- Ø Το Ρέθυμνο και τα Χανιά θα επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη αντίστοιχα ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης ο οποίος θα προεδρεύσει σε συσκέψεις με την συμμετοχή των Βουλευτών και των εκπροσώπων των συνεταιριστικών ενώσεων, των αγροτικών συλλόγων, των κτηνοτροφικών συλλόγων και των αλιέων.
Ø Σύμφωνα με πληροφορίες οι συσκέψεις θα αφορούν πρωτίστως ενημέρωση για ευρωπαϊκά προγράμματα (Leader κλπ) αλλά λογικό και επόμενο να θιχτούν και τα πολλαπλά προβλήματα της αγροτικής ανάπτυξης.
Ø Όμως η ΕΙΔΗΣΗ , είναι πως ο κ.Κιλτίδης θα ξεκινήσει την επίσκεψή του στα Χανιά το πρωί της Τρίτης από το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων.
Ø Ναι. Πρόκειται για το πρωτοπόρο στον αγροτικό τομέα ερευνητικό ίδρυμα το οποίο, όπως επεσήμανε και κατά την προχθεσινή του επίσκεψη, ο Στέλιος Νικηφοράκης, ήταν αυτό που ανάπτυξε την ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Νίκο Ψυλάκη.
Ø Πρόκειται για το ερευνητικό ίδρυμα το οποίο, όπως έγραψε και ο «ν.Κ.» αν και έχει προϋπολογισμό λειτουργίας 85.000 ευρώ , εκπονεί προγράμματα ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Ø Πρόκειται για το μοναδικό Ινστιτούτο αγροτικής έρευνας που αν και έχει απόλυτα εξειδικευμένους ερευνητές στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας και όχι μόνο, έχει «στοχοποιηθεί» εδώ και μια δεκαετία (όπως επεσήμανε ο Στέλιος Νικηφοράκης) και έχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου.
Ø Οι επιστήμονες – ερευνητές του Ινστιτούτου που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται με αποτέλεσμα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα τμήματά του. Για παράδειγμα και επειδή γίνεται λόγος για ανάπτυξη της καλλιέργειας των αρωματικών βοτάνων, υπενθυμίζω πως όταν συνταξιοδοτήθηκε ο εξειδικευμένος ερευνητής του Ινστιτούτου (ο Κώστας ο Οικονομάκης) δεν αντικαταστάθηκε.
Ø Επίσης σήμερα το Ινστιτούτο έχει φάνει λουκέτο στο τμήμα της φυτοπαθολογίας καθώς μετά την συνταξιοδότηση του αντίστοιχου ερευνητή (του Βαγγέλη του Μπούρμπου) , ούτε αυτός αντικαταστάθηκε.
Ø Ανάλογη αναμένεται να είναι η θλιβερή κατάληξη και του τμήματος της ελαιοκομίας και των αρδεύσεων καθώς στα επόμενα 3-4 χρόνια αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν οι αντίστοιχοι ερευνητές.
Ø Δηλαδή και με απλά λόγια σε μιαν κρίσιμη περίοδο για την αγροτική οικονομία της χώρας που σηματοδοτείται από τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή κοινή αγροτική πολιτική , με βασική ευθύνη του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, ένα από τα βασικότερα εργαλεία της αγροτικής ανάπτυξης, ένα ερευνητικό ίδρυμα με παγκόσμια καταξίωση , βραβευμένο και από την Ακαδημία Αθηνών, οδηγείται στο κλείσιμο.
Ø Δεν θα σχολιάσω απόψεις που έφτασαν στα αυτιά μου περί «καθηγητικού κατεστημένου» που πολεμά τους ερευνητές οι οποίοι δίνουν την μάχη στο πλάι και μαζί με τον αγροτικό κόσμο. Θα αναφερθώ μόνο στην κραυγή αγωνίας του σημερινού διευθυντή του Ινστιτούτου Κώστα Χαρτζουλάκη ο οποίος μιλώντας στον Στέλιο τον Νικηφοράκη είπε κάτι που είναι πολύ δύσκολο να το ακούσεις στην σημερινή Ελλάδα.
Ø «Δεν θέλουμε χρήματα. Θέλουμε να μας φέρουν έξη – επτά ερευνητές για να μπορέσουμε να φέρουμε χρήματα». Ελπίζω πως το πρωί της Τρίτης ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης δεν θα πάει στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς για να ενημερωθεί, αλλά για να ανακοινώσει.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Πριν από 9 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου