Αναζήτηση

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ

  • Ø Η κατάσταση στις Βόρειες περιοχές του Νομού Χανίων από την Σούδα και το Ακρωτήρι μέχρι και το Κολυμπάρι βαίνει από το κακό στο χειρότερο σε ότι αφορά στο πρόβλημα της λειψυδρίας.
  • Ø Βέβαια το πρόβλημα ήταν αναμενόμενο όπως και η κορύφωσή του στις αρχές – μέσα του Αυγούστου, ενώ είναι λογικό και επόμενο μετά από 15 περίπου μέρες να μειωθούν τα προβλήματα αφού οι χιλιάδες των επισκεπτών θα μας αφήσουν γεια.
  • Ø Όμως και χωρίς να γνωρίζω επακριβώς ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις απορώ γιατί δεν έχει κηρυχτεί ο Νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όταν οι ελαιοκαλλιέργειες διψούν. Όταν τα κηπευτικά έχουν ξεραθεί. Όταν γίνονται διακοπές και στην υδροδότηση, θεωρώ πως έτσι κι αλλιώς είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Ø Επίσης απορώ τι περιμένει ο Περιφερειάρχης Κρήτης , ο Θανάσης ο Καρούντζος για να παρέμβει και να δώσει στην ΔΕΥΑΧ την άδεια να ενεργοποιήσει την παλιά γεώτρηση που υπάρχει μέσα στο οικόπεδό της στην Αγυιά.
  • Ø Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ Μιχάλη Ντάλα αυτή η γεώτρηση μπορεί να δώσει 300 κυβικά μέτρα νερού την ώρα, δηλαδή περισσότερα από 7.000 κυβικά μέτρα την ημέρα, οπότε όχι μόνο λύνεται το πρόβλημα της πόλης των Χανίων αλλά επιπλέον θα μπορεί και ο ΟΑΔΥΚ να διαθέσει σε άλλες προβληματικές περιοχές τα 5-6.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως που δίνει στην ΔΕΥΑΧ.
  • Ø Και όμως η Περιφέρεια κρατά σε ένα συρτάρι το σχετικό αίτημα της ΔΕΥΑΧ την ίδια ώρα που στα Χανιά ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεκινήσει ο «πόλεμος των νερών» και παρά του ότι υπάρχει η διαβεβαίωση από την ΔΕΥΑΧ πως από την ώρα που θα δοθεί η έγκριση μέσα σε τρείς ημέρες θα ξεκινήσει η άντληση του νερού και η…λύση του άμεσου προβλήματος.
  • Ø Κάποιο πουλάκι , από αυτά που έχουν τις φωλιές τους στην λίμνη της Αγυιάς, πέταξε μια σπόντα για έντονες πιέσεις-παρεμβάσεις από κάποιους οι οποίοι αντλούν νερά απευθείας από μια πηγή ( νομίζω πως την ονόμασε Κολύμπα ή κάπως έτσι) και οι οποίοι φοβούνται – λέει – ότι αν ενεργοποιηθεί αυτή η γεώτρηση τότε θα μειωθεί η παροχή της «δικής τους» πηγής.
  • Ø Βέβαια , οι πηγές δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και πολύ περισσότερο κάποιων που – όπως είπε το ίδιο πουλάκι – είναι εκείνοι οι οποίοι όταν πέφτει το σκοτάδι αντλούν και τα νερά της λίμνης παρά του ότι στο φως της ημέρας διαψεύδουν πως κάνουν τέτοιες ενέργειες.
  • Ø Επίσης, σε ότι αφορά στην Περιφέρεια και στον Θανάση τον Καρούντζο συγκεκριμένα, έχω μια ακόμη απορία. Γνωρίζει πως στα Χανιά υπάρχουν δύο Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Χανίων – Ακρωτηρίου που σε λίγους μήνες θα «Καλλικρατιστούν» στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων η οποία θα έχει στην δικαιοδοσία της έναν πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων;
  • Ø Εάν το γνωρίζει τότε κακώς – μέχρι σήμερα – δεν έχει συμπεριλάβει στους συνομιλητές του και τους υπευθύνους αυτών των ΔΕΥΑ. Και αναφέρομαι σαφέστατα στις έως τώρα συσκέψεις που έχουν γίνει στα γραφεία του ΟΑΔΥΚ προκειμένου η συγκεκριμένη «παράλειψη» να διορθωθεί.
  • Ø Κλείνοντας – προς το παρόν διότι θέλω να προλάβω ένα ντουζάκι πριν αδειάσει η κεντρική δεξαμενή του Ακρωτηρίου – επαναλαμβάνω πως η όποια σύσκεψη γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα για το θέμα της λειψυδρίας θα είναι άχρηστη εάν σταθεί μόνο στο σήμερα και δεν αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ενός Χειμώνα που θα είναι ίδιος με τον περσινό.
  • Ø Το φετινό καλοκαίρι με τα προβλήματα της λειψυδρίας βρίσκεται στο τέλος του. Σε 15-20 μέρες στα Χανιά θα μείνουμε εμείς και μείς και θα μειωθεί η κατανάλωση νερού. Όμως τώρα πρέπει να ξεκινήσει η αντιμετώπιση των προβλημάτων που πιθανόν να έχουμε το επόμενο Καλοκαίρι. Γιατί εάν έρθει ο Νοέμβρης με τις εκλογές, ο Δεκέμβρης με τα Χριστούγεννα και ο Γενάρης με τις νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές και τα νέα προβλήματα τότε θα είναι πολύ αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου