- Ø Πολλά λέγονται και ακόμη περισσότερα δεν λέγονται για το θέμα τις συνολικής κρίσης στην αγροτική οικονομία στην Ελλάδα. Όμως πρόσφατα το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε σε μιαν κωδικοποίηση των συνθηκών που οδήγησαν σε κρίση τον αγροτικό τομέα καταδυκνείοντας και την ανυπαρξία εφαρμογής σωστής αγροτικής πολιτικής από όλες τις κυβερνήσεις τουλάχιστον από την μεταπολίτευση έως και τώρα,
- Ø Σύμφωνα λοιπόν με σχετική ανακοίνωση, βασικές αιτίες για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος είναι οι εξής:
- Ø 1. Η ελλιπής και αποσπασματική εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας στο πλαίσιο των σημαντικών χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που δημιουργήθηκαν μετά την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Ø 2. Η μη ορθολογική διαχείριση των ευρωπαϊκών οικονομικών ενισχύσεων με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων και η κατασπατάληση τεράστιων κεφαλαίων που δε χρησιμοποιήθηκαν από τους αγρότες για επενδύσεις στις εκμεταλλεύσεις τους αλλά για καταναλωτικούς σκοπούς.
- Ø 3. Ο κατευθυνόμενος εφησυχασμός των αγροτών μας σε μια επιδοτούμενη γεωργία αντί της γόνιμης ανησυχίας τους για μια ανταγωνιστική, στις διεθνείς συνθήκες, γεωργία, ιδιαίτερα από τους νέους παραγωγούς μας.
- Ø 4. Η μετατροπή των χιλιάδων γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων σε διεκπεραιωτές των επιδοτήσεων και η απομάκρυνσή τους από το επιστημονικό τους αντικείμενο (κυρίως την εκπαίδευση κλπ).
- Ø 5. Η καταρράκωση του συνεταιριστικού κινήματος στη συνείδηση των αγροτών και ο σταδιακός μετασχηματισμός της ΠΑΣΕΓΕΣ από φορέα διεκδίκησης πόρων για τους αγρότες-μέλη της, σε φορέα διαχείρισης κονδυλίων.
- Ø 6. Η υποχρηματοδοτούμενη αγροτική έρευνα και κυρίως η εφαρμοσμένη έρευνα, η οποία αποστερούμενη των δημόσιων πόρων εστιάζεται στην αναζήτηση χρηματοδότησης και όχι στην απάντηση των επιστημονικών προβλημάτων των αγροτών. Επομένως, κρίνεται αναγκαία η στήριξη του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. το οποίο αποτελεί τον κύριο φορέα εφαρμογής της πολιτικής για την αγροτική έρευνα του Υπουργείου.
- Ø 7. Η παρατηρούμενη τα τελευταία χρόνια συνεχής υποστελέχωση των Δ/νσεων Γεωργίας / Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής κ.λπ. και η αποδιοργάνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε άλλα υπουργεία ή σε Ν.Π.Ι.Δ. τα οποία δυσλειτουργούν και προσθέτουν προβλήματα.
- Ø 8. Η έλλειψη ενός αξιόπιστου Μητρώου Αγροτών και ενός γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών βασισμένου σε ένα αξιόπιστο ΟΣΔΕ, τα οποία είναι απαραίτητα εργαλεία για τη χάραξη μιας σωστής αγροτικής πολιτικής.
- Ø 9. Η ανυπαρξία ενός κεντρικού εθνικού σχεδιασμού για την άμβλυνση των μειονεκτημάτων (μικρό μέγεθος αγροτεμαχίων – μικρός γεωργικός κλήρος) και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων (μεγάλη ηλιοφάνεια – ανώτερη ποιότητα αγροτικών προϊόντων) της ελληνικής γεωργίας.
- Ø 10. Το αναξιοποίητο γενετικό υλικό των ντόπιων ποικιλιών και των ντόπιων φυλών παραγωγικών ζώων και η καθυστέρηση στην κατοχύρωση των προϊόντων μας ως ΠΟΠ – ΠΓΕ.
- Ø 11. Η μη ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού λόγω και του παραγκωνισμού των γεωτεχνικών (γεωλόγων) και η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού σε βάθος χρόνου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Ø 12. Η υπερβολική και η ακατάλληλη χρήση φυτοφαρμάκων – κτηνιατρικών φαρμάκων και λιπασμάτων, η οποία προκαλεί: α) μόλυνση του περιβάλλοντος, β) δυσφήμηση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές και γ) σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής
- Ø 13. Οι άμεσες οικονομικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των κρίσεων και την εκτόνωση των αγροτικών κινητοποιήσεων έχουν μεν τη χρησιμότητά τους, αλλά δεν λύνουν τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, τα οποία είναι διαρθρωτικά και απαιτούν μακροχρόνιο σχεδιασμό και στρατηγική βασισμένη στη γεωτεχνική επιστήμη.
- Ø Εάν δεν αναστραφούν όλες οι παραπάνω συνθήκες και κυρίως εάν δεν πάψουν οι πολιτικές παρατάξεις να βλέπουν τους αγρότες ως υποψήφιους ψηφοφόρους αντί να τους βλέπουν ως τους δημιουργούς του αύριο, τότε, όσα εκατομμύρια ευρώ και εάν σπαταληθούν σε αποσπασματικά προσωρινά μέτρα, όπως είναι οι πολιτικές εισοδηματικής ενίσχυσης, οι Έλληνες αγρότες θα βρίσκονται μόνιμα σε αδιέξοδο.
- Ø Υπάρχει κανείς που να διαφωνεί ;
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Πριν από 8 ώρες
Επειδή ως γνωστόν, ασχολούμαι χρόνια με αυτά τα θέματα, γνωρίζω εδώ και καιρό αυτά τα συμπεράσματα. Σαφώς και έχουν δίκιο. Ομολογώ ότι ζηλεύω που δεν έχουμε ανάλογους επιστήμονες αυτού του κύρους εδώ στα Χανιά. Διότι εμείς, οι Χανιώτες του "ευρέως αγροτικού ορίζοντα", ακούμε από τα μάτια και βλέπουμε από τα αυτιά. Για αυτό τα έχουμε κάνει όπως τα έχουμε κάνει. Και μη σας φανεί παράξενο ότι κάποιοι διαφωνούν, γιατί είναι σίγουρο ότι διαφωνούν. Απλά δεν το φωνάζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπόψη ότι το ίδιο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, έφερε στην επιφάνεια, το υπαρκτό πρόβλημα των παράνομα εισαγομένων στην Ελλάδα φυτοφαρμάκων. Των οποίων η παραγωγή και χρήση, απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της επικινδυνότητας τους. Μάλιστα πρότειναν και συγκεκριμένες λύσεις, που δυστυχώς το Υπουργείο του κ. Κοντού, δεν τους έδωσε καμία σημασία. Και φτάσαμε σήμερα στο σημείο, να "ψιθυρίζουμε" ότι τέτοια φυτοφάρμακα έχουν ήδη φτάσει και στα Χανιά και χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα, κυρίως από αλλοδαπούς ενοικιαστές αγροτικών εκτάσεων. Η νομαρχία σίγουρα το ξέρει,αν ειπωθεί το αντίθετο θα είναι ψέμα, κάνει κάτι; Και αν ναί, αυτό φτάνει; Δεν νομίζω.....