- Ø Ακούγοντας τους μελετητές να αναλύουν τα πάσης φύσεως είδη της χλωρίδας και της πανίδας που υπάρχουν στην Γαύδο και τα οποία πρέπει να προστατευτούν σκεπτόμουν.
- Ø Καλά κάνουν να φροντίζουν για την προστασία των κέδρων, των λιμνίων, των διαφόρων …κοράκων και άλλων πτηνών. Όμως έχουν σκεφτεί πως εάν δεν υπήρχε η τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, σήμερα η Γαύδος θα ήταν ένα ερημονήσι για το οποίο οι όποιοι φορείς δεν θα διέθεταν ούτε ένα ευρώ (όχι 30000) για μελέτες;
- Ø Επομένως , κατά την ταπεινή μου γνώμη, το μεγάλο στοίχημα είναι να εξασφαλιστεί πρώτα απόλα η παραμονή και – γιατί όχι – η αύξηση των μόνιμων κατοίκων της Γαύδου και μετά όλα τα υπόλοιπα.
- Ø Και για να γίνει αυτό – εκτός των μελετών και των νόμων προστασίας της φύσης – απαιτούνται και μελέτες (π.χ. χωροταξική) και νόμοι για την προστασία των Γαυδιωτών. Και επειδή οι άνθρωποι αυτοί οι μόνος τρόπος που έχουν για να ζήσουν είναι ο τουρισμός, θεωρώ πως επείγει η ενημέρωσή τους για το πώς θα «παντρέψουν» τον τουρισμό με την προστασία της φύσης.
- Με απλά λόγια νομίζω πως πριν από την όποια θεσμοθέτηση της όποιας περιβαλλοντικής μελέτης , πρέπει να γίνει μια – ας την πω – περιβαλλοντική εκπαίδευση στους ανθρώπους αυτούς που «φυλούν Θερμοπύλες» και να τους εξηγηθεί ,με απλά λόγια, το γιατί τους συμφέρει να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον του νησιού τους.
Τετάρτη 1 Απριλίου 2009
ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ…ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου