Αναζήτηση

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΑΙΓΥΠΤΟΥ – ΚΡΗΤΗΣ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

  • Ø Ο «κύβος ερρίφθη» για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το υπ.Περιβάλλοντος έκανε αποδεκτό το τεράστιο project του ομίλου Κοπελούζου, για την ενεργειακή διασύνδεση Αιγύπτου – Κρήτης – Πελοποννήσου προκειμένου να μεταφέρεται ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα).
  • Ø Σύμφωνα με το σχέδιο του ομίλου – που έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Aιγύπτου NREA – στην Αίγυπτο θα παράγονται από αιολικά πάρκα 3.100 MW. Από αυτά τα 1.000 MW , μέσω καλωδίου θα μεταφέρονται στην Κρήτη (πιθανότατα σε Νότια περιοχή του Λασιθίου ή του Ηρακλείου) όπου ήδη είναι γνωστό ότι ο όμιλος έχει ζητήσει την άδεια για 39 αιολικά πάρκα ισχύος επίσης 1.000 MW. Από την Κρήτη και συγκεκριμένα από την Κίσσαμο θα ποντιστεί καλώδιο σύνδεσης με την Νεάπολη Λακωνίας και στη συνέχεια με μία χερσαία γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος θα καταλήγει στο Kέντρο Yπερυψηλής Tάσης στις Aχαρνές. Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ ουσιαστικά καταργούνται ή τίθενται σε ψυχρή εφεδρεία.
  • Ø Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται πως φτάνει στα 9 δις ευρώ (!!!) εκ των οποίων περίπου το 50% αφορά στο κόστος της διασύνδεσης που θα έχει μήκος 2.000 χιλιομέτρων. Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από χρηματοπιστωτικούς οίκους, αλλά και εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο έργο. Το θέμα είχε γίνει γνωστό και από τις επαφές του ομίλου Κοπελούζου στην Κρήτη αλλά και από σχετικές αναφορές σε ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου. Όμως , σύμφωνα με πληροφορίες, το υπ.Περιβάλλοντος είχε «παγώσει» την αδειοδότηση για τα αιολικά πάρκα των 1.000 MW καθώς υπήρχε έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα Κρητικά βουνά. Όμως φαίνεται πως τελικά η Τίνα Μπιρμπίλη «πείστηκε» και έδωσε την έγκριση για την αδειοδότηση του project για τους εξής λόγους :
  • Ø Eξασφαλίζονται μακροπρόθεσμα οι ενεργειακές ανάγκες της Kρήτης και σταματά η λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων. Oι Δήμοι και οι κάτοικοι των περιοχών, όπου θα εγκατασταθούν τα αιολικά πάρκα θα ωφεληθούν οικονομικά, αφού αναμένονται έσοδα της τάξης των 4 εκατ. ευρώ ετησίως για τους Δήμους, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών προτείνεται (και εκτιμάται) ότι δεν θα πληρώνουν λογαριασμό ρεύματος στη ΔEH. Θα ενισχυθεί η τοπική απασχόληση, τόσο στο στάδιο της κατασκευής του έργου, όσο και στο στάδιο λειτουργίας των αιολικών πάρκων. Kατά την κατασκευή του έργου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ομίλου, θα απασχοληθούν περισσότεροι από 1.000 ντόπιοι εργαζόμενοι, και θα αξιοποιηθούν και κρητικές εταιρείες για την εκτέλεση των έργων. Παράλληλα η «πράσινη» ενέργεια από την Aίγυπτο σε συνδυασμό με εκείνη από την Κρήτη, θα καλύψει ποσοστό της τάξης του 20% που απορρέει από την υποχρέωσή μας με βάση την οδηγία της EE αναφορικά με την διείσδυση των AΠE στη χώρα μας (20% συνολικά) μέχρι το 2020. Επίσης, η συγκεκριμένη επένδυση αναβαθμίζει περαιτέρω την γεωστρατηγική θέση της χώρας, αφού το έργο αποτελεί τον ευκολότερο ενεργειακό άξονα ένωσης των Συστημάτων της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη και δημιουργεί τον τρίτο πόλο σύνδεσης των δύο ηπείρων, παράλληλα προς τις συνδέσεις Μαρόκου – Ισπανίας και Λιβύης – Ιταλίας.
  • Ø Αυτά άλλωστε προβλέπει το σχέδιο DESERTEC σύμφωνα με το οποίο Ευρωπαϊκές εταιρείες θα επενδύσουν στην ανάπτυξη γιγαντιαίων φωτοβολταικών και αιολικών πάρκων στην Βόρεια Αφρική προκειμένου οι συγκεκριμένες χώρες να εξάγουν «πράσινη» ενέργεια στην Ευρώπη. Στο σχέδιο αυτό ένας από τους τρείς βασικούς κόμβους είναι η Κρήτη.
  • Ø Επίσης βασικό ρόλο στην αποδοχή του project του ομίλου Κοπελούζου από την Τίνα Μπιρμπίλη φαίνεται πως διαδραμάτισε και το ότι – με την καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα - ανοίγει τον δρόμο για την αποδοχή και άλλων αιτήσεων, για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Kρήτη, που έχουν υποβάλλει ελληνικοί και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, για επενδύσεις που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ήδη η εταιρεία Τερνα Ενεργειακή έχει υποβάλλει αίτηση στην ΡΑΕ για μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων, ενώ υπάρχει δυνατότητα να επεκταθούν και οι μικρές εγκαταστάσεις φωτοβολταικών, είτε με την εφαρμογή του ειδικού προγράμματος για τους αγρότες – που ακόμη δεν ισχύει για την Κρήτη – είτε μέσω του προγράμματος για τα φωτοβολταικά στις στέγες.
  • Ø Το δεδομένο είναι πως εάν δεν υπάρξουν ανυπέρβλητα εμπόδια σε 5-10 χρόνια θα έχει αλλάξει δραματικά για την Κρήτη και τους Κρητικούς, τόσο το θέμα της παραγωγής και χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας – η οποία θα είναι άφθονη ,χωρίς black out (εφόσον βέβαια εκσυγχρονιστεί και το δίκτυο της ΔΕΗ) και χωρίς τους καπνούς από την Ξυλοκαμάρα, τα Λινοπεράματα και τον Αθερινόλακκο, όσο και η εικόνα των Κρητικών βουνών, λόγω της εγκατάστασης πολλών εκατοντάδων ανεμογεννητριών και της διάνοιξης μεγάλων δρόμων μέχρι τις κορυφογραμμές όπου θα μπουν οι ανεμογεννήτριες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου