Αναζήτηση

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ…ΑΝΘΡΩΠΟΙ





  • Ø Πριν από 100 περίπου χρόνια η οδός που σήμερα λέγεται ως “Χρυσοπηγής” δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας αγροτικός δρόμος που διερχόμενος μέσα από χωράφια οδηγούσε στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής. Το ίδιο ακριβώς ήταν και η σημερινή λεωφόρος Σούδας (ή όπως αλλιώς λέγεται). Και επειδή στην ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνοντο όλα τα νερά από την Μαλάξα , τα χωράφια βάλτωναν και τα κουνούπια έκαναν πάρτι.
  • Ø Μέχρι που κάποιοι σοφοί τότε άνθρωποι, σκέφτηκαν και έφεραν από την Αυστραλία ευκαλύπτους το αιθέριο έλαιο των οποίων έδιωχνε τα κουνούπια και οι πυκνές φυλλωσιές τους προσέφεραν και σκιά στους περιπατητές ή στους …καβαλάρηδες.
  • Ø Όμως τα χρόνια πέρασαν και το μόνο που έχει απομείνει από τις προηγούμενες περιγραφές είναι οι…ευκάλυπτοι. Οι οποίοι όμως δεν έχουν καμία σχέση με τα δενδράκια που είχαν φυτευτεί τότε καθώς έχουν γίνει θηρία ολόκληρα. Οι ρίζες τους διαπερνούν ακόμη και το τσιμέντο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταθεί πεζοδρόμιο για πεζοδρόμιο ενώ τα κλαδιά τους , από την φύση τους εύθραυστα, σπάνε πανεύκολα και για όσους περνούν από κάτω στην κυριολεξία ισχύει το «αν έχεις τύχη (ατυχία) διάβαινε».
  • Ø Στην οδό Χρυσοπηγής ο δήμος Ελ.Βενιζέλου δημιούργησε μια πανέμορφη ανάπλαση με άνετα πεζοδρόμια και χωρίς να κοπούν ευκάλυπτοι εκτός από το απαραίτητο κλάδεμα. Όμως το έργο δεν ολοκληρώθηκε καθώς στο ύψος του δημοτικού σχολείου το φάρδος του δρόμου δεν επιτρέπει τίποτε άλλο παρά το κόψιμο των 3-4 ευκαλύπτων που υπάρχουν εκεί.
  • Ø Όμως και εδώ ήρθαν να παρέμβουν οι “συνήθεις ύποπτοι” της οικολογικής παρέας Χανίων και να στυλώσουν τα πόδια επικαλούμενοι πότε πως η κοπή των ευκαλύπτων θα δημιουργήσει μια τρύπα στο όζον πάνω από την Χρυσοπηγή και πότε πως οι εν λόγω ευκάλυπτοι έχουν ιστορική αξία καθώς τους κατούρησε το άλογο ενός πρίγκιπα.
  • Ø Τι και αν οι γονείς των παιδιών του σχολείου καρδιοχτυπούν κάθε που φυσάει και σπάνε τα κλαδιά. Τι και αν κινδυνεύουν και οι ίδιοι καθώς είναι αναγκασμένοι να περπατούν στον δρόμο με τα παιδιά τους ελλείψει πεζοδρομίων. Η εν λόγω παρέα έχει αναγάγει τους τρείς ευκαλύπτους ως υψίστης σημασίας για την διάσωση του περιβάλλοντος στον πλανήτη Χανιά.
  • Ø Και επειδή ίσως τα μέλη της οικολογικής αυτής παρέας, να μην έχουν παιδιά στο σχολείο αυτό. Ίσως να μην περπατούν στην περιοχή. Ίσως να μην έχουν παιδιά τα οποία θέλουν να κάνουν βόλτα με το καροτσάκι. Ίσως να μην ξέρουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικές αναπηρίες.
  • Ø Για τον λόγο αυτό τους αφιερώνω ορισμένες φωτογραφίες από την βάση ευκαλύπτων τόσο στην οδό Χρυσοπηγής (στο αναπλασμένο τμήμα) όσο και στην λεωφόρο Σούδας και τους ρωτώ. Πως θα περπατήσει ένας γονιός με το παιδί του, είτε είναι είτε δεν είναι σε καροτσάκι και πως θα μετακινηθεί ένα άτομο με κινητικές αναπηρίες;
  • Ø Υ.Γ. : Μην μου πείτε για διαπλατύνσεις πεζοδρομίων κλπ γιατί σας παραπέμπω στην αναπλασμένη οδό Χρυσοπηγής όπου οι «ανάγκες» του ευκαλύπτου επικράτησαν των αναγκών των ανθρώπων που κινούνται με καροτσάκια.
  • Ø Ορισμένοι (σίγουρα όχι όλοι) από τους εισαγόμενους εξ Αυστραλίας ευκαλύπτους , απαραίτητοι σε άλλες εποχές, νομίζω πως μπορούν κάλλιστα να αντικατασταθούν από άλλα δένδρα τα οποία και πράσινο χρώμα θα έχουν και σκιά θα κάνουν και οξυγόνο θα αποδίδουν στην ατμόσφαιρα, συμβιώνοντας αρμονικά με τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

3 σχόλια:

  1. Ο ευκάλυπτος που είναι έξω από το σπίτι του κ. Κλάδου φωνάζει από μόνος του ότι θέλει κόψιμο -κλάδεμα βαθύ.Ο τεράστιος κορμός έχει στρίψει, σκάσει και χάσκει, κοντά στο έδαφος. Σε ένα επόμενο δυνατό κατακαίρι σίγουρα θα πέσει. Παράλληλα έχει βγάλει 2 νέα βλαστάρια το ένα από τη βορινή πλευρά και το άλλο από τη νότια. Δηλαδή το πληγωμένο δέντρο, όχι απλά φωνάζει, κραυγάζει από που πρέπει να κοπεί...Όταν ξαναπάς δες το! Διαφορετικά θα σου στείλω εγώ τη φωτογραφία...
    (γείτονας είμαι και εγώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκο δυστυχώς το μεσημέρι της Τρίτης με εντολή εισαγγελέα πήγε η αστυνομία και ανάγκασε τους γονείς να ανοίξουν τον δρόμο υπο την απειλή του αυτόφωρου. Οποιαδήποτε υποψία για τον ευκάλυπτο που αναφέρεις αποτελεί απλώς...σύμπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή