- Ø «Δεν μας συμφέρει να καλλιεργούμε τα ελαιόδεντρα και να μαζεύουμε το λάδι» έλεγαν με μια φωνή όλοι οι αγρότες που πήγαν χθες στην εθνική οδό, στο μπλόκο στο Πλατάνι.
- Ø Και αυτή είναι μια φράση που μπορεί να φαίνεται απλή, όμως έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
- Ø Γιατί εάν σταματήσει η καλλιέργεια της γης, δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης στα χωριά τους οι αγρότες και τα παιδιά τους με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της μετανάστευσης στις πόλεις.
- Ø Γιατί εάν σταματήσει η καλλιέργεια της γης δεν θα έχουν εισόδημα οι αγροτικές οικογένειες και επομένως ούτε οι έμποροι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, κλπ, κλπ
- Ø Και ήδη οι επιπτώσεις από την ραγδαία πτώση της τιμής του ελαιόλαδου δεν φαίνονται μόνο στους αγρότες αλλά και σε επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα , όπως στις επιχειρήσεις γεωργικών εφοδίων.
- Ø Οι πληροφορίες αναφέρουν τεράστια πτώση του τζίρου στις επιχειρήσεις αυτές, καθώς οι αγρότες σταμάτησαν ή αγοράζουν πολύ μειωμένες ποσότητες λιπασμάτων.
- Ø Και το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι , τι μπορεί να γίνει ; Ακόμη και αν ο Σωτήρης ο Χατζηγάκης βγει και ανακοινώσει γενναία μέτρα υπέρ των ελαιοπαραγωγών ( που δεν το βλέπω και τόσο πιθανό) θα σωθεί η κατάσταση ; Νομίζω πως σίγουρα δεν θα σωθεί τίποτε, γιατί το θέμα με το ελαιόλαδο δεν είναι το να δώσει ενισχύσεις η κυβέρνηση (άλλωστε οι ενισχύσεις που δόθηκαν επί πολλά χρόνια δεν έφεραν τίποτε το θετικό) αλλά το τι θα γίνει με την εμπορία και τις τιμές του.
- Ø Από τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ κράτησα κάποιες που νομίζω ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είπε ο Γιώργος ο Γωνιωτάκης : « Εάν ο Έλληνας καταναλωτής βάλει στο τραπέζι του το αγνό ελληνικό λάδι θα έχουμε κατανάλωση μόνο στην Ελλάδα 150 χιλιάδες τόνους και μένουν περίπου 50 χιλιάδες τόνοι για εξαγωγή…»
- Ø Αυτή είναι η ουσία φίλοι ελαιοπαραγωγοί. Πόσοι από εσάς έχετε αναρωτηθεί για το τι είδους λάδι χρησιμοποιούν στο εστιατόριο, την ταβέρνα , το ταχυφαγείο ή για το οποιοδήποτε ανάλογο κατάστημα στο οποίο είστε καταναλωτές;
- Ø Γνωρίζετε πως στην Κρήτη η κατανάλωση σπορελαίων ή ελαιολάδων με προσμίξεις είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την κατανάλωση αγνού παρθένου ελαιόλαδου;
- Ø Γνωρίζετε πως στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία έχουν αποκλείσει από τις κουζίνες τους το αγνό παρθένο ελαιόλαδο ακόμη και στην Κρήτη; Και μετά ποιος περιμένετε να στηρίξει την εμπορία και την τιμή στο ελαιόλαδο;
ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Πριν από 11 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου