Αναζήτηση

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΤΩΝ ΒΑΘΜΩΝ

  • Ø Η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στο Λιβυκό πέλαγος σίγουρα δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, ασχέτως με το ότι δεν υπήρξαν ζημιές. Και αυτό γιατί το επίκεντρό της ήταν ακριβώς πάνω στην ένωση της Αφρικανικής με την Ευρασιατική πλάκα , δηλαδή εκεί όπου η Αφρικανική πλάκα στην κυριολεξία χώνεται κάτω από την Ευρασιατική.
  • Ø Και τονίζω πως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, γιατί στην ίδια περιοχή κατά τον 17ο αιώνα (1810-1860) είχαν σημειωθεί σεισμοί μεγέθους 7 και 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με χιλιάδες νεκρούς και τεράστιες υλικές καταστροφές στην Κρήτη.
  • Ø Όμως αυτή η παρακολούθηση και η επαγρύπνηση είναι δουλειά των αρμοδίων , ενώ σκοπός αυτής της σφήνας είναι το θέμα των όποιων διαφοροποιήσεων εμφανίζονται κατά καιρούς στα μεγέθη που ανακοινώνονται από τα σεισμολογικά ινστιτούτα.
  • Ø Οι διαφοροποιήσεις αυτές που μπερδεύουν τους πολίτες , ουσιαστικά δεν οφείλονται ούτε στην ανικανότητα ούτε στην όποια διαμάχη των όποιων σεισμολόγων. Οφείλονται στην μέθοδο την οποία χρησιμοποιούν για να μετρήσουν το σεισμικό μέγεθος.
  • Ø Έτσι υπάρχει το μέγεθος ML (Magnitude Local-τοπικό μέγεθος). Είναι η πλέον διαδεδομένη μέθοδος μέτρησης των σεισμών που παρουσιάστηκε από τον Charle Richter το 1935. Το μέγεθος ενός σεισμού καθορίζεται από το λογάριθμο του πλάτους των κυμάτων που καταγράφονται από τους σεισμογράφους σε μια ορισμένη περίοδο. Το ML είναι αξιόπιστο, όταν υπολογίζεται από σεισμογράφους που δεν απέχουν περισσότερο από 600 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού. Ισχύει μόνο για ορισμένη συχνότητα σεισμικών κυμάτων και για ορισμένη απόσταση από το επίκεντρο.
  • Ø Επιπλέον υπάρχει το μέγεθος MS που είναι το μέγεθος που λαμβάνεται από τη μέτρηση των κυμάτων επιφανείας και που δίνει μεγαλύτερους αριθμούς από ότι το ML. Υπάρχει το MB το οποίο λαμβάνεται από τη μέτρηση των πρωτευόντων P κυμάτων (Compressional Body Wave Magnitude) και είναι αξιόπιστο μέγεθος σεισμών με μεγαλύτερα εστιακά βάθη και για μεγάλες αποστάσεις από το επίκεντρο. Ακόμη υπάρχει και το μέγεθος MW το οποίο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση μεγάλων σεισμών, υπολογίζεται από ένα πολύπλοκο τύπο και είναι πολύ αξιόπιστο.
  • Ø Και επειδή σήμερα στην εποχή του διαδικτύου η πληροφόρηση και η ενημέρωση είναι πολύ πιο εύκολη από ότι σε άλλες εποχές, καλό θα ήταν τα σεισμολογικά ινστιτούτα που δημοσιοποιούν στο διαδίκτυο και στα Μέσα Ενημέρωσης πληροφορίες για έναν σεισμό να μην αναφέρουν απλά την φράση βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά ας λένε και μια κουβέντα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου