- Ø Η είδηση : Με επιτόκιο 5,9% και προσφορές που ξεπέρασαν τα 7 δις έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο του Δημοσίου. Πρόκειται για ένα νέο ακριβό δανεισμό για την χώρα, αφού το επιτόκιο μπορεί να ξεπεράσει και το 6%. Αυτό ήταν και το πρώτο τεστ μετά τη συμφωνία της Συνόδου για το Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε λίγο μετά τις 4 με τις προσφορές να φτάνουν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ και με το Δημόσιο να αντλεί 5 δισεκατομμύρια. Αυτό επηρέασε και τα spread και στο 7ετές αλλά και στο 10ετές ομόλογο. Η διαφορά προς το γερμανικό bund έφτασε τις 316 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο δανεισμό μας για το 10ετές ομόλογο το επιτόκιο ήταν στο 6,3%.
- Ø Η ουσία : «Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις» αποδείχθηκε πως η δήθεν επιτυχία του Γιώργου του Παπανδρέου στις Βρυξέλλες με το μόνο που είχε σχέση ήταν με τα ομώνυμα λαχανάκια…Βρυξελλών. Ή για να το θέσω διαφορετικά, για πολλοστή φορά η συγκεκριμένη κυβέρνηση απόδειξε πως το μόνο που καταφέρνει να κάνει επί της ουσίες είναι οι τρύπες στο νερό, οι οποίες με την πολύτιμη, προεκλογικά και μετεκλογικά , των μεγαλοϊδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης της Αθήνας, εμφανίζονται ως «επιτυχίες», «σημαντικές παρεμβάσεις» και άλλα ανάλογα κουραφέξαλα.
- Ø Το κέρδος : Στο μόνο που συμφωνούν οι πάντες, είναι σε αυτό που έγραψε και ο «ν.Κ.» το Σαββατοκύριακο. Πως το μόνο ουσιαστικό κέρδος για την Ελληνική οικονομία και το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τον «αγώνα» του Γιώργου του Παπανδρέου και με τα Ευρωπαϊκά και υπερατλαντικά του ταξίδια, είναι η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισε.
- Ø Χωρίς πολλά λόγια και χωρίς ηττοπάθειες ή θριαμβολογίες και σενάρια, έγινε το εξής απλό αλλά απόλυτα αποτελεσματικό. Η εξαγγελία του Τρισέ ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει και μετά το τέλος του 2010 να δέχεται ως εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας, ομόλογα με χαμηλή βαθμολογία, προσέφερε ξεκάθαρη προοπτική ασφάλειας όχι μόνο για τις ελληνικές, αλλά και για τις ξένες τράπεζες που διακρατούν ελληνικά ομόλογα.
- Ø Η παράταση για έναν χρόνο του ευνοϊκού καθεστώτος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ προσφέρει τη βεβαιότητα στις τράπεζες, που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ότι θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις για να δανειστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, τους λύνει τα χέρια για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα όταν το Δημόσιο θα βγει να δανειστεί, αφού θα είναι σίγουρες ότι οι τίτλοι αυτοί θα τους χρησιμεύσουν ως εγγυήσεις και στο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει τις τράπεζες και την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσουν ρευστότητα με χαμηλότερα επιτόκια και τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις, να μην επιβαρυνθούν, αυτή τη δύσκολη συγκυρία, και από νέα βάρη, σαν αυτά που συνεπάγονται τα αυξημένα επιτόκια δανεισμού.
Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010
Η ΜΕΓΑΛΗ «ΕΠΙΤΥΧΙΑ» ΚΑΙ ΤΑ «ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου