Αναζήτηση

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

ΑΚΡΙΒΟ ΜΟΥ.....ΕΥΡΩ

  • Τελικά δεν ξέρω εάν όσοι πανηγύριζαν το 2001 για την είσοδο της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ και την κατάργηση της δραχμής, θα το έκαναν εάν γνώριζαν το που βρισκόμαστε μετά από επτά χρόνια. Επίσης, δεν γνωρίζω το εάν θα υπήρχε η ακρίβεια που υπάρχει σήμερα, εφόσον είχε παραμείνει η δραχμή. Αυτό είναι θέμα με το οποία ασχολούνται οι επί των οικονομικών.
  • Όμως γνωρίζω ότι οι παραδοσιακοί επισκέπτες της Κρήτης, Γερμανοί και Άγγλοι, μας γύρισαν την πλάτη προτιμώντας χώρες στις οποίες δεν υπάρχει το (ισχυρό) ευρώ, αλλά εθνικά νομίσματα τα οποία φτουράνε σε σχέση με το ευρώ. Όπως κάποτε γινόταν με την δραχμή και τα δολάρια, τα μάρκα κλπ.
  • Επίσης γνωρίζω πως τόλμησα να αγοράσω μια απλή σπανακόπιτα από το κυλικείο του νοσοκομείου Χανίων και πλήρωσα 2 ευρώ και 30 λεπτά , ήτοι 783 δραχμές !!!. Θα μου πείτε γιατί την αγόρασα από το κυλικείο του νοσοκομείου. Μάλλον γιατί ήμουν αφελής και νόμιζα πως ως κυλικείο νοσηλευτικού ιδρύματος, χωρίς ανταγωνισμό και με έμμεση εμπλοκή της εκκλησίας, θα σεβόντουσαν πως οι «επισκέπτες» του ιδρύματος είναι φτωχοί άνθρωποι και είναι αναγκασμένοι να πάνε στο κυλικείο.
  • Για να επιστρέψω στο θέμα του ακριβού μας ευρώ, πρέπει να πω ότι γνωρίζω πως πολλές από τις τιμές που παίρνουν την ανηφόρα, αυτό γίνεται καθώς οι Βρυξέλλες (η έδρα της Ε.Ε. και όχι τα ομώνυμα λαχανάκια) απαιτούν να υπάρχουν ίδιες τιμές σε όλες τις χώρες του ευρώ.
  • Όμως αφενός δεν απαιτούν με τον ίδιο τρόπο να υπάρχουν και οι ίδιοι μισθοί και συντάξεις σε όλες τις χώρες και επιπλέον, οδηγούν την βασική οικονομική συνιστώσα της χώρας μας (τον τουρισμό) σε καταστροφή, καθώς «σπρώχνουν» τους τουρίστες που πληρώνονται σε ευρώ, να πηγαίνουν σε άλλες χώρες.
  • Βέβαια θα μου πείτε πως με το ευρώ είναι πιο εύκολα τα ταξίδια των Ελλήνων σε άλλες χώρες ή είναι πιο εύκολες οι εξαγωγές προϊόντων κλπ. Αφενός το πρώτο δεν με αφορά, όπως δεν αφορά στην Ελληνική οικονομία, ενώ για τις εξαγωγές, δεν νομίζω πως υπήρξε καμιά βελτίωση σε σχέση με το τι γινόταν πριν το ευρώ. Εάν κάνω λάθος δέχομαι κάθε διόρθωση.
  • Πάντως, εάν εξαιρεθεί η περίοδος του 2004 που ελέω Ολυμπιάδας η Ελλάδα διαφημίστηκε δεόντως, όλα δείχνουν πως το μεγαλύτερο πλήγμα του ευρώ το δέχεται η τουριστική οικονομία. Και πώς να είναι διαφορετικά, όταν οι τιμές στα υγρά καύσιμα «πρέπει» να φτάσουν στα επίπεδα π.χ. της Γερμανίας, συμπαρασύροντας και μια σειρά άλλων προϊόντων.
  • Για ποιο λόγο, να έρθει π.χ. ο Γερμανός ( που και αυτός αντιμετωπίζει οικονομική δυσπραγία) στην Ελλάδα και να μην πάει π.χ. στην Τυνησία. Και εκεί έχουν ήλιο, θάλασσα, μεσογειακό ταμπεραμέντο, ελαιόλαδο, αρνάκι, ένα είδος χωριάτικης σαλάτας (όσον αφορά στο sex, μην με ρωτήσετε γιατί δεν γνωρίζω). Και με τιμές με τις οποίες περνά διπλάσιες μέρες διακοπών απ΄ότι στην Ελλάδα.
  • Μα καλά, θα μου πει κάποιος. Η οικονομική μας πολιτική θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις των τουριστών; Βεβαίως και όχι θα σας απαντήσω. Αλλά τελικά, μου φαίνεται το ίδιο κακό, η οικονομική μας πολιτική να εξαρτάται από τις προτιμήσεις των…Βρυξελλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου