- Ø Είναι γνωστή η «παραδοσιακή» Ελληνική συνήθεια της τελευταίας στιγμής καθώς οι Έλληνες επιλέγουν όλα να τα κάνουν στο παρά πέντε. Μόνο που στην περίπτωση του τουρισμού αυτό το πληρώνουν ακριβά.
- Ø Δηλαδή, όταν κλείνουν από θέσεις στο αεροπλάνο ή στο πλοίο μέχρι και δωμάτιο σε ξενοδοχείο την τελευταία στιγμή, λογικό και επόμενο, να μην βρίσκουν εισιτήρια ή να μην κερδίζουν από κάποια έκπτωση στα ξενοδοχεία που έχουν ήδη γεμίσει.
- Ø Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τους ξένους που επισκέπτονται την Ελλάδα με τις πτήσεις τσάρτερ και τα «πακέτα» των tour operators.
- Ø Δηλαδή, οι ξένοι που αγοράζουν «πακέτο» το ταξίδι και την διαμονή τους στην Ελλάδα, εάν κλείσουν αυτό το «πακέτο» την τελευταία στιγμή, και προκειμένου το ναυλωμένο (τσάρτερ) αεροπλάνο να ταξιδέψει άδειο, πετυχαίνουν φθηνότερες τιμές από τους tour operators.
- Ø Θα μου πείτε, γιατί δεν το κάνουν μονίμως αυτό. Η απάντηση είναι πως οι ξένοι συνήθιζαν να κλείνουν από νωρίς τα ταξίδια τους καθώς – δεν είναι σαν και μας – και τους αρέσει να προγραμματίζουν έγκαιρα τις διακοπές τους.
- Ø Όμως ήρθε η οικονομική κρίση και ανέτρεψε και αυτές τις «παραδοσιακές» συνήθειες των Ευρωπαίων και όχι μόνο τουριστών, οι οποίοι, όπως και οι Έλληνες, αλλά για καθαρά οικονομικούς λόγους, φέτος φαίνεται πως επιλέγουν το κλείσιμο των πακέτων την τελευταία στιγμή, επιδιώκοντας καλύτερες τιμές από τους τουριστικούς τους πράκτορες.
- Ø Έτσι , εκεί που οι ξενοδόχοι έλεγαν πως οι Έλληνες πρέπει να αλλάξουν συνήθειες και να προγραμματίζουν έγκαιρα τις διακοπές τους, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με την γενίκευση του φαινόμενου της «τελευταίας στιγμής», για να τους αποδιοργανώσει τελείως.
- Ø Και αυτό γιατί όταν ένας ξενοδόχος γνωρίζει, μήνες πριν, τις κρατήσεις που θα έχει στα δωμάτιά του, κάνει και το κουμάντο του. Δηλαδή πόσο προσωπικό χρειάζεται και πόσες προμήθειες. Όμως τώρα , ουσιαστικά, βαδίζει στα τυφλά και με την ελπίδα πως θα έρθουν…καλύτερες ημέρες.
- Ø Βέβαια δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πως ενώ οι ξενοδόχοι και γενικότερα οι ενασχολούμενοι με τον τουρισμό επιχειρηματίες επιλέγουν ακόμη και να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους εάν δεν έχουν εξασφαλισμένες κρατήσεις, την ίδια ώρα ζητούν από άλλες επιχειρήσεις να λειτουργούν στην κυριολεξία στα τυφλά.
- Ø Ο λόγος για την απαίτηση που έχουν είτε από την ΑΝΕΚ , είτε από άλλη ναυτιλιακή εταιρεία να δρομολογήσει πλοία στην γραμμή Χανιά-Πειραιάς-Χανιά, ασχέτως με το εάν τα πλοία αυτά θα έχουν τους επιβάτες που χρειάζεται για να βγάζουν έστω τα έξοδά τους.
- Ø Δηλαδή, αφενός θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να μην ανοίγουν π.χ. τα ξενοδοχεία, εάν δεν έχουν την πελατεία που θέλουν και αφετέρου απαιτούν από άλλους να ρισκάρουν προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ίδιοι.
- Ø Μήπως τελικά δεν έχουν (ή δεν θέλουν) συνειδητοποιήσει πως οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν είναι ούτε δημόσιοι οργανισμοί , ούτε κοινωφελή ιδρύματα, αλλά επιχειρήσεις, όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες και όπως είναι και τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κλπ και πως κανείς επιχειρηματίας δεν θέλει να έχει ζημιά, όπως δεν θέλουν οι ίδιοι;
- Ø Θα μου πείτε τι σε έπιασε και θίγεις αυτό το θέμα. Απλά, ψυχανεμίζομαι πως εν όψει μεγάλου τουριστικού πατατράκ, θα εφαρμοστεί και σε αυτή την περίπτωση η Ελληνική «παραδοσιακή» συνήθεια, να ψάχνουν ορισμένοι να ρίξουν τις ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό τους.
- Ø Και για την ιστορία να επισημάνω πως η ΑΝΕΚ έβαλε έκτακτα πρωινά δρομολόγια εν όψει του Πάσχα με την ναυαρχίδα της , τον «Ελευθέριο Βενιζέλο», ασχέτως με το αν το καράβι θα έχει την κίνηση που χρειάζεται για να καλύψει τα έξοδά του.
- Ø Αλήθεια, π.χ. στην περίοδο των Χριστουγέννων ,ποια ξενοδοχεία άνοιξαν μόνο και μόνο για να γίνει κάτι στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου για την οποία όλοι μιλούν αλλά κανείς δεν κάνει απολύτως τίποτε;
- Ø (Η φωτό είναι από παλαιότερο εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού που δεν έχω καταλάβει γιατί να γιορτάζεται τον Σεπτέμβρη δηλαδή στην λήξη της περιόδου)
ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΚΟΝΙΟΥ
Πριν από 6 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου