Αναζήτηση

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Ο «ΘΑΝΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ


  • Στην επικαιρότητα βρίσκεται το θέμα των επιτοκίων των Ελληνικών τραπεζών, τα οποία ανεβαίνουν ή διατηρούνται σε αδικαιολόγητα ύψη. Βέβαια το θέμα δεν είναι καινούργιο, καθώς πολλές φορές και στο παρελθόν έχει τονιστεί πως οι Ελληνικές τράπεζες, ειδικά στις πιστωτικές κάρτες, έχουν και είχαν από τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη.
  • Όμως, εντύπωση προκαλεί το ότι παρά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση πως θα χορηγήσει στις τράπεζες ζεστό χρήμα, αυτές επιμένουν στην πεπατημένη μέθοδο, του να απομυζούν τους πελάτες τους.
  • Και καλά , την φράση πως «πάνε να βγάλουν από την μύγα ξύγκι», μπορεί οι οικονομικοί «εγκέφαλοι» των τραπεζών, να μην την γνωρίζουν, όμως τουλάχιστον δεν μπορούν να καταλάβουν πως με τον τρόπο αυτό οδηγούνται μαθηματικά σε «άδεια» ταμεία;
  • Ούτε οικονομολόγος είμαι, ούτε ειδικός. Όμως ως ένας απλός μισθωτός και οικογενειάρχης γνωρίζω τα εξής απλά πράγματα : Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μαζί με τους αγρότες, αποτελούν τον βασικό μοχλό της οικονομίας , όχι μόνο γιατί είναι οι περισσότεροι, αλλά και γιατί είναι οι βασικοί καταναλωτές.
  • Εάν δεν έχουν χρήματα, και ειδικά εάν πιέζονται τόσο πολύ οικονομικά όπως τώρα, τότε συμβαίνουν τα εξής απλά : Πρώτον , δεν αποταμιεύουν στις τράπεζες και δεύτερον δεν αγοράζουν προϊόντα. Όμως με τον τρόπο αυτό δεν έχουν χρήματα ούτε οι έμποροι, οι οποίοι δεν αποταμιεύουν και περιορίζουν την προμήθεια προϊόντων. Επομένως δεν έχουν χρήματα ούτε οι βιοτέχνες, οι εισαγωγείς και οι βιομήχανοι.
  • Και τελικά κύριοι τραπεζίτες, από ποιόν περιμένετε να σας δώσει χρήματα για να βάλετε στα χρηματοκιβώτιά σας ; Και μην μου πείτε πως προσδοκάτε κάτι τις από την αύξηση των επιτοκίων γιατί υπάρχει και η ρήση που λέει πως «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου