Αναζήτηση

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΟΝ...ΥΠΝΟ


  • Ποιος καρεκλοκένταυρος της Αθήνας θα εξηγήσει σε αυτά τα παιδιά πως δεν θα μπορέσουν από τον Σεπτέμβριο να πάνε σε δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό καθώς απορρίφθηκε η αίτηση της μητέρας τους επειδή είναι δημόσια υπάλληλος, άνεργη, μετανάστρια ή αγρότισσα;
  • Στην κυριολεξία στην «θερινή ραστώνη» πιάστηκαν οι Δήμοι σε ότι αφορά στο θέμα των αλλαγών που γίνονται στα κοινωνικά προγράμματα τα οποία παρέχουν και ειδικά στα προγράμματα που αφορούν στα παιδιά.
  • Και όχι τόσο οι Δήμοι της Κρήτης – που χάρη στην αντίδραση των εργαζομένων – πήραν χαμπάρι το τι γίνεται και αντιδρούν με το κλείσιμο των Δημαρχείων, όσο οι Δήμοι στην υπόλοιπη Ελλάδα που θα φτάσει ο Σεπτέμβριος και θα βρεθούν να πληρώνουν βρεφονηπιακούς σταθμούς τους οποίους, ουσιαστικά, θα διαχειρίζεται η εργατική εστία.
  • Γιατί, ούτε λίγο-ούτε πολύ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα λειτουργούν στο εξής οι κοινωνικές δομές των Δήμων, ορίζει πως την επιλογή των δικαιούχων συμμετοχής στα προγράμματα θα κάνει ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Μάλιστα προβλέπεται ένας άκρως γραφειοκρατικός τρόπος υποβολής αιτήσεων με 21 !!! δικαιολογητικά.
  • Το χειρότερο, με το οποίο βγήκαν από τα ρούχα τους οι Δήμαρχοι, είναι πως αποκλείονται, δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, άνεργες, μετανάστριες, αγρότισσες. Τι απομένει; Ουσιαστικά μόνο οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.
  • Και βέβαια, σε μια πόλη όπως η Αθήνα ίσως να μην υπάρξει και τόσο έντονο πρόβλημα. Όμως σκέφτηκε κάποιος από εκείνους που συνέταξαν την απόφαση, πως θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στους Δήμους εκτός των πόλεων, όπου οι ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι ελάχιστοι; Και τι θα γίνει με τους δημόσιους υπαλλήλους, τις άνεργες, τις αγρότισσες, τις μετανάστριες; Θα παίρνουν τα παιδιά στην εργασία τους;
  • Πάντως και οι Δήμαρχοι των Χανίων πήραν χαμπάρι πως εάν δεν κινηθούν για να αλλάξει κάτι, τότε τον Σεπτέμβρη θα βρεθούν μπροστά σε μιαν κοινωνική εξέγερση που δεν θα έχει προηγούμενο.
  • «Εάν προσπαθήσουν να μου βάλουν στον βρεφονηπιακό σταθμό δημότες από άλλους δήμους και αφήσουν έξω τους δικούς μου δημότες, θα του βάλω λουκέτο και θα τον κλείσω» ήταν η άμεση αντίδραση του – ως συνήθως παρορμητικού - Μανώλη των Μουρνιών.
  • «Εγώ στον βρεφονηπιακό σταθμό έχω 27 παιδιά από δημόσιους υπαλλήλους και αγρότες και επειδή δεν μπορούν - και να θέλουν - να φέρουν από άλλους δήμους, θα αναγκαστώ να τον κλείσω» ήταν το σχόλιο του Γρηγόρη της Κρυονερίδας.
  • Όμως η χθεσινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ «έβγαλε στην φόρα» και μιαν υποβόσκουσα κρίση στους κόλπους της αυτοδιοίκησης που σχετίζεται με τους «μεγάλους» και «μικρούς» δήμους.
  • «Οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων παίρνουν ένα τηλέφωνο και όλοι κάθονται σούζα, ενώ εμάς μας έχουν στο περίμενε» ήταν το – μάλλον δίκαιο - παράπονο δημάρχων. Βέβαια οσονούπω αυτές οι διακρίσεις θα περιοριστούν καθώς – ελέω Καποδίστρια 2 – πολλοί θα γίνουν «μεγαλοδήμαρχοι».
  • Σε ότι αφορά στην «ένταση» μεταξύ του Κυριάκου των Χανίων με τον Γιάννη της Σούδας και άλλους, αυτή μάλλον ήταν άνευ ουσίας καθώς μπορεί να ψιλοδιαφωνούν με την τακτική της ΚΕΔΚΕ, όμως συμφωνούν στο μέγεθος του προβλήματος.
  • Και σε τελική ανάλυση, αυτό που ενδιαφέρει τους δημότες δεν είναι το ποιος θα σηκώσει πιο ψηλά και ποιος θα κουνά πιο δυνατά την σημαία του αγώνα, αλλά να μην βρεθούν τον Σεπτέμβρη χωρίς βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς Βοήθεια στο σπίτι και όλα τα άλλα , τα όμορφα και ωραία που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου