Αναζήτηση

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Η ΤΑΦΡΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΤΙΚΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ…ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΙ


  • Ø Οι φωτογραφίες που βλέπετε δεν αποτελούν προϊόν φωτομοντάζ, αλλά φυσικά και δεν απεικονίζουν την Δυτική ή την Ανατολική τάφρο των βενετσιάνικων τειχών της παλιάς πόλης των Χανίων.
  • Ø Πρόκειται για ανάλογη τάφρο της Γαλλικής πόλης Blaye, όπου οι «κουτόφραγκοι», αντί να την γεμίσουν με πάσης φύσεως αυτοκίνητα, αντί να στήσουν λυόμενες κατασκευές και να τις βαφτίσουν ως «θέατρο» , προτίμησαν να την συντηρήσουν κενή έτσι ώστε μαζί με τα τείχη να δίνει στους επισκέπτες την εικόνα ενός μνημείου και όχι ενός καρακατσουλιού (γυναίκα σε μαύρα χάλια).
  • Ø Από την άλλη φρόντισαν να υπάρχει και χώρος στάθμευσης οχημάτων για τους τουρίστες (όπως φαίνεται στην φωτό) αλλά έξω από την περιοχή των τειχών. Κάτι σαν την δική μας Δυτική τάφρο και την περιοχή της πλατείας Τάλω, που παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με την τάφρο της συγκεκριμένης Γαλλικής πόλης.
  • Ø Βέβαια, οι Γάλλοι μπορεί- ως «κουτόφραγκοι» - να μην προχώρησαν στην «αξιοποίηση» της τάφρου για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πάσης φύσεως καταστηματαρχών, αλλά για δείτε πράγματα. Κατάφεραν να ενταχθεί το μνημείο των τειχών (και η τάφρος μαζί) της πόλης τους , της Blaye , στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
  • Ø Έτσι, διαφήμισαν την πόλη τους, παίρνουν χρήματα από διάφορα προγράμματα για να κάνουν έργα, αύξησαν κατά πολύ την τουριστική τους κίνηση και οι κάτοικοι της πόλης και κυρίως οι καταστηματάρχες της βγήκαν πολλαπλώς κερδισμένοι. Για δες τι σκαρφίστηκαν οι…. «κουτόφραγκοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου