Αναζήτηση

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ….ΖΗΛΕΥΩ

  • Ø Συγκέντρωσα και παρουσιάζω ορισμένες πρόσφατες ειδήσεις που αφορούν στον αγροτικό τομέα της οικονομίας με δύο στόχους. Αφενός να γίνει φανερό πως η Κρήτη δεν είναι ο «ομφαλός της γης» και όταν περηφανευόμαστε για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων του νησιού, χωρίς παράλληλα να γίνεται τίποτε το ουσιαστικό – πλην ελαχίστων – για την μεταποίηση και εμπορία τους, το αποτέλεσμα είναι μια τρύπα στο νερό. Αφετέρου, να καταδειχθεί πως στην υπόλοιπη Ελλάδα ο συνεταιριστικός τομέας προχωρά , κάνει βήματα, υπάρχει, δουλεύει προς όφελος των αγροτών, την ίδια ώρα που στα Χανιά – με ουσιαστική ευθύνη των διαχειριστών της εξουσίας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ 1994-2003 οι συνεταιρισμοί στην κυριολεξία διαλύθηκαν.
  • Ø Δοθείσης της ευκαιρίας και μια που γίνεται άφθονος λόγος και σπαταλιέται μπόλικο χρήμα στις εξεταστικές επιτροπές διαφόρων σκανδάλων , μήπως υπάρχει κάτι νεώτερο αναφορικά με το εάν θα ασχοληθεί η Δικαιοσύνη με το μεγάλο φαγοπότι στους Χανιώτικους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην περίοδο 1994-2003 όταν το χρήμα έρρεε άφθονο αλλά τελικά οι συνεταιρισμοί ουσιαστικά…χρεοκόπησαν; Όμως ας περάσουμε στις ειδήσεις που με κάνουν να ζηλεύω :
  • Ø Είδηση 1η : « “Η ΔΩΔΩΝΗ” είναι το όνομα του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού που δημιούργησαν οι κτηνοτρόφοι των τεσσάρων νομών της Ηπείρου με κύριο σκοπό να παρέμβουν σε ενδεχόμενη πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», διατηρώντας παράλληλα τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα. «Πρώτος στόχος μας είναι να αγοράσουμε το 100% των μετοχών της “ΔΩΔΩΝΗΣ”» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων Μ. Τζίμας επισημαίνοντας πως η εν λόγω γαλακτοβιομηχανία «ανήκε, ανήκει και πρέπει να μείνει στους παραγωγούς».Το πρωί της Τρίτης 27 Ιουλίου, στο Μπιζάνι Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε η πρώτη άτυπη ιδρυτική συνέλευση του Συνεταιρισμού, παρουσία 50 περίπου παραγωγών από την Ήπειρο, και συγκροτήθηκε προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από 13 μέλη. Πρόεδρος ορίστηκε ο Θ. Χάϊδος από την Πρέβεζα, αντιπρόεδρος ο Χ. Τσιούρης από τα Γιάννινα, Β΄ αντιπρόεδρος ο πρόεδρος των μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Γ. Δεκόλης και Γραμματέας ο Σ. Πατσούκας από την Άρτα.»
  • Ø Είδηση 2η : « Εγκρίθηκε από την γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου, η επένδυση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαμίας για ίδρυση μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης πολλαπλασιαστικού υλικού. Η επένδυση είναι συνολικού κόστους 594.682,00 €, με ποσοστό επιχορήγησης 33,00%, δηλαδή ποσό196.245,06 €. Η μονάδα προγραμματίζεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ηράκλειας, του Δήμου Γοργοποτάμου του Ν. Φθιώτιδας, για την οποία υπάρχει τραπεζικό δάνειο που ανέρχεται στο ποσό των 249.766,44 €, ήτοι ποσοστό 42% του ύψους της επένδυσης.»
  • Ø Είδηση 3η : « Εγκρίθηκε από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η ένταξη του επενδυτικού σχεδίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγιαλείας (ή Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών) στον Αναπτυξιακό Νόμο.Στόχος της διοίκησης είναι με συνολική δαπάνη που θα πλησιάζει το 1,5 εκατ. ευρώ, να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει τη μονάδα τυποποίησης βιολογικών προϊόντων και παραγωγής σταφίδας στις Παλαιοκαμάρες Αιγίου.»
  • Ø Είδηση 4η : « Σε στάδιο υλοποίησης εισέρχεται η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης γάλακτος από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, με την επωνυμία ΑΜΦΙΓΑΛ. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο της ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε., το οποίο και ενέταξε στο μέτρο 1.2.3. του Π.Α.Α 2007-2013 με προϋπολογισμό 8.740.000 ευρω. Η ΕΑΣ Αγρινίου βρίσκεται έτσι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει τα μέλη της, τους κτηνοτρόφους του νομού μας και το σύνολο των πολιτών, ότι κινεί άμεσα τις διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου, το οποίο και αισιοδοξεί ότι σε ένα χρόνο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, ώστε το 2011 να παρέμβει στην αγορά και να αλλάξει τα δεδομένα, προς όφελος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.»
  • Ø Αυτά λοιπόν συμβαίνουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς της υπόλοιπης χώρας και την ίδια ώρα στα Χανιά βλέπω τις τεράστιες εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυδωνίας – Κισάμου στην Αγυιά (φωτογραφία) να στέκουν έρημες τελείως εγκαταλειμμένες και το μόνο που ουσιαστικά υπάρχει (όχι μόνο εκεί) να είναι τα γραφεία των υπαλλήλων.

1 σχόλιο:

  1. http://npgls.blogspot.com/2010/01/blog-post_28.html
    (Για να σου φύγει η ζήλεια και να χαρείς και εσύ λίγο μαζί μου...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή