- Ø Μετά από πολλές συζητήσεις και αμφισβητήσεις το πρώτο τμήμα του διαβόητου «σχεδίου Καλλικράτης» δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Και μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι το δεύτερο τμήμα , δηλαδή το χωροταξικό, θα αποτελέσει την «αιτία πολέμου», αλλά θεωρώ ότι και στο πρώτο τμήμα υπάρχει μια παράμετρος που προκαλεί ένα στρεβλό ξεκίνημα για την διοικητική μεταρρύθμιση.
- Ø Και κατά την ταπεινή μου άποψη, η παράμετρος αυτή δεν είναι άλλη από το πληθυσμιακό κριτήριο που ορίζεται τόσο για τα Περιφερειακά όσο και για τα Δημοτικά συμβούλια και όχι μόνο. Ένα κριτήριο το οποίο βασίζεται στην απογραφή του 2001, δηλαδή πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια (!!!)
- Ø Και μπορεί σε ότι αφορά στον Β’βαθμό Αυτοδιοίκησης, λόγω των μεγάλων μεγεθών, το κριτήριο αυτό να μην είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά σε ότι αφορά στον Α’βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομίζω πως διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο. Ειδικά εάν συνυπολογιστεί το ότι με βάση το κριτήριο αυτό καθορίζεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων του νέου Δήμου και ειδικά εκείνων που θα εκλέγονται από κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, δηλαδή από τον παλαιό (σημερινό) δήμο.
- Ø Για παράδειγμα,εάν ληφθεί υπόψη η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο νέος δήμος Χανίων βάση της απογραφής του 2001 θα έχει 98.202 κατοίκους και 41 συμβούλους ενώ σύμφωνα με το προσχέδιο του «Καλλικράτη» εάν είχε 100.001 κατοίκους θα είχε δημοτικό συμβούλιο με 49 μέλη.
- Ø Επίσης το Ακρωτήρι στην απογραφή του 2001 εμφανίζεται με 9.773 κατοίκους και με αποτέλεσμα να του αναλογούν στο νέο δημοτικό συμβούλιο 4 σύμβουλοι, ενώ είναι δεδομένο ότι ο σημερινός πληθυσμός του μπορεί να πλησιάζει και τους 15.000 κατοίκους.
- Ø Θα μου πείτε και τι έγινε. Το 2011 θα γίνει η νέα απογραφή και οι εκλογές του 2014 θα γίνουν με βάση τα νέα πληθυσμιακά στοιχεία. Όμως αυτό δεν αλλάζει το ότι η πρώτη τετραετία του εγχειρήματος θα κυλήσει βάση πλασματικών και όχι πραγματικών πληθυσμιακών δεδομένων.
ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ Η ΚΙΣΑΜΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Πριν από 6 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου