Αναζήτηση

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ – Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» - Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  • Ø Τελευταία ακούω αρκετές φωνές Χανιωτών που δείχνουν να έχουν «μπουχτίσει» με το θέμα του Εφετείου Κρήτης. «Δεν έχουν σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν οι φορείς; Άλλωστε αυτό αφορά μόνο τους δικηγόρους» λένε κάποιοι , μη έχοντας καταλάβει, προφανώς, ότι τόσο η επιμονή των Ηρακλειωτών, όσο και η ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης να προωθήσει στο ΣτΕ τα σχετικά προεδρικά διατάγματα έχουν εμφανώς τον σκοπό τους και θα έχουν και τις επιπτώσεις τους και στα Χανιά.
  • Ø Και επιπλέον οι φωνές αυτές δείχνουν ξεκάθαρα το γιατί στο Ηράκλειο κερδίζουν διεκδικώντας και μαχόμενοι σε απόλυτη σύμπνοια ασχέτως πεποιθήσεων και πολιτικών ιδεολογιών, σε αντίθεση με τα Χανιά που χάνουν γιατί ο ένας κοιτάει πως θα βγάλει το μάτι του αλλουνού.
  • Ø Εάν ξεκινήσουμε από τους δικηγόρους του Ηρακλείου, είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι άνθρωποι καίγονται για να ιδρυθεί το Εφετείο στην πόλη τους καθώς έτσι θα γλιτώσουν τα (πανάκριβα) πλέον καύσιμα. Όλα τα υπόλοιπα περί εξυπηρέτησης των πολιτών είναι τρίχες καθώς όλοι γνωρίζουν πως στο Εφετείο οι διάδικοι πρέπει να παρευρίσκονται μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και όπως και να το κάνουμε δεν τραβιέται σε Εφετεία η πλειοψηφία των κατοίκων του Ηρακλείου.
  • Ø Σε ότι αφορά τώρα στον Χάρη τον Καστανίδη, είναι επίσης ηλίου φαεινότερον, ότι από το ΠΑΣΟΚ του έχουν τραβήξει τα αυτιά, για να προχωρήσει ή έστω να δείξει ότι προχωρά στην υλοποίηση , έστω μιας (1) από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Γιώργου του Παπανδρέου, γιατί σε όλους τους άλλους τομείς είναι γνωστό το τι έχει γίνει.
  • Ø Όμως υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εξής : Πρώτον. Εάν ιδρυθεί τελικά το Εφετείο Ανατ. Κρήτης στο Ηράκλειο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μετά από ένα, δύο ή τρία χρόνια, και με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση θα υπάρχει ή θα έχει χειροτερέψει, «κάποιοι» θα ανακαλύψουν πως είναι πολυτέλεια τα δύο Εφετεία στην Κρήτη και για μαντέψτε ποιο θα καταργήσουν και ποιοι θα είναι τότε αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται Χανιά – Ηράκλειο – Χανιά !!!.
  • Ø Δεύτερον. Ενώ μας έχουν ζαλίσει τα αυτιά για την αναγκαιότητα συνενώσεων , συγχωνεύσεων οργανισμών και φορέων του δημοσίου και για το πόσο σπάταλο είναι το κράτος συντηρώντας και χρηματοδοτώντας όλους αυτούς τους οργανισμούς, την ίδια στιγμή ένας υπουργός κάνει κάτι που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που λένε. Φυσικά και δεν είναι κάτι το καινούργιο αυτό για το ΠΑΣΟΚ, αλλά αποτελεί τουλάχιστον σκάνδαλο εάν συνυπολογιστεί και η οικονομική κρίση για την οποία ζητούν θυσίες από όλους. Και όπως σωστά επισημαίνει και ο Νομάρχης Χανίων στην σχετική επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, πως είναι δυνατόν να καλούνται όλοι οι πολίτες σε θυσίες και ταυτόχρονα να επιχειρείται η ικανοποίηση ενός συντεχνιακού αιτήματος του Ηρακλείου που συνεπάγεται την κατασπατάληση πολλών χιλιάδων ευρώ.
  • Ø Τρίτον. Επίσης μας έχουν ζαλίσει τα αυτιά για τον διαβόητο «Καλλικράτη» και για την διοικητική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε μια αιρετή Περιφέρεια, σε κατάργηση των Νομαρχιών και σε ελάχιστους δήμους. Μάλιστα πολλά βαρύγδουπα για την ενιαία αντιμετώπιση και ανάπτυξη της Κρήτης ειπώθηκαν και στο πλαίσιο της υπό ίδρυση εταιρείας «Υποδομές Κρήτης ΑΕ». Πως είναι όμως δυνατόν από την μια να κάνουν λόγο για ενιαία και ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης με συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων , ούτως ώστε όλα να αντιμετωπίζονται ενιαία και από την άλλη να διασπάς το Εφετείο και να ιδρύεις δεύτερο;
  • Ø Και έρχομαι εγώ ο κακεντρεχής, καχύποπτος, τοπικιστής και γκρινιάρης για να αναρωτηθώ. Ποια σχέση έχουν τα εξής ; Η έδρα της αιρετής Περιφέρειας Κρήτης (και όλων των αντίστοιχων κρατικών και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών) θα είναι στο Ηράκλειο. Η έδρα του βασικού αναπτυξιακού εργαλείου του νησιού, της «Υποδομές Κρήτης ΑΕ», θα είναι στο Ηράκλειο. Ο Γενικός Αστυνομικός Επιθεωρητής Κρήτης, μπορεί τώρα να βρίσκεται στα Χανιά, αλλά σε κανένα επίσημο έγγραφο δεν αναφέρεται το που είναι η έδρα. Και σε ότι αφορά στο Εφετείο Κρήτης, όπως προανέφερα , εάν περάσει το προεδρικό διάταγμα Καστανίδη, τότε και αυτό θα βρίσκεται στο Ηράκλειο μετά από λίγα χρόνια.
  • Ø Εάν με αυτές τις πρακτικές κάποιοι εννοούν την ισόρροπη ανάπτυξη, τότε ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται και είναι παντελώς άσχετοι, ή μας δουλεύουν κανονικά. Πάντως δεν μπορώ να μην επισημάνω την επιφυλακτικότητα των Ηρακλειωτών στο να πανηγυρίσουν κάτι το οποίο θεωρώ πως δεν είναι άσχετο με την σύνταξη και υποβολή στο ΣτΕ , όχι ενός, αλλά τεσσάρων Προεδρικών Διαταγμάτων, από ένα για κάθε νέο Εφετείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου