Αναζήτηση

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  • Ø Χθες η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία γιόρταζε την υπογραφή του κώδικα της Ινδίκτου. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες παραδόσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που καταγράφει -από τον τέταρτο μ.Χ. αιώνα -την κατάσταση των πραγμάτων στην αρχή κάθε ετήσιου εκκλησιαστικού κύκλου.
  • Ø Με αφορμή αυτόν τον εορτασμό ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος από τον ναό του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι έστειλε μήνυμα σε όλους τους Ορθοδόξους για το περιβάλλον. Ένα μήνυμα το οποίο παρουσιάστηκε και στην χθεσινή έναρξη του συνεδρίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που διοργανώνει η Μονή Γουβερνέτου, αν και προφανώς από παράλειψη, δεν αναφέρθηκε πως το μήνυμα του κ.κ.Βαρθολομαίου δεν ήταν ειδικά για το συνέδριο αλλά με αφορμή την αρχή του εκκλησιαστικού έτους.
  • Ø Όπως και να είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε μεταξύ άλλων και τα εξής : «Καθώς εγκαινιάζομε το νέον εκκλησιαστικό έτος, στοχαζόμεθα εκ νέου την κατάσταση της του Θεού κτίσεως, αναλογιζόμεθα το παρελθόν και μετανοούμε δι΄όλα όσα έχομε πράξει ή αμελήσει να πράξουμε για την φροντίδα της γης…ας προσευχηθούμε για την ευλογία του Θεού, ώστε οι ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες να συνεργασθούν με τις αναπτυσσόμενες για τη μείωση των βλαβερών ρυπογόνων εκπομπών, ώστε να υπάρξει βούληση για τη συγκέντρωση και συνετή διαχείριση των απαιτουμένων χρημάτων προς λήψη των αναγκαίων μέτρων. Να συνεργασθούμε άπαντες για να διασφαλίσουμε ότι τα τέκνα μας θα δύνανται να απολαμβάνουν τα αγαθά της γης την οποίαν καταλείπουμε εις αυτά…Ας ανανεώσωμεν άπαντες τη δέσμευσή μας να συνεργασθούμε, προκειμένου να επιφέρουμε τις αλλαγές για τις οποίες προσευχόμεθα, να απορρίψουμε κάθε τι το οποίον βλάπτει την κτήση, να μεταβάλλουμε τον τρόπον σκέψεώς μας και, ως εκ τούτου, να μεταβάλλουμε ριζικώς τον τρόπον ζωής»,
  • Ø Διαβάζοντας ειδικά τα σημεία τα οποία έχω υπογραμμίσει αναλογιζόμουν την απάντηση που μου έδωσε καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο ερώτημα που υπέβαλλα και χθες από την στήλη. Δηλαδή, εάν η επένδυση σε γιγαντιαίες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα επιφέρουν την καταστροφή εκατοντάδων ή χιλιάδων στρεμμάτων με πάσης φύσεως βλάστηση, ωφελεί ή βλάπτει το περιβάλλον.
  • Ø Σύμφωνα με τον κ.καθηγητή , που απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, το ερώτημα δεν αφορά το εάν θα καταστραφεί ή όχι η φύση για να έχουμε ενέργεια, αλλά για το εάν θα επιλέξουμε ανανεώσιμη ή συμβατική πηγή ενέργειας. Μάλλον κε καθηγητά ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαφωνεί μαζί σας όταν αναφέρει πως πρέπει μεταξύ και άλλων «να απορρίψουμε κάθε τι το οποίον βλάπτει την κτήση» και βέβαια κτήση δεν είναι μόνο ο αέρας, αλλά κτήση του Θεού είναι και τα πουρνάρια, οι ελιές, τα σκίνα , τα καρπουζοχώραφα και οτιδήποτε άλλο υπάρχει πάνω στην γη.
  • Ø Ίσως όμως η τελευταία φράση του κ.κ.Βαρθολομαίου «να μεταβάλλουμε τον τρόπον σκέψεώς μας και, ως εκ τούτου, να μεταβάλλουμε ριζικώς τον τρόπον ζωής»,να αποτελεί και την πεμπτουσία του μηνύματος για όλους εκείνους που βλέπουν την προστασία του περιβάλλοντος ως…επένδυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου