Αναζήτηση

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

ΟΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ

  • Ποτέ δεν θα φτάσει στον παραλήπτη της η όμορφη κάρτα με την γατούλα να λέει στον σκύλο I love you. Όπως ποτέ δεν θα λάβει το γράμμα της και η Frau Helga στον Φουρφουρά Ρεθύμνου. Ενώ δεν πρόκειται να γευθούν την πίτα από το ζαχαροπλαστείο του Ίλιον της Αθήνας και οι παραλήπτες της. Πρόκειται για τις «παράπλευρες» απώλειες της ληστείας στην αποστολή των ΕΛ.ΤΑ Χανίων με προορισμό το Ρέθυμνο. Κάρτες, επιστολές, υπηρεσιακή αλληλογραφία, όλα κάηκαν όταν οι ληστές περιέλουσαν με βενζίνη το αγροτικό αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν.
  • Και καλά κύριοι (κερί και λιβάνι) ληστές. Εσείς πήρατε τα 170 χιλιαρικάκια και την κοπανήσατε γνωρίζοντας πως οι συνταξιούχοι, με κάποια καθυστέρηση, θα τα πάρουν τα χρήματά τους. Όμως όλους εκείνους που περίμεναν μια επιστολή από έναν φίλο, ένα ερωτικό γράμμα, κάποια παραγγελία, γιατί δεν τους σκεφτήκατε; Έτσι απλά με μια κίνηση, θα μπορούσατε να πετάξετε έξω από την καρότσα την αλληλογραφία και μετά τα πυρπολήσετε το αυτοκίνητο και να πάρετε δρόμο.
  • Στο μεταξύ για πολλοστή φορά μια ληστεία στα ΕΛ.ΤΑ. προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Δεν έχει σημασία για το εάν στόχος ήταν ένα αυτοκίνητο των Ταχυδρομείων ή ένας απλός ταχυδρόμος. Σημασία έχει το ότι τα ΕΛ.ΤΑ. επιμένουν να μεταφέρουν σημαντικά χρηματικά ποσά , περίπου με τον ίδιο τρόπο, όπως και πριν από αρκετές δεκαετίες.
  • Δεν γνωρίζω εάν το κέρδος για τα ΕΛ.ΤΑ. από τις μεταφορές χρημάτων είναι τόσο μεγάλο που να δικαιολογεί την όποια χασούρα από τις ληστείες ή ακόμη και το να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των υπαλλήλων.
  • Επίσης δεν γνωρίζω εάν τα οφέλη των απλών ταχυδρομικών είναι τόσο σημαντικά από τα πουρμπουάρ που παίρνουν από τους συνταξιούχους όταν τους δίνουν την σύνταξη του μήνα.
  • Όμως γνωρίζω ότι το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού και μπορεί τα ΕΛ.ΤΑ. να μην είναι αρσενικού γένους, αλλά το να πέφτουν συνεχώς θύματα ληστειών και να επιμένουν στην μεταφορά χρημάτων χωρίς αστυνομική συνοδεία και χωρίς εκπαιδευμένους υπαλλήλους, μόνο σοφία δεν δείχνει.
  • Επίσης γνωρίζω ότι στο 2008, ακόμη και οι αγροτικές επιδοτήσεις και όχι μόνο, καταβάλλονται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Ακόμη γνωρίζω ότι οι τραπεζικές επιταγές εφευρέθηκαν – όχι για να χρησιμοποιούνται ως δανεικό χρήμα όπως γίνεται στην Ελλάδα – αλλά για να μην κυκλοφορεί ρευστό χρήμα και μπαίνουν σε πειρασμό οι ληστές.
  • Πάντως εντύπωση προκαλεί για άλλη μια φορά η πολύ καλή οργάνωση των ληστών. Όχι μόνο γνώριζαν πως επρόκειτο να γίνει μεταφορά χρημάτων, όχι μόνο είχαν σχεδιάσει πολύ καλά το σημείο εγκατάλειψης του αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγαν από τον τόπο της ληστείας, αλλά προφανώς γνώριζαν πως η μεταφορά θα γινόταν με θωρακισμένο φορτηγό και για τον λόγο αυτό φρόντισαν να κλέψουν και τα φορτηγά αυτοκίνητα για τον εμβολισμό του θωρακισμένου.
  • Και μην μου πει κανείς πως είθισται την 1η κάθε μήνα να γίνεται αυτή η μεταφορά, γιατί με υποψίες και στο περίπου, μόνο κάποιος ανόητος θα διακινδυνέψει την κλοπή φορτηγών και την ληστεία, έστω στις 5,30 το πρωί, πάνω στην εθνική οδό, όπου ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να περάσει ένα οποιοδήποτε αυτοκίνητο ακόμη και της αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου