Αναζήτηση

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΝΕΡΑ. ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ. ΤΑ ΒΟΥΝΑ. ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

  • Ø      Όμως με την ευκαιρία της αναφορά στα υδροαρδευτικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην περίεργη εμμονή των τελευταίων ετών σε αναφορές περί ελλείμματος νερού στην Ανατολική Κρήτη και πρωτίστως στις αναφορές περί «ανισοκατανομής» των ποσοτήτων νερού στην Κρήτη. Τελευταίο κρούσμα – πάντα από πλευράς Ηρακλείου – η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης με την αφορμή του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας για το νερό.
  • Ø      Μάλιστα σε σχετική παράγραφο της ανακοίνωσης διάβασα τα εξής : «Συνολικά, η Κρήτη διαθέτει επαρκείς, αλλά άνισα κατανεμημένους χωροχρονικά, επιφανειακούς και υπόγειους υδατικούς πόρους. Η άνιση κατανομή των υδατικών πόρων στο χώρο, καθώς η δυτική Κρήτη δέχεται μεγαλύτερα ύψη βροχών από την ανατολική, όπως και η βόρεια Κρήτη σε σχέση με τη νότια. Η άνιση κατανομή της ζήτησης ύδατος στο χώρο, η οποία μάλιστα είναι και αναντίστοιχη με την κατανομή των υδατικών πόρων, καθώς οι κυριότερες χρήσεις νερού καταγράφονται σε περιοχές ελλειμματικές (Μεσαρά, Ιεράπετρα κ.α.).
  • Ø      Δηλαδή τι να κάνουμε κύριοι αφού έτσι φτιάχτηκε η Κρήτη. Και στις κατανομή των πεδιάδων και των μεγάλων εκτάσεων αξιοποιήσιμης γεωργικής γης υπάρχει ανισότητα αφού Ανατολικά υπάρχουν πεδιάδες ενώ Δυτικά μόνο βουνά.
  • Ø      Μήπως όμως τελικά ο Θεός όλα «εν σοφία εποίησε;». Δηλαδή, στην Δυτική Κρήτη υπάρχουν οι ορεινοί όγκοι που δυσκολεύουν την ζωή και περιορίζουν τις δυνατότητες, αλλά υπάρχει και αφθονία νερού. Ενώ στην Ανατολική Κρήτη, οι πεδιάδες κάνουν την ζωή πιο εύκολη από πολλές πλευρές, ευνοούν τις καλλιέργειες και εν γένει τις οικονομικές δραστηριότητες, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες νερού. Μήπως τελικά με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η πλήρης ισότητα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου