα, νομίζω πως αξίζει αφαιρέσω την αχλύ του χρόνου που σκέπασε την δημιουργία της λίμνης πριν από σχεδόν έναν αιώνα.
  • Ø Ήταν κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν ξένες εταιρείες δραστηριοποιούντο στην τότε επαρχία της Ελλάδας προκειμένου να εξηλεκτριστεί ολόκληρη η χώρα. Σιγά-Σιγά ιδρύοντο δημοτικές εταιρείες που συνεργάζοντο με τις ξένες και αναλάμβαναν τον ηλεκτροφωτισμό. Μια από τις πρώτες που έγιναν σε ολόκληρη την χώρα ήταν και η Δημοτική Επιχείρηση Ηλεκτροφωτισμού Χανίων επί Δημαρχίας του Μανώλη Μουντάκη.
  • Ø Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 δημιουργείται η τεχνητή λίμνη της Αγιάς με σκοπό να συγκεντρώνονται εκεί νερά από τις πηγές της Αγιάς και τον ποταμό Κερίτη. Στην συνέχεια κατασκευάστηκε το «φράγμα» και στις 22 Ιουλίου του 1928 εγκαινιάστηκε και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο το οποίο παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια από το νερό της λίμνης που έπεφτε από ύψος δέκα μέτρων στις τουρμπίνες. Μάλιστα στα εγκαίνια ήταν ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Ελευθέριος Βενιζέλος και οι Υπουργοί Συγκοινωνίας, Εσωτερικών, Ναυτικών και ο Υφυπουργός Υγιεινής.
  • Ø Μεγαλεία για τα Χανιά εκείνης της εποχής η μετάβασης από τους λύχνους στο ηλεκτρικό φως, αν και σύμφωνα με κάποιες πηγές η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος είχε (και τότε) αρκετά μεγάλο κόστος.
  • Ø Μετά τον Β’ Π.Π. το κράτος και στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής του αποφάσισε να συμμαζέψει τις εκατοντάδες επιχειρήσεις ηλεκτροφωτισμού που υπήρχαν σε ολόκληρη την χώρα και το 1950 ίδρυσε την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Έτσι από το 1959 τόσο το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο όσο και η τεχνητή λίμνη της Αγιάς πέρασαν από την Δημοτική Επιχείρηση Ηλεκτροφωτισμού Χανίων, στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ.
  • Ø Μέχρι σήμερα, που με μια , υποθέτω, τελετή αντίστοιχης λαμπρότητας με εκείνη του 1928 , παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης του Κώστα του Χατζηδάκη , ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος θα «επιστρέψει» στην Αυτοδιοίκηση το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και την λίμνη, με μια τελείως διαφορετική μορφή και για μια τελείως διαφορετική χρήση, εξίσου όμως αναγκαία για τους πολίτες.
  • Ø Γιατί ενώ το 1928 η άμεση ανάγκη των πολιτών των Χανίων ήταν να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, σήμερα , 70 χρόνια μετά, οι πολίτες χρειάζονται φυσικό περιβάλλον και πάρκα όπως αυτό που ξεκινά να δημιουργείται στην περιοχή της λίμνης της Αγιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου