- Ø Είτε αφορά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, είτε στην τηλεπικοινωνιακή σύνδεση, δεν μπορώ πως τα καταφέρνουν οι Κισαμίτες να βρίσκονται στην επικαιρότητα για επικοινωνιακά προβλήματα.
- Ø Όμως αυτή την φορά , το θέμα της διακοπής της λειτουργίας των σταθμών βάσης τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της πόλης της Κισάμου, άγγιξε μια πολύ ευαίσθητη φλέβα, που αφορά στην κυριολεξία όλους τους πολίτες.
- Ø Συνοπτικά μπορώ να πω ότι υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αντιμετωπίσεις του θέματος. Υπάρχουν εκείνοι που χρησιμοποιούν το κινητό καθαρά για επαγγελματικούς λόγους και δεν τους νοιάζουν και πολύ άλλες ευαισθησίες καθώς το θεωρούν ως ένα εργαλείο.
- Ø Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να αρρωστήσουν εκτός από το κινητό και επομένως, το αντιμετωπίζουν ως έναν ακόμη λόγο για τον οποίο δεν αξίζει να αγχωνόμαστε, άλλωστε έτσι κι αλλιώς η ζωή είναι μικρή.
- Ø Υπάρχουν και εκείνοι που ανησυχούν πολύ και έντονα για τις επιπτώσεις από την ακτινοβολία των κεραιών θεωρώντας, είτε πως δεν υπάρχουν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα, είτε πως δεν μπορείς να έχει εμπιστοσύνη στις εταιρείες.
- Ø Από την άλλη βεβαίως, υπάρχουν και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες ισχυρίζονται πως οι κεραίες της γειτονιάς έχουν πολύ χαμηλή ισχύ και μέσα στα πολύ αυστηρά όρια που έχει θεσπίσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και τα οποία είναι από τα αυστηρότερα στον κόσμο.
- Ø Ψάχνοντας να βρω μιαν άκρη κατέληξα στον επίσημο κρατικό φορέα, δηλαδή την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, και στην πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα της (www.eett.gr) όπου, όντως υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία. Για παράδειγμα . Γνωρίζετε πως έχετε, και εσείς ο απλός πολίτης, το δικαίωμα να ενημερωθείτε για το εάν μια κεραία κινητής έχει άδεια; Η σχετική φόρμα , υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ.
- Ø Επίσης ιδού το τι χρειάζεται για να είναι απολύτως νόμιμη η εγκατάσταση μιας κεραίας : « Γνωμάτευση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την ασφάλεια της αεροπλοΐας. Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας, , συνοδευόμενη από θετική γνωμάτευση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για τα μέτρα προφύλαξης του κοινού από την ακτινοβολία. Εκχώρηση συχνότητας από την ΕΕΤΤ. Άδεια κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ. Έγκριση της αρμόδιας Πολεοδομίας για την τοποθέτηση της κεραίας, μετά τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ή άλλης αρμόδιας υπηρεσίας (π.χ. Δασικής Υπηρεσίας), όπου χρειάζεται.
- Ø Από κει και πέρα και σε ότι αφορά στα θέματα ασφάλειας, το μόνο συμπέρασμα που έβγαλα ήταν πως οι κίνδυνοι από την ακτινοβολία που δεχόμαστε απευθείας από τα κινητά τηλέφωνα στον εγκέφαλό μας είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτεροι απότι οι κίνδυνοι από τις κεραίες.
- Ø Βέβαια κάποιοι λένε πως για τους κινδύνους από τα κινητά προφυλασσόμαστε με τα διάφορα handsfree , ενώ την ακτινοβολία από την κεραία την δέχεσαι θέλεις δεν θέλεις. Από την άλλη η ΕΕΤΤ τονίζει παντού πως τα ανώτατα όρια στην Ελλάδα για τις κεραίες είναι από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη.
- Ø Κάποιοι λένε πως δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ο κάθε κάτοικος που έχει κοντά στο σπίτι του μια κεραία, εάν η εταιρεία έχει την χαμηλή ισχύ που ορίζουν οι κανονισμοί ή όχι. Άλλοι λένε πως όσο πιο αραιό είναι το δίκτυο των κεραιών τόσο πιο ισχυρή είναι η ακτινοβολία από τις συσκευές των κινητών και το αντίθετο. Τελικό συμπέρασμα ;
- Ø Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ πρέπει να επικρατεί η «αρχή της προφύλαξης» καθώς «η επιστημονική κοινότητα θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσει την έρευνα…» Και εάν αναρωτιέστε για ποια έρευνα γίνεται λόγος, η συνέχεια στο σχετικό κείμενο είναι άκρως αποκαλυπτική.
- Ø «…Μελέτες έκθεσης πειραματόζωων για όλη την διάρκεια της ζωής τους θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε μερικά χρόνια. Ωστόσο θα απαιτηθεί πολύ μεγάλος αριθμός πειραματόζωων για να αποδειχθεί με αξιοπιστία πιθανή δράση της ενέργειας ραδιοκυμάτων ως παράγοντα ευνοϊκού για την ανάπτυξη ενδεχομένων επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία…Οι επιδημιολογικές μελέτες μπορούν να παρέχουν δεδομένα τα οποία αφορούν απευθείας ανθρώπινους πληθυσμούς, αλλά χρειάζονται 10 ή και περισσότερα χρόνια παρακολούθησης για την παροχή απαντήσεων σχετικά με ορισμένες επιπτώσεις στην υγεία, όπως η πρόκληση καρκίνου...»
- Ø Ε, λοιπόν. Είμαι από εκείνους που χρησιμοποιούν το κινητό για καθαρά επαγγελματικούς λόγους και μόνο, και θεωρώ πως έλυσε πολλά προβλήματα και διευκόλυνε την δουλειά μου σαν δημοσιογράφος.
- Όμως με ενοχλεί αφάνταστα να έχω την αίσθηση πως είμαι ένας από τα εκατομμύρια πολιτών του πλανήτη που συμμετέχουν σε ένα τεράστιο ερευνητικό πρόγραμμα τα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν αναλόγως με τις επιπτώσεις που θα έχουν στην δική μου, στην δική μας υγεία. Με ενοχλεί να νοιώθω σαν πειραματόζωο, επειδή κάποιοι έσπευσαν να ρίξουν στην «αγορά» ένα προϊόν για το οποίο δεν υπάρχουν τελικά και ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα.
ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
Πριν από 3 ώρες
Απο τα καλύτερα Ναπολέων ειδικά το τελευταίο !
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπι ευκαιρία τι έχετε πάθει με την δήμαρχο μας ; Σήμερα που πήγα για κάτι δουλειές και κρατούσα την εφημερίδα μου είπε μια μπηχτεί για σένα, αλλά δεν την πολυκατάλαβα! Τί πάθατε;