Αναζήτηση

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


  • Με δύο επισκέψεις , οι οποίες έχουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα θα ξεκινήσει την διήμερη επίσκεψή του στα Χανιά και με αφορμή την 95η επέτειο από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Η πρώτη αφορά στην κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Τιμολέοντος Βάσσου που βρίσκεται στο Κολυμπάρι. Ποιος όμως ήταν ο τιμώμενος ;
  • O Τιμολέων Βάσσος ήταν στρατιωτικός και υπασπιστής του Γεωργίου Α’. Στις 29 Ιανουαρίου 1897 εστάλη στα Χανιά επικεφαλής στρατού με σκοπό την παροχή κάθε βοήθειας και προστασίας του ελληνικού στοιχείου που δεχόταν άγριες επιθέσεις και καταστροφές από τους Οθωμανούς. Όταν όμως έφθασε την 1η Φεβρουαρίου, η Κρήτη είχε τεθεί υπό την «προστασία» των Μ. Δυνάμεων οι οποίες και είχαν αποβιβάσει στρατιωτικές μονάδες. Έτσι μετά την αποβίβασή του στο Κολυμπάρι, την ανασυγκρότηση και την στρατιωτική ανάπτυξη άρχισε από την επομένη τις στρατιωτικές επιχειρήσεις καταλαμβάνοντας την Μονή Γωνιάς απ΄ όπου και εξέδωσε προκήρυξη "εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων" προς τον Κρητικό λαό περί της κατάληψης της Κρήτης από τον ελληνικό στρατό. Κινούμενος όμως προς Χανιά οι Μ. Δυνάμεις διέταξαν την καθήλωση του και την αποχή από κάθε πολεμική ενέργεια. Παρά ταύτα ακολούθησαν δύο μάχες, η μάχη των Βουκολιών και η μάχη των Λιβαδιών.
  • Και ερχόμαστε στον 2ο σταθμό της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Πύργο των Βουκολιών όπου στις 6 Φεβρουαρίου 1897 το στρατιωτικό απόσπασμα του Τιμολέοντα Βάσσου με σώματα Κρητών, μετά από μια ολοήμερη μάχη κατάφεραν να κυριεύσουν το Τουρκικό οχυρό των Βουκολιών. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μάχη του Ελληνικού στρατού με στόχο την απελευθέρωση της Κρήτης από την Τουρκική κατοχή και στην διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 15 και τραυματίστηκαν 37 μέλη του αποσπάσματος του Τιμολέοντα Βάσσου.
  • Μεταξύ των 37 τραυματιών συμπεριλαμβάνεται και ένας υπολοχαγός το όνομα του οποίου ήταν Ναπολέων Παπούλιας. Ναι, πολύ σωστά καταλάβατε. Πρόκειται για τον παππού του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και επομένως η παρουσία του σε αυτές τις εκδηλώσεις το πρωί της Κυριακής, σίγουρα δεν έχει τυπικό, αλλά ουσιαστικό ,συμβολικό και προσωπικό χαρακτήρα.
  • Εκείνο βέβαια που δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι μας, είναι το πώς γιορταζόταν η επέτειος αυτή πριν από μερικά χρόνια. Δεν ήταν τίποτε άλλο από μια τυπική γιορτή η οποία , κατ’ ουσίαν, εορταζόταν μόνο στα Χανιά έστω και με ελάχιστη συμμετοχή πολιτών και φορέων, ενώ στην υπόλοιπη Κρήτη δεν συνέβαινε το παραμικρό.
  • Όμως η κατάσταση άλλαξε άρδην με την ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελ.Βενιζέλος”, το οποίο ,εκτός των άλλων, με την δράση του κατέδειξε την σημασία της επετείου και αναβάθμισε τις εκδηλώσεις, αλλά και την παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου