Αναζήτηση

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ

  • Ø Η μεγάλη πυρκαγιά που απείλησε συνοικίες στις παρυφές της πόλης των Χανίων και στα όρια με την Σούδα, μπορεί τελικά να μην κατάστρεψε περιουσίες, αλλά θεωρώ πως αποτελεί την δεύτερη ( η πρώτη ήταν στο Γεράνι του Δήμου Πλατανιά) μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αφορμή για να τεθεί επιτακτικά το ζήτημα των οικοπέδων ή χωραφιών τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν παρατήσει, αδιαφορώντας παντελώς για τα χόρτα, τους θάμνους και γενικά για την άγρια βλάστηση που ξεράθηκε και αποτελεί εν δυνάμει απειλή.
  • Ø Και μην μου πείτε για τον στύλο της ΔΕΗ. Οι αμαρτίες αυτής της «ανωφελούς» επιχείρησης υπάρχουν αλλά αποτελούν ένα άλλο θέμα.
  • Ø Γιατί η περίπτωση της πυρκαγιάς σε καλαμιώνες σε ιδιόκτητο χωράφι στο Γεράνι μπορεί να οφείλετο σε εμπρησμό.
  • Ø Γιατί η περίπτωση της φωτιάς στις συνοικίες των Λενταριανών και του Αγίου Ιωάννη μπορεί να οφείλετο σε σπίθα από τα – όντως – απηρχαιωμένα και κακοσυντηρημένα δίκτυα της ΔΕΗ.
  • Ø Όμως, όταν τα οικόπεδα και τα χωράφια είναι γεμάτα με τεράστιους θάμνους και πανύψηλα ξερά αγριόχορτα, υπάρχουν και δεκάδες άλλοι λόγοι από τους οποίους μπορεί να προκληθεί η πύρινη καταστροφή.
  • Ø Και στο συγκεκριμένο θέμα ο Νόμος είναι σαφής και κατηγορηματικός. Κάθε ιδιοκτήτης χωραφιού ή οικοπέδου , είναι υποχρεωμένος να το καθαρίζει από τα αγριόχορτα και τους θάμνους η ύπαρξη των οποίων μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
  • Ø Και επειδή ο νομοθέτης ήταν Έλληνας και αυτός, φρόντισε να βάλει και μια ασφαλιστική δικλείδα στο νόμο του. Εάν λοιπόν κάποιοι ιδιοκτήτες γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους , όχι το Νόμο, αλλά τους γείτονές τους που είναι και αυτοί οι οποίοι κινδυνεύουν άμεσα, τότε ο κάθε Δήμος, έχει την δυνατότητα να βάλει δικά του μηχανήματα και εργάτες, να καθαρίσουν το οικόπεδο ή το χωράφι και να στείλουν τον λογαριασμό στον ιδιοκτήτη, μέσω της εφορίας.
  • Ø Πάντως , μέχρι τώρα, δεν έχω πληροφορηθεί για κάποια σχετική περίπτωση από κανέναν δήμο. Και απορώ γιατί.

1 σχόλιο:

  1. Έχω δεί μηχανήματα δήμου, μη ρωτήσεις ποιού, να καθαρίζουν οικόπεδα και να στέλνουν το λογαριασμό στη ... κάλπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή