Αναζήτηση

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 : Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ «ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ» - ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ STAGE ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • Ø Αντιγράφω από τον «Ριζοσπάστη» της 18/9/2009 άρθρο υπό τον τίτλο “Το ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε τα Stage” : «Αν μιλούσε με ακροατήριο τους κατοίκους της χώρας των Λωτοφάγων, ο Γ. Παπανδρέου ίσως να μπορούσε να τους εμπαίξει και να τους κοροϊδέψει... Όταν όμως στέκεται, κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στη γενική διεύθυνση πληροφορικής του ΙΚΑ Ζωγράφου, μπροστά σε εργαζόμενους ομήρους των «stage», των προγραμμάτων δηλαδή της ανασφάλιστης εργασίας χωρίς εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και καταγγέλλει «εργασιακό μεσαίωνα», τότε προκαλεί και παίζει με τη νοημοσύνη όλων μας. Προκαλεί, γιατί κρύβει από τους εργαζόμενους και το λαό ότι:
  • Ø Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέσπισε τα «stage» με το νόμο 2639/98, ενισχύοντας ταυτόχρονα με τον ίδιο νόμο τη «μερική απασχόληση» και εισάγοντας ως μορφή της την εκ περιτροπής εργασία.
  • Ø Το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος, συμμετέχοντας στο κυβερνητικό σχήμα, με το νόμο 3174/2003, εισήγαγαν τη μερική απασχόληση σε υπηρεσίες «κοινωνικού χαρακτήρα» στο Δημόσιο. Όπως και στις υπηρεσίες του ΙΚΑ.
  • Ø Όσο για τις υποκριτικές κορόνες ότι θα καταργήσει τα «stage» στο Δημόσιο, τα ίδια έλεγε το ΠΑΣΟΚ και για τους 250.000 χιλιάδες συμβασιούχους του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα για να τους «παραδώσει» στη συνέχεια στη ΝΔ που διατήρησε το ίδιο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς. Τα «stage», εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι θα τα επεκτείνει στον ιδιωτικό τομέα... Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει σε βάρος των εργαζομένων, κυρίως αυτών που τώρα μπαίνουν ή μπήκαν τα τελευταία μόλις χρόνια στην παραγωγή.»
  • Ø Αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα και περισσότερες προσλήψεις μέσω των Stage καθώς η διαδικασία του ΑΣΕΠ έχει αποδειχθεί καταστροφική για καίριους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, η αυτοδιοίκηση κ.α.
  • Ø Αλήθεια είναι πως η αμοιβή όσων εργάζονται μέσω αυτών των προγραμμάτων είναι εξευτελιστική και αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να απασχολεί ανασφάλιστους εργαζόμενους.
  • Ø Αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα τον Σημίτη και με την συμμετοχή του Γιώργου του Παπανδρέου (αναπλ. Υπ. Εξωτερικών) αλλά και πολλών άλλων σημερινών υποψηφίων (και από τα Χανιά), ψήφισε τον Νόμο 2639/1998 περί «ρυθμίσεως εργασιακών σχέσεων» ενισχύοντας τη «μερική απασχόληση» και εισάγοντας ως μορφή της την εκ περιτροπής εργασία. Θέσπισε τα «stage» (ανασφάλιστη εργασία). Νομιμοποίησε τα «ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας».
  • Ø Αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα τον Σημίτη και με την συμμετοχή του Γιώργου του Παπανδρέου (υπουργός εξωτερικών) αλλά και πολλών άλλων σημερινών στελεχών (και από τα Χανιά), ψήφισε τον Νόμο 2874/2000, με τον οποίο προχώρησε στη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση» ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργηση του οκτάωρου και την αύξηση του ορίου των απολύσεων! Το νόμο 2956/2001, που νομιμοποίησε τα «δουλεμπορικά» γραφεία «ενοικίασης» εργαζομένων! Το νόμο 3174/2003, που εισήγαγε τη μερική απασχόληση σε υπηρεσίες «κοινωνικού χαρακτήρα» στο Δημόσιο.
  • Ø Αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα τον Σημίτη και με την συμμετοχή του Γιώργου του Παπανδρέου (αναπλ. Υπ. Εξωτερικών) αλλά και πολλών άλλων σημερινών υποψηφίων (και από τα Χανιά),ψήφισε τον Νόμο 2738/1999 με τον οποίο (εννοείται τελείως αξιοκρατικά) μονιμοποίησε περίπου 2.500 εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί (εννοείται πάντα αξιοκρατικά) με τα προγράμματα Stage στους δήμους.
  • Ø Και αναρωτιέμαι. Τι άλλαξε ξαφνικά στον Γιώργο τον Παπανδρέου, το 2004, όταν πήρε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και έχασε τις εκλογές και τώρα κατακρίνει όλα εκείνα που ενέκρινε; Μήπως είδε απότομα «το φως το αληθινόν ;» ‘Η μήπως μελέτησε την προεκλογική τακτική του πρώτου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ;
  • Ø Και αναρωτιέμαι. Όταν το 2004 ξεσηκώθηκαν οι χιλιάδες συμβασιούχοι του ΠΑΣΟΚ ( με την στήριξη και του κόμματος που τους διόρισε και τους κρατούσε ομήρους) , η κυβέρνηση της ΝΔ (σκανδαλωδώς όπως εξήγησα και χθες) μονιμοποίησε τους περισσότερους. Εάν , λέω εάν, κάνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, τι θα κάνει με τους σημερινούς εργαζόμενους των προγραμμάτων Stage; Θα τους μονιμοποιήσει ή θα τους αντικαταστήσει ;
  • Ø (Στην φωτό το υπουργικό συμβούλιο του 1999. Σε κύκλο ο Γιώργος ο Παπανδρέου)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 : ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΟΥΛΕΜΑΤΟΣ»

  • Ø Το ΠΑΣΟΚ «δεσμεύεται» στους πολίτες : «Στήριξη του πραγματικού εισοδήματος. Αυξήσεις μισθών και συντάξεων στα όρια του πληθωρισμού» (σ.σ. 0,8%). «Δε θα αυξήσουμε τα όρια συνταξιοδότησης». «Αντικατάσταση του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας». «Θα επαναφέρουμε το φόρο κληρονομιάς και γονικής παροχής». «Θα καθιερώσουμε μια ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα».
  • Ø Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται στους επιχειρηματίες : «Δε θα αυξήσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων». «Τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή». «θα μειωθεί η φορολογία του κεφαλαίου στο 20%, μέχρι το 2014.» «Γενναία χρηματοδότηση επενδύσεων για την ...«πράσινη ανάπτυξη».

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 : ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ - ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΒΛΕΠΕΤΕ

  • Ø Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έδωσε στην δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία για την ποσοστιαία κάλυψη των κομμάτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (“Αθηναϊκούς” τους αποκαλώ εγώ, λόγω του μεγαααλου ενδιαφέροντος που δείχνουν για την περιφέρεια).
  • Ø Τα στοιχεία που αφορούν στο χρονικό διάστημα από τις 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου , δηλαδή στις τρεις από τις τέσσερεις εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι αρκούντος αποκαλυπτικά , εάν συνυπολογιστεί πως επειδή στο κόμμα που κυβερνά προσμετράται και ο χρόνος που αφορά σε καθαρά ενέργειες της κυβέρνησης, πάντα το κόμμα αυτό δικαιολογείται να έχει λίγο περισσότερο ποσοστό από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Ø Ιδού λοιπόν τα πλέον επίσημα στοιχεία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για τα ποσοστά κάλυψης του κάθε κόμματος από τους “Αθηναϊκούς” τηλεοπτικούς σταθμούς.
  • Ø Alpha: ΝΔ-Κυβέρνηση 36,2%, ΠΑΣΟΚ 32,3%, ΚΚΕ 11,2%, ΣΥΡΙΖΑ 7,5%, ΛΑΟΣ 10,9% και Οικολόγοι Πράσινοι 1,9%
  • Ø Alter: ΝΔ-Κυβέρνηση 37,6%, ΠΑΣΟΚ 32,2%, ΚΚΕ 12,9%, ΣΥΡΙΖΑ 12,7%, ΛΑΟΣ 2,3% και Οικολόγοι Πράσινοι 2,3%
  • Ø Antenna: ΝΔ-Κυβέρνηση 41,1%, ΠΑΣΟΚ 38,2%, ΚΚΕ 6,8%, ΣΥΡΙΖΑ 7,6%, ΛΑΟΣ 4% και Οικολόγοι Πράσινοι 2,3%
  • Ø Mega: ΝΔ-Κυβέρνηση 40,5%, ΠΑΣΟΚ 36,1%, ΚΚΕ 8,4%, ΣΥΡΙΖΑ 9,2%, ΛΑΟΣ 3,9 και Οικολόγοι Πράσινοι 1,9%
  • Ø ΝΕΤ: ΝΔ-Κυβέρνηση 41%, ΠΑΣΟΚ 29,2%, ΚΚΕ 12%, ΣΥΡΙΖΑ 7,6%, ΛΑΟΣ 6,6 και Οικολόγοι Πράσινοι 3,6%
  • Ø Σκάι: ΝΔ-Κυβέρνηση 43,6%, ΠΑΣΟΚ 40,8%, ΚΚΕ 4%, ΣΥΡΙΖΑ 8,1%, ΛΑΟΣ 2,3 και Οικολόγοι Πράσινοι 1,2%
  • Ø Star: ΝΔ-Κυβέρνηση 38,4%, ΠΑΣΟΚ 37,8%, ΚΚΕ 8,6%, ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, ΛΑΟΣ 4,8 και Οικολόγοι Πράσινοι 1,3%
  • Ø Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, χαρακτήρισε «εξισσοροπημένη» εικόνα της πολιτικής πολυφωνίας, όπως παρουσιάζεται στα τελευταία στοιχεία.
  • Ø Στο μεταξύ γίνεται ο χαμός με το θέμα των «κρυφών» ( ο κόσμος τόχει τούμπανο και μείς κρυφό καμάρι) δημοσκοπήσεων. Μετά τις εισαγγελικές έρευνες για τα blogs (τα οποία αποτελούν προσωπικές εργασίες και δεν είναι ΜΜΕ, άρα δεν τα αφορά ο Νόμος) , ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, το ΕΣΡ πρόκειται να εξετάσει κατά πόσον ο ραδιοφωνικός σταθμός «Σκάι» παραβίασε τη νομοθεσία σχετικά με τις δημοσκοπήσεις κατά την προεκλογική περίοδο. Διευκρινιστικά αναφέρεται ότι στις 22.9, στις 19:27, ο Σκάι αναμετέδωσε σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», στο οποίο αναφερόταν ότι «σε δημοσκοπήσεις, δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές, παρουσιάζονται οι σοσιαλιστές να έχουν διαφορά 6 έως 8 μονάδες από τη ΝΔ».
  • Ø Το συγκεκριμένο σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας αναμεταδόθηκε αρχικά από τη «Ντόιτσε Βέλε». Το ΕΣΡ πρόκειται να εξετάσει κατά πόσον η αναφορά το σχολίου της γερμανικής εφημερίδας από τον «Σκάι» συνιστά, ή όχι, παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, που προβλέπει ότι δεκαπέντε μέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων.
  • Ø Εκτιμήσεις ξένων ΜΜΕ αναμεταδίδουν και τα blogs με αποτέλεσμα να έχουν πονοκεφαλιάσει εκείνοι που πρέπει να ελέγξουν την εφαρμογή ενός Νόμου, ο οποίος είναι σχεδόν αδύνατον να εφαρμοστεί στο διαδύκτιο.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ «ΣΦΗΝΕΣ» ΚΑΙ ΤΟ «ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ»

  • Ø Χαμός έγινε στο Δευτεριάτικο «Αλ Τζαντίρι» του Λάκη του Λαζόπουλου. Ο Γιώργος ο Παπανδρέου μπορεί όπου βρεθεί και όπου σταθεί να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης σε ποσοστό έως και 67% στον Λάκη τον Λαζόπουλο ο οποίος έκανε «με τα κρεμμυδάκια» τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
  • Ø Όμως η είδηση είναι άλλη. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε επιστολή του διαμαρτύρεται για τα όσα του καταλόγισε ο Λάκης στην εκπομπή του. Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο αλλά η «ευαισθησία» στην κριτική, από τον επικεφαλής όλων των εργατικών κέντρων κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει…

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ : ΟΥΔΕΙΣ ΠΙΟ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΓΕΡΤΗΘΕΝΤΟΣ

  • Ø Παρακολουθώντας τις «καταγγελίες» του ΠΑΣΟΚ για προεκλογικές προσλήψεις μέσω του προγράμματος Stage, δεν μπόρεσα να μην θυμηθώ, το « Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι Υποκριταί » και τους χιλιάδες συμβασιούχους που «κληρονόμησε» η κυβέρνηση της ΝΔ και τους οποίους σκανδαλωδώς μονιμοποίησε.
  • Ø Και λέω σκανδαλωδώς, καθώς επρόκειτο για εργαζόμενους σε ομηρία τους οποίους προσελάμβαναν με δίμηνες συμβάσεις οι απανταχού Πασόκοι (από τους δήμους μέχρι τις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα) χωρίς την παραμικρή διαφάνεια.
  • Ø Δηλαδή επρόκειτο για καθαρά ρουσφετολογικές προσλήψεις ανθρώπων τους οποίους το ΠΑΣΟΚ κρατούσε επί χρόνια σε ομηρία και ήρθε η ΝΔ για να τους κάνει μόνιμους, με αποτέλεσμα να καλυφθούν οι όποιες κενές θέσεις από εκείνους που είχε διορίσει ρουσφετολογικά το ΠΑΣΟΚ και να μην μπορούν να προσληφθούν άλλοι με διαγωνισμό, μέσω ΑΣΕΠ.
  • Ø Λοιπόν, εάν ρωτήσετε αυτούς τους ανθρώπους τι θα ψηφίσουν ή ποια είναι η γνώμη τους για την κυβέρνηση , τότε θα καταλάβετε πως είναι απόλυτα αληθινό το «ουδείς πιο αχάριστος του ευεγερτηθέντος».

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ : ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΥΓΑ ΜΥΓΙΑΖΕΤΑΙ

  • Ø Έλαβα μια κοινή επιστολή του προέδρου του εργατικού κέντρου Χανίων και του προέδρου του συλλόγου δασκάλων Χανίων η οποία – υποτίθεται – απαντά στο σχόλιο με τίτλο «Οι πρόεδροι “φορέων” που είναι και εκπρόσωποι κομμάτων» και στο οποίο, υπενθυμίζω ότι καυτηρίαζα τους πάσης φύσεως προέδρους συλλόγων κλπ φορέων που προεκλογικά φόρεσαν το σακάκι του εκπροσώπου-στελέχους κάποιου κόμματος (πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ) και εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα και όχι μόνο.
  • Ø Βέβαια στο σχόλιο δεν αναφερόμουν ονομαστικά στους κ.κ. Μανούσο Λιονάκη και Νεκτάριο Πετράκη, οι οποίοι στην επιστολή τους καταφέρονται εναντίον μου με χαρακτηρισμούς που θα μου επέτρεπαν να μην την δημοσιεύσω. Όμως έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον ο τρόπος αλλά και οι απόψεις που εκφράζουν. Απολαύστες τις.
  • Ø «Κύριε Σαραντίδη. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο προβληματισμός που καταθέτετε στο άρθρο σας με τίτλο «Πρόεδροι "φορέων" που είναι εκπρόσωποι κομμάτων» της 25/9/09, μόνο που εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κάποιος την έκδηλη εμπάθειά σας τόσο στο συνδικαλισμό και την πολιτική όσο και στα πρόσωπα στα οποία αναφέρεστε. Εκφράσεις που χρησιμοποιείτε όπως : «ξεφτιλίζουν το θεσμό τον οποίο υποτίθεται πως υπηρετούν» ή «επιστράτευση απαξιωμένων προέδρων», «με ποιο θράσος μας δουλεύουν όλοι αυτοί» κ.α. επαληθεύουν τα παραπάνω. Όποιος δεν ασχολείται με την πολιτική κ. Σαραντίδη, δεν είναι ένας φιλήσυχος πολίτης αλλά ένας άχρηστος και επιζήμιος πολίτης, σύμφωνα με τα λεγόμενα των προγόνων μας. Όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα των πολιτών αυτού του τόπου-και φυσικά των-εργαζομένων που εμείς εκπροσωπούμε-,είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που συχνά δυστυχώς εξυπηρετούν όχι τα λαϊκά και εργατικά συμφέροντα, αλλά των ολίγων. Μόνο με αγώνα για την αλλαγή αυτών των πολιτικών μπορεί ο εργαζόμενος και ο κάθε πολίτης να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο. Εμείς είμαστε πολίτες ενεργοί και η πολιτική μας δράση δεν αντιστρατεύεται το συνδικαλιστικό μας ρόλο. Ο συνδικαλισμός, είναι η πολιτική απάντηση και πρακτική των εργαζομένων για την προάσπιση των δικών τους συμφερόντων. Φαίνεται πως εσκεμμένα ξεχνάτε ή απλά αγνοείτε τα στοιχειώδη και δυστυχώς εκτίθεστε ανεπανόρθωτα στα μάτια των αναγνωστών σας ως αδαής ή ακόμα χειρότερα με επιλεκτική γνώση και μνήμη. Αγνοείτε για παράδειγμα, ότι ο συνδικαλισμός ως πολιτική έκφραση, αποτελεί βασικό κομμάτι του Δημοκρατικού πολιτεύματος και κανείς νόμος δεν απαγορεύει στους συνδικαλιστές να οργανώνονται σε κόμματα ή και να εκλέγονται. Ξεχνάτε ακόμη ότι έχουμε αναλάβει τις θέσεις προέδρων με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο, με εκλογές δηλαδή, με πλειοψηφίες κάθε 3 ή 2 χρόνια ανάλογα με τον φορέα και μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων σ’ αυτές που αγγίζει το 100%. Αγνοείτε βασικά ιστορικά δεδομένα όπως για παράδειγμα ότι οι μεγαλύτερες απεργίες των εργαζομένων έγιναν με επικεφαλής στα συνδικάτα «πασόκους» (δική σας έκφραση και αυτή) και μάλιστα με κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν διαβάσαμε όμως ποτέ στα άρθρα σας κάτι που να κατακρίνει τη στάση συναδέλφων σας που απαξιώνουν τους αγώνες των εργαζομένων συστηματικά ανάλογα βέβαια με το ποιος κυβερνάει. Οι συνάδελφοί μας κ. Σαραντίδη μας στηρίζουν γιατί αναγνωρίζουν ότι κρατούμε στάση που είναι πάντα ξεκάθαρη και όχι υποκριτική. Σχετικά με όσα λέτε για «το μέγεθος του πανικού που μας έχει καταλάβει», μάλλον κ. Σαραντίδη ζωγραφίζετε την προσωπική σας αγωνία για το διακύβευμα αυτών των εκλογών και όχι φυσικά την αντικειμενική ενημέρωση (που θα έπρεπε να επιδιώκατε) των αναγνωστών σας. Ίσως κ. Σαραντίδη να θέλατε ένα συνδικαλιστικό κίνημα αποστειρωμένο, ένα συνδικαλιστικό κίνημα από γιάπηδες τεχνοκράτες, μέσα από άχρωμους-άοσμους και απολίτικους προσανατολισμούς, οι οποίοι να καθοδηγούν (!!!) το κίνημα των εργαζομένων στη χώρα μας, κατά πως θέλει δηλαδή η εκάστοτε εξουσία. Δυστυχώς για εσάς και τους ομοίως σκεπτόμενους μαζί σας, δεν ανήκουμε σε αυτούς. Να είστε σίγουρος κ. Σαραντίδη ότι θα μας ξανασυναντήσετε πρωτοπόρους στους αγώνες των εργαζομένων όποτε και αν χρειαστεί. Ελπίζουμε να σας βρούμε συμπαραστάτη μας.»
  • Ø Αγαπητέ Μανούσο και φίλτατε Νεκτάριε. Δεν θα σταθώ σε χαρακτηρισμούς πως είμαι «αδαής» ή ότι έχω «επιλεκτική γνώση και μνήμη» γιατί προφανώς τους σκεφτήκατε το πρωί ενώ κοιταζόσαστε στον καθρέπτη. Όπως επίσης δεν θα σταθώ στο πόσοι εργαζόμενοι ή δάσκαλοι συμμετέχουν στις «δημοκρατικές» διαδικασίες εκλογής σας. Εάν θέλετε δημοσιοποιείστε το πόσοι συμμετέχουν και ψηφίζουν εσάς στο σύνολο εκείνων που εκπροσωπείτε. Όμως εν τάχει ιδού ορισμένες παρατηρήσεις.
  • Ø Αποτελεί ντροπή το να απομονώνετε 2-3 φράσεις από το κείμενό μου, κατά πως σας βολεύει και να μην τις βάζετε ολόκληρες.
  • Ø Δάσκαλε. Εάν δεν με απατά η μνήμη μου, ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλέους γράφει πως "ο μη μετέχων στα ΚΟΙΝΑ δεν θεωρείται φιλήσυχος αλλά άχρηστος πολίτης». Τώρα εάν εσείς θεωρείτε πως τα «κοινά» ταυτίζονται με την «πολιτική» είναι δική σας ερμηνεία. Όμως μιας και λέτε για «προγόνους» θυμίζω πως και ο Πλάτωνας είχε γράψει ότι «κανείς άριστος πολίτης δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική».
  • Ø Ο ρόλος της στήλης, όπως και όλων των ανάλογων στηλών σε όλες τις εφημερίδες, δεν είναι να κάνει αντικειμενική ενημέρωση, αλλά να καυτηριάζει τα κακώς κείμενα κατά την γνώμη του συντάκτη της.
  • Ø Η άποψή μου για τον συνδικαλισμό φαίνεται από το ότι είμαι μέλος Ένωσης Συντακτών και συμμετείχα σε όλες τις απεργίες του κλάδου. Όμως απάντηση επι της ουσίας- στο εάν απαξιώνεται ο ρόλος του συνδικαλιστή όταν ο ίδιος εμφανίζεται και ως εκπρόσωπος κόμματος που διεκδικεί την εξουσία - δεν πήρα.
  • Ø Και επειδή τα γραπτά μένουν, να είστε σίγουροι πως εάν γίνει κυβέρνηση το κόμμα που εκπροσωπείτε, η τελευταία σας φράση - περί πρωτοπορίας στους αγώνες των εργαζομένων - θα εμφανίζεται στην στήλη κάθε που θα ανακοινώνονται οικονομικά μέτρα, στοιχεία ανεργίας, έναρξη σχολικής χρονιάς κ.α.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 : ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

  • Ø Το ότι τα φιλοΠασοκικά Μέσα Ενημέρωσης, από την αρχή της προεκλογικής περιόδου πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων κάθε έννοια περί δεοντολογίας το έχω επισημάνει και άλλη φορά. Όμως τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε και ακούμε ένα όργιο προπαγάνδας, διαστρέβλωσης και υποτίμησης της νοημοσύνης των πολιτών που σε κάνει να αναρωτιέσαι. Τι ανταλλάγματα έχουν υποσχεθεί στους μεγαλοεργολάβους και πάσης φύσεως επιχειρηματίες που είναι μέτοχοι των Αθηναϊκών Μέσων Ενημέρωσης;
  • Ø Και φυσικά δεν αναφέρομαι στους σχολιαστές και γενικότερα στις στήλες που εκφράζουν προσωπικές απόψεις, όπως αυτή που διαβάζετε τώρα. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος τους. Να σχολιάζουν να κριτικάρουν, να σφηνώνουν.
  • Ø Όπως από αυτήν εδώ την στήλη, από την αρχή της χρονιάς, σφηνώθηκε ουκ ολίγες φορές ο Σωτήρης ο Χατζηγάκης για την στάση του προς τους αγρότες. Όπως σφηνώθηκε ο Γιώργος ο Σουφλιάς για το χαράτσι με τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας, έτσι και τώρα σφηνώνεται ο Γιώργος ο Παπανδρέου για τα φύκια που μας πουλά ως μεταξωτές κορδέλες.
  • Ø Όμως, άλλο, οι προσωπικές απόψεις και τα σχόλια. Άλλο να καυτηριάζει ένας δημοσιογράφος εκείνα που κατά την γνώμη του είναι κακώς κείμενα και άλλο να μετατρέπονται τα σχόλια και οι επιδιώξεις σε «ειδήσεις».
  • Ø Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι κύριοι τίτλοι εκδοτικών συγκροτημάτων μετά την τηλεοπτική μονομαχία του Κώστα του Καραμανλή με τον Γιώργο τον Παπανδρέου. Εκεί που οι πάντες είδαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην έχει τίποτε ουσιαστικό να πει, ξέρετε τι είδαν και ποια «είδηση» παρουσίασαν οι μεγαλοεκδότες;
  • Ø «Τα Νέα» : «Καθαρή νίκη Γιώργου στο τετ α τετ. Έκαψε το τελευταίο του χαρτί ο Καραμανλής». «Νεύρα και ψέματα από Καραμανλή. Πρόβα αντιπολίτευσης από τον πρωθυπουργό στη χθεσινή μονομαχία με Γιώργο»
  • Ø «Έθνος» : «Χαριστική βολή για Καραμανλή. Με την ίδια κασέτα ο κουρασμένος πρωθυπουργός». «Απέτυχε να "γυρίσει" το παιχνίδι ο αρχηγός της ΝΔ».«Παράσταση νίκης για τον Γιώργο και το ντιμπέιτ».
  • Ø «Βήμα» : «Ο διάλογος έδειξε τον νικητή των εκλογών. Με τον αέρα πρωθυπουργού ο κ. Γ. Παπανδρέου κέρδισε τις εντυπώσεις στο ντιμπέιτ».
  • Ø «Ελευθεροτυπία» : «Παράσταση ήττας από τον Καραμανλή. Δεν κατάφερε να επικρατήσει στο γήπεδό του (ντιμπέιτ) και ζήτησε κι άλλο». «Μη αναστρέψιμη η πορεία ήττας. Δεν έπεσε κανείς στο καναβάτσο, αλλά ο Καραμανλής έδειξε ανήμπορος ν' αλλάξει το κλίμα».
  • Ø Δικαίως όσοι διάβασαν αυτούς τους τίτλους αναρωτήθηκαν. Που ήταν το βράδυ της Τρίτης οι συντάκτες τους ; Και δικαίως ο «Στάθης» σατιρίζει αυτήν την ομοβροντία προπαγάνδας των φιλοΠασοκικών ΜΜΕ ως πλήρη αδιαφορία για την γνώμη των πολιτών των οποίων υποτιμούν κατάφωρα την νοημοσύνη τους.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 : ΤΑ ΦΙΛΟΠΑΣΟΚΙΚΑ ΜΜΕ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ «ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ»


  • Ø Τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής από τις εφημερίδες του συγκροτήματος «Λαμπράκη», όχι μόνο είναι πανομοιότυπα, αλλά δεν είναι και καθόλου τυχαία. Παρά του ότι όλα δείχνουν πως ο Γιώργος ο Παπανδρέου θα φτάσει στην πηγή αλλά δεν θα πιει νερό, σου λέει , καλύτερα γαϊδουρόδενε , παρά γαϊδουρογύρευε.
  • Ø Και για να γίνω πιο σαφής, σκέφτηκαν και είπαν. Ακόμη και στην μια περίπτωση που τα καταφέρουμε και βγούμε κυβέρνηση, δεν πρέπει να έχουμε προετοιμάσει το έδαφος (και τις δικαιολογίες) για να πάρουμε πίσω όλα εκείνα που υποσχεθήκαμε προεκλογικά ;
  • Έτσι επαναφέρουν την θεωρία της «καμένης γης» βάζοντας τις δύο εφημερίδες του συγκροτήματος να καλλιεργήσουν την δικαιολογία και να μας πουν πως αφού «άφησαν άδεια ταμεία» και «έλλειμμα σοκ» λυπούμαστε αλλά δεν μπορούμε να σας δώσουμε τις μεταξωτές κορδέλες και περιοριστείτε στα…φύκια.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 : ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: «ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»

  • Ø Η φωτογραφία της Νομάρχου Ηρακλείου , της Βαγγελιώς της Σχοιναράκη με τον Νομάρχη Πειραιά μπροστά από το εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ, εστάλη από το γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου υπό τον τίτλο «Μια ανάσα πριν την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου» !!!.
  • Ø Και όντως μας κόπηκε η ανάσα βλέποντας πως οι άνθρωποι δεν ντρέπονται καθόλου να διαψεύδουν τον πρόεδρό τους , που μιλά για αξιοκρατίες , κράτος δικαίου, ακομμάτιστη αυτοδιοίκηση και άλλα παρόμοια πράσινα άλογα.
  • Ø Εάν οι εκπρόσωποι θεσμικών φορέων , όπως οι αιρετοί Νομάρχες, δείχνουν με αυτόν τον τρόπο τι εννοούν όταν λένε τα παραπάνω, τι περισσότερο να πω και εγώ ;

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 : ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΨΑΛΙΔΙ…ΚΛΕΙΝΕΙ

  • Ø Η στήλη σεβόμενη απολύτως τον Νόμο που απαγορεύει την δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων και προθέσεων ψήφου, δεν αναγράφει το παραμικρό. Βέβαια πρέπει να επισημάνω πως ο Νόμος δεν απαγορεύει την δημοσίευση φωτογραφίας με ένα…ψαλίδι που κλείνει.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ : Η ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

  • Ø Πολλές φορές τα λόγια μπορούν να πλανέψουν. Όμως, όπως λένε η γλώσσα των αριθμών είναι σκληρή και δεν επιδέχεται διάψευση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας Κρήτης τα οποία προέρχονται από επίσης επίσημα έγγραφα των περιφερειακών διευθύνσεων από κάθε Νομό, στην πενταετία 2004-2009 έγιναν ή γίνονται στο νησί 4.593 έργα συνολικού κόστους 2.036.188.433 ευρώ.
  • Ø Από αυτά τα 145 είναι διανομαρχιακού χαρακτήρα με κόστος 471.285.064 ευρώ. Και από κει και πέρα έχουμε και λέμε : Νομός Χανίων : 846 έργα με κόστος 313.377.608 ευρώ. Νομός Ρεθύμνης : 703 έργα με κόστος 244.682.989 ευρώ. Νομός Ηρακλείου : 1.591 έργα με κόστος 767.494.909 ευρώ. Νομός Λασιθίου : 1.308 έργα με κόστος 239.347.863 ευρώ.
  • Ø Εάν εξαιρεθούν οι όποιες ενστάσεις για – τον συνήθη εδώ και δεκαετίες – φαταουλισμό της Ανατολικής Κρήτης και εάν εξαιρεθεί το ζήτημα που υπάρχει με την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως αυτά τα χρήματα επενδύθηκαν σε έργα στο νησί.
  • Ø Ξέρω, ξέρω. Και πάλι θα βρεθούν οι γνωστοί που θα πουν ότι τα έργα αυτά είχαν «δρομολογηθεί» επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Όμως εκτός του ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι πλήρως αληθής, υπάρχει και ένα ακόμη θέμα. Και τι σημαίνει κύριοι του ΠΑΣΟΚ ότι κάποια από τις κυβερνήσεις σας είχε εγκρίνει ένα έργο;
  • Ø Δεν σημαίνει απολύτως τίποτα , από την στιγμή που το έργο δεν το ολοκληρώσατε. Και απτό παράδειγμα αποτελεί ο βιολογικός καθαρισμός του Βόρειου άξονα των Χανίων, το φράγμα Βαλσαμιώτη και μια σειρά από έργα που μπορεί να έγιναν αποδεκτά από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά μόνο στα λόγια.
  • Ø Όπως άλλωστε στα λόγια και εγώ , εάν γίνει πρωθυπουργός ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου, θα έχω την ευτυχία να δω αυξήσεις στον μισθό μου, νοσοκομεία όπου θα βρίσκω τα πάντα όταν τα χρειάζομαι, σχολεία στα οποία το παιδί μου δεν θα χρειάζεται φροντιστήρια, φορολογικό σύστημα δίκαιο, σύνταξη που θα την παίρνω αμέσως και με την οποία θα ζω άνετα και άλλα πολλά.
  • Ø Μόνο που μετά από αυτή την ονείρωξη θα ξυπνήσω με τον ίδιο μισθό, τα ίδια νοσοκομεία, τα ίδια σχολεία ,την ίδια σύνταξη πληρώνοντας και τον ίδιο φόρο. Όπως άλλωστε έτσι ξύπνησα μετά τις εκλογές του 1981, του 1985, του 1993, του 1996 και του 2000. Αυτά τα ολίγα για να μην ξεχνιόμαστε.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 : ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ «ΦΟΡΕΩΝ» ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

  • Ø Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την προεκλογική περίοδο, κάποιους προέδρους «φορέων» οι οποίοι έχουν πάρει σβάρνα τα «τηλεοπτικά παράθυρα», όπου κάτω από το όνομά τους, η ιδιότητα του «προέδρου» έχει αντικατασταθεί από εκείνη του εκπροσώπου ή του στελέχους του τάδε ή του δείνα κόμματος και στην συντριπτική τους πλειοψηφία , του ΠΑΣΟΚ. ¨Έτσι για να μην κρυβόμαστε.
  • Ø Και αναρωτιέμαι. Με ποιο θράσος μας δουλεύουν όλοι αυτοί οι «πρόεδροι-εκπρόσωποι-στελέχη του ΠΑΣΟΚ» όταν το πρωί βγαίνουν σε ρεπορτάζ και με την ιδιότητα του «προέδρου» κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση για την ανεργία, τις ελλείψεις σε δασκάλους και άλλα πολλά , και το βράδυ βγαίνουν πάλι σε «παράθυρα» και κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση αλλά με την ιδιότητα του «στελέχους-εκπροσώπου» του ΠΑΣΟΚ.
  • Ø Και εννοείται πως δεν με ενοχλεί το να καυτηριάζουν τα κακά της κυβέρνησης ή της όποιας κυβέρνησης. Με ενοχλεί το ότι ξεφτιλίζουν τον θεσμό τον οποίο υποτίθεται πως υπηρετούν, καθώς πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει – για παράδειγμα – ένας πρόεδρος εργατικού κέντρου ή ένας πρόεδρος συλλόγου δασκάλων , όταν το πρωί είναι εκπρόσωπος φορέα και το βράδυ εκπρόσωπος κόμματος;
  • Ø Και αναρωτιέμαι. Τι θα κάνει αυτός που – ας πούμε – προασπίζεται τα εργατικά μου δικαιώματα , εάν – λέω εάν – το κόμμα που εκπροσωπεί στα παράθυρα γίνει κυβέρνηση; Πως θα μπορεί να με πείσει ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά μου όταν του ζητήσω - ως πρόεδρος του τάδε φορέα – να πάει κόντρα στο κόμμα του οποίου τώρα εμφανίζεται ως εκπρόσωπος;
  • Ø Και ας μην τολμήσει να μου απαντήσει κάποιος πως δεν θα χρειαστεί, γιατί , τουλάχιστον όσοι δεν είναι σκληροπυρηνικοί Πασόκοι δεν έχουν πάθει αμνησία , και θυμόμαστε το πως φτάσαμε από τα μαζικά συλλαλητήρια του 1980, στο «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται» του 1981 , στο να στείλουν αυτοί οι «πρόεδροι-εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ» τον κόσμο στις πολυθρόνες του σπιτιού του και στις διαδηλώσεις και στο ξύλο που έτρωγαν οι συνταξιούχοι το 2001 έξω από το μέγαρο Μαξίμου.
  • Ø Πάντως η «επιστράτευση» των προέδρων - απαξιωμένων στους εργαζόμενους - φορέων (η συμμετοχή σε απεργίες, συγκεντρώσεις και διαδικασίες ανάδειξής τους το λέει και όχι εγώ) δείχνει και το μέγεθος του πανικού που τους έχει καταλάβει μήπως φτάσουν στην πηγή χωρίς να πιούν νερό.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ…ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΕΣ

  • Ø Από την εποχή του αλησμόνητου…Μπιρσίμ, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Γιατί τότε που η διοργάνωση των συγκεντρώσεων του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, έφερε την υπογραφή «Μπιρσίμ», έπρεπε να συνυπολογιστούν πάρα πολλά πράγματα για να αποκτήσει η προεκλογική συγκέντρωση τον τίτλο της «λαοθάλασσας».
  • Ø Το ένα και πλέον βασικό ήταν η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση ανθρώπων. Όμως από μόνο του αυτό δεν ήταν αρκετό και εκεί ερχόταν ο ρόλος του σκηνοθέτη, με την κατάλληλη τοποθέτηση της εξέδρας του αρχηγού, των πανό, των οργανωμένων οπαδών (κυρίως της νεολαίας) και άλλα πολλά.
  • Ø Για παράδειγμα το πλέον απλό τρικ , ήταν να βάζεις τρεις να κρατούν ένα γιγαντιαίο πάνω κάτω από το οποίο ήταν πέντε έξη νοματαίοι και από πίσω…κανείς. Όμως ο τηλεοπτικός φακός με τις κατάλληλες οδηγίες του σκηνοθέτη δεν έδειχνε ούτε ένα πλάνο από το…κενό που ήταν πίσω από το πανό, παρά μόνο μπροστά και καμιά δεκαριά μέτρα πιο πίσω όπου ήταν και πάλι συγκεντρωμένοι.
  • Ø Τα χρόνια κύλησαν και μαζί τους κύλησε και η αδιαφορία των πολιτών για την μαζική προσέλευση στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Όμως στον πονοκέφαλο του σκηνοθέτη ήρθε να δώσει ανακούφιση η…τεχνολογία.
  • Ø Οι νέες ψηφιακές τηλεοπτικές κάμερες με ευρυγώνιους φακούς κατάλληλα τοποθετημένες πάνω σε «γερανάκια» και υπό τις οδηγίες του πρωτομάστορα σκηνοθέτη, κάνουν το θαύμα τους , ή μάλλον για να κυριολεκτώ «κάνουν το τόσο, τοοοσο».
  • Ø Δεν θα ξεχάσω, πως όταν το 2006 έφεραν στο παλιό λιμάνι των Χανίων τον Γιώργο Παπανδρέου για να μιλήσει πριν το «φιάσκο» των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, ήμουν στην προκυμαία για να καλύψω το ρεπορτάζ και βλέποντας πως οι συγκεντρωμένοι ήταν ελάχιστοι, ρώτησα έναν από το συνεργείο που είχε αναλάβει την τηλεοπτική κάλυψη, εάν θα γίνει ρεζίλι το ΠΑΣΟΚ.
  • Ø «Αποκλείεται γιατί οι κάμερες που έχουμε κάνουν τους δέκα να φαίνονται 50 ήταν η απάντησή του, κάτι που επιβεβαίωσα όταν είδα τα μαγνητοσκοπημένα πλάνα από την «λαοθάλασσα» που εκτεινόταν από το Γυαλί τζαμί μέχρι τον… «Κάβουρα». Αυτά τα ολίγα για να μην σας πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες και για να μην παίρνουν και ορισμένων τα μυαλά αέρα .

ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ MIG ΚΑΙ Η «ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ …MIG

  • Ø Μέχρι πριν από κάποια χρόνια γνωρίζαμε μόνο τα Σοβιετικά και στην συνέχεια Ρωσικά MIG , ως πολεμικά αεροσκάφη που ήταν , ας πούμε, κάτι το αντίστοιχο με τα Αμερικάνικα F (π.χ. 16). Τα τελευταία χρόνια μας προέκυψε και η MIG , μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο η οποία σε χρόνο ρεκόρ έχει εξαπλωθεί σε μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων και με αποτέλεσμα , όταν αγοράζεις ακόμη και ένα μπουκάλι γάλα , η αγορά αυτή να αφορά την…MIG.
  • Ø Είχα γράψει και παλαιότερα και υπενθυμίζω πως ο όμιλος MIG συμμετέχει στις εξής εταιρείες και ομίλους Συμμετοχή στον Όμιλο Attica (Superfast και Blue star Ferries) κατά 86,4% και σε εταιρεία αεροδιακομιδών ασθενών με έδρα την Γερμανία κατά 49,9%. Συμμετοχή στην Vivartia κατά 89,9% και όταν λέμε Vivartia μιλάμε για γαλακτοκομικά Δέλτα, κρουασάν 7Days, κατεψυγμένα Μπάρμπα Στάθης και αλυσίδα ταχυφαγείων Goodys (Flocafe και Hellenic Catering). Συμμετοχή στο Hilton Cyprus κατά 75,1%, στο Καζίνο του Ρίου κατά 55,5% και σε αλυσίδα ξενοδοχείων της Κροατίας κατά 49,9%. Συμμετοχή στον όμιλο Κορασίδης κατά 55,8%. Συμμετοχή στον όμιλο Υγεία (νοσοκομείο Υγεία, μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ) κατά 33,3%. Συμμετοχή στην πρώην εταιρεία Αττικά ακίνητα που μετονομάστηκε σε MIG Real Estate κατά 50% και στον κλάδο ακινήτων αλυσίδας εμπορικών κέντρων της Σερβίας με ποσοστό 66,7%. Συμμετοχή στην Singular Logic κατά 31,2%. Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και ο τραπεζικός κλάδος με την Marfin Bank και τώρα και ο κλάδος των αερομεταφορών με την Ολυμπιακή, τότε απορώ για ποιόν «ανταγωνισμό» κάνει λόγο ο κος MIG όταν προσπαθεί να «κυριεύσει» έναν οικονομικό τομέα.
  • Ø Για «ανταγωνισμό» μιλούσε στις αρχές του καλοκαιριού, όταν έβαλε τα πλοία του στην Κρήτη. (Άραγε είναι αλήθεια πως προσπάθησε να επιβάλλει στις εταιρείες του ομίλου να διακινούν τα φορτηγά τους αποκλειστικά με τα πλοία του ομίλου Attica και εάν είναι αλήθεια, έτσι εννοεί τον «ανταγωνισμό»;
  • Ø Τώρα, που ετοιμάζεται να ξεκινήσει δρομολόγια η νέα αεροπορική εταιρεία μετά την εξαγορά της Ολυμπιακής από την MIG, ο εν λόγω κύριος «χτύπησε» και πάλι έχοντας μάλιστα το θράσος να καταγγείλει πως μια άλλη αεροπορική εταιρεία, η Aegean, είχε ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με την Ολυμπιακή. Και λέω την λέξη θράσος, καθώς και στα παιδιά είναι γνωστό ότι η χώρα μας απασχόλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεροληπτική ενίσχυση της Ολυμπιακής.
  • Ø Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι : Που το πάει ο κος MIG ; Η εν λόγω εταιρεία ελέγχει τους βασικότερους τομείς της καθημερινής ζωής των Ελλήνων, από τις μεταφορές και την υγεία, μέχρι τα τρόφιμα και τα ηλεκτρονικά. Μήπως όταν αναφέρεται στην λέξη «ανταγωνισμός» έχει κατά νου τις λέξεις «εξόντωση» και «μονοπώλιο» ;

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 ΚΑΙ DEBATE : Ο «ΚΑΚΟΣ» ΚΑΙ Ο «ΚΑΛΟΣ» ΑΛΛΑ «ΑΣΧΗΜΟΣ»

  • Ø Παρακολούθησα την τηλεοπτική «μονομαχία» των δύο εν δυνάμει υποψήφιων πρωθυπουργών με ανάμεικτα συναισθήματα. Από την μια έβλεπα και άκουγα τον «κακό» να μου ζητά , ουσιαστικά , να σφίξω το ζωνάρι για άλλα δύο χρόνια και από την άλλη έβλεπα και άκουγα τον «καλό» να μου υπόσχεται παραδείσους Οθωμανικού στυλ με τα πιλάφια και τα ουρί να είναι στην διάθεσή μου.
  • Ø Σίγουρα τα όσα είπε, για άλλη μια φορά, ο Κώστας ο Καραμανλής, ακούστηκαν άσχημα στα αυτιά μου. Σίγουρα δεν μπορώ να δεχθώ εύκολα πως πρέπει να ζοριστώ οικονομικά για δύο ακόμη χρόνια, όπως είπε. Όμως το ίδιο σίγουρο είναι πως ενώ ο Καραμανλής ακούστηκε άσχημα στα αυτιά μου, ο Γιώργος ο Παπανδρέου με τα όσα είπε, ή μάλλον, με τα όσα δεν είπε, έβαλε «ψύλλους στα αυτιά μου».
  • Ø Ο ένας , ο «κακός» , μιλούσε με λόγια απλά ξεκάθαρα και σταράτα. Ο άλλος , ο «καλός» μιλούσε με λόγια μπερδεμένα, με λέξεις αόριστες, με φράσεις που χάιδευαν τα αυτιά μου χωρίς όμως να λέει , ουσιαστικά τίποτε. Για αυτόν τον λόγο στο προσωνύμιο «καλός» του απονέμω και το «άσχημος».
  • Ø Γιατί είναι άσχημο να με κοροϊδεύει ένας άνθρωπος που προσπαθεί να μας πείσει ότι γεννήθηκε με παρθενογέννεση το 2004. Γιατί είναι άσχημο να μας υπόσχεται ο Γιώργος ο Παπανδρέου - μέλος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια - ότι θα μας δώσει αυξήσεις στους μισθούς, θα προσλάβει δασκάλους, θα προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, θα , θα, θα . Και όλα αυτά παίρνοντας λέει λεφτά από την φοροδιαφυγή, χωρίς βέβαια να αναφέρει ποιους θα κυνηγήσει. Τους μικρομεσαίους επαγγελματίες ή το μεγάλο κεφάλαιο;
  • Ø Συμπέρασμα 1 : Ο Κώστας Καραμανλής έμεινε πιστός στην γραμμή της αλήθειας κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε προεκλογική περίοδο. Ο Γιώργος ο Παπανδρέου έμεινε πιστός στην γραμμή των αόριστων υποσχέσεων κάτι που γίνεται συνεχώς, ειδικά από το ΠΑΣΟΚ, μετά το 1981.
  • Ø Συμπέρασμα 2: Ο Κώστας ο Καραμανλής μου είπε ξεκάθαρα τι θα περιμένω εάν επανεκλεγεί. Μπορεί να διαφωνώ, αλλά τουλάχιστον ξέρω. Ο Γιώργος ο Παπανδρέου δεν μου είπε τίποτε. Μπορεί να ακούγεται ευχάριστος αλλά κρύβεται. Και αυτό θεωρώ πως είναι πολύ πιο επικίνδυνο. Καθώς τα λόγια τα ωραία του ΠΑΣΟΚ τα έχουμε ξανακούσει και την έχουμε «πατήσει».

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009: ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ - ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΒΛΕΠΕΤΕ

  • Ø Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έδωσε στην δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία για την ποσοστιαία κάλυψη των κομμάτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (“Αθηναϊκούς” τους αποκαλώ εγώ, λόγω του μεγαααλου ενδιαφέροντος που δείχνουν για την περιφέρεια).
  • Ø Τα στοιχεία που αφορούν στο χρονικό διάστημα από τις 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου , δηλαδή στο πρώτο δεκαπενθήμερο της προεκλογικής περιόδου, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι αρκούντος αποκαλυπτικά , εάν συνυπολογιστεί πως επειδή στο κόμμα που κυβερνά προσμετράται και ο χρόνος που αφορά σε καθαρά ενέργειες της κυβέρνησης, πάντα το κόμμα αυτό δικαιολογείται να έχει λίγο περισσότερο ποσοστό από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Ø Ιδού λοιπόν τα πλέον επίσημα στοιχεία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για τα ποσοστά κάλυψης του κάθε κόμματος από τους “Αθηναϊκούς” τηλεοπτικούς σταθμούς.
  • Ø ΝΕΤ : ΝΔ - κυβέρνηση 43,3%. ΠΑΣΟΚ 30,8%. ΚΚΕ 10,3%. ΣΥΡΙΖΑ 7,1%. ΛΑΟΣ 6%. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,5%
  • Ø ΜΕΓΚΑ : ΝΔ - κυβέρνηση 41,7%. ΠΑΣΟΚ 38,8%. ΚΚΕ 8,6%. ΣΥΡΙΖΑ 6,4%. ΛΑΟΣ 2,4%. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,1%
  • Ø ΑΝΤΕΝΝΑ : ΝΔ- κυβέρνηση 38,1%. ΠΑΣΟΚ 37,5%. ΚΚΕ 7,4%. ΣΥΡΙΖΑ 8,9%. ΛΑΟΣ 5,1%. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3%
  • Ø ALPHA : ΝΔ- κυβέρνηση 37,9%. ΠΑΣΟΚ 34,1%. ΚΚΕ 4,9%. ΣΥΡΙΖΑ 3%. ΛΑΟΣ 18,7%. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,4%
  • Ø ΣΤΑΡ : ΝΔ- κυβέρνηση 30,6%. ΠΑΣΟΚ 40,5%. ΚΚΕ 7,9%. ΣΥΡΙΖΑ 11,7%. ΛΑΟΣ 7,2%. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,1%
  • Ø ΑΛΤΕΡ : ΝΔ- κυβέρνηση 37,1%. ΠΑΣΟΚ 30,2%. ΚΚΕ 14,4%. ΣΥΡΙΖΑ 14,4%. ΛΑΟΣ 2,1%. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,8%
  • Ø ΣΚΑΙ : ΝΔ - κυβέρνηση 43,3%. ΠΑΣΟΚ 40,3%. ΚΚΕ 3,9%. ΣΥΡΙΖΑ 9,1%. ΛΑΟΣ 2,1%. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,3%
  • Ø Να σημειωθεί πως το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αποφάσισε να καλέσει τον ALPHA και τον ΣΚΑΙ, προκειμένου να αιτιολογήσουν το γεγονός της μειωμένης παρουσίας της στα κανάλια τους το πρώτο, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ.
  • Ø Πάντως εντύπωση μου προκαλεί ότι ο μόνος τηλεοπτικός σταθμός που έχει δώσει μεγαλύτερο ποσοστό παρουσίας στο ΠΑΣΟΚ από ότι στην ΝΔ-κυβέρνηση είναι το ΣΤΑΡ. Και αναρωτιέμαι. Μήπως στον χρόνο του ΠΑΣΟΚ συνυπολογίζουν και τις εμφανίσεις της…Πετρούλας;
  • Ø Να υπενθυμίσω πως στις βουλευτικές εκλογές του 2007 τα ποσοστά που πήραν τα κόμματα αυτά ήταν : ΝΔ 41,84%. ΠΑΣΟΚ 38,10%. ΚΚΕ 8,15%. ΣΥΡΙΖΑ 5,04%. ΛΑΟΣ 3,80%. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,05%.
  • Ø Και μια τελευταία παρατήρηση. Ο μέσος όρος των παραπάνω ποσοστών από τον χρόνο που έδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας στα κόμματα στο πρώτο δεκαπενθήμερο της προεκλογικής περιόδου είναι : ΝΔ-κυβέρνηση 38,85%. ΠΑΣΟΚ 36,02%. ΚΚΕ 8,20%. ΣΥΡΙΖΑ 8,65%. ΛΑΟΣ 6,22%. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,02%.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

DEBATE : ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ…ΚΑΦΕΝΕΙΟ

  • Ø Απευθυνόμενος σε όλους όσοι από εσάς αντέξατε να δείτε και να ακούσετε το τηλεοπτικό show με τους έξη πολιτικούς αρχηγούς, αναρωτιέμαι. Αισθανόσαστε σοφότεροι αναφορικά με το τι πρεσβεύει ο κάθε αρχηγός του κάθε κόμματος; Μήπως μάθατε κάτι παραπάνω από όλα εκείνα που έχουν πει στον έως τώρα προεκλογικό αγώνα; Μήπως το debate σας βοήθησε να ενημερωθείτε καλύτερα για τα προγράμματα των κομμάτων και να αποφασίσετε τι θα ψηφίσετε;
  • Ø Ή μήπως το αποτέλεσμα των δυόμιση ωρών διακαναλικού μπλα-μπλά ήταν πως απλά οι ψηφοφόροι του κάθε κόμματος θα τσακώνονται στα καφενεία και στις παρέες για το ποιος ήταν καλύτερος , ποιος πήρε τα σώβρακα ποιανού και σε τελευταία ανάλυση, απλώς βιώσαμε όλοι (με χρήματα που τα πληρώνουμε επίσης όλοι) ένα τηλεοπτικό καφενείο όπου κάποιοι συζητούν προσπαθώντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις του…ακροατηρίου;
  • Ø Όμως ακόμη και στο θέμα των εντυπώσεων θεωρώ πως δεν χρειαζόταν να παρακολουθήσει κάποιος ολόκληρο το debate, καθώς από τον πρώτο γύρο των ερωτήσεων του Παύλου του Τσίμα για την οικονομία, ξεχώρισε εύκολα ο ένας, ο μοναδικός, ο οποίος αντί να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση, όπως έκαναν όλοι οι άλλοι, επέλεξε το «τι κάνεις Γιάννη, κουκιά σπέρνω».
  • Ø Τι ρώτησε ο δημοσιογράφος τον Γιώργο τον Παπανδρέου (περί ου ο λόγος φυσικά) ; Απλά πως θα εφαρμόσει όλα εκείνα που τάζει , έχοντας δεδομένους τους κανόνες και τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και φυσικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε εκείνο που γνωρίζει καλύτερα από πολλούς σε αυτή την χώρα. Αναφέρθηκε στο τι έκανε ή τι δεν έκανε η κυβέρνηση και στο πόσο καλό είναι το δικό του πρόγραμμα. Για όσους περίμεναν σαφή απάντηση , μάλλον πρέπει να θεωρούν εαυτούς ως αιθεροβάμονες.


ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • Ø Αντιγράφω από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια «Βικιπαιδεία» την εξής ερμηνεία της λέξης λαϊκισμός.
  • Ø «Λαϊκισμός είναι στάση που συναντάται στην πολιτική και στην τέχνη και που χαρακτηρίζεται από υπερβολική και μη αυθεντική λαϊκότητα. Η "λαϊκότητα" στο χώρο της πολιτικής αναφέρεται στη συμμετοχή, την παρουσία του λαού στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας και ανύψωση του σε καθοριστικό παράγοντα της ιστορίας. Λαϊκισμός είναι η κατ' επίφαση λαϊκότητα, δηλαδή αυτό που δείχνει λαϊκό ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Ο λαϊκισμός στηρίζεται στην εσκεμμένη ανειλικρίνεια. Επίσης, ο λαϊκιστής πολιτευτής θέτει σκοπίμως ψευτοδιλήμματα, , με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια ανασφάλειας στο λαό, και την αυτοπροβολή του ίδιου σαν προστάτη και σωτήρα. Κοντινές έννοιες είναι η δημαγωγία, η κολακεία των αδυναμιών και ελαττωμάτων του λαού και η υιοθέτηση θέσεων και τάσεων που τον ευχαριστούν και απαντούν στο συναίσθημά του χωρίς να τον ωφελούν ή που να τον βλάπτουν μακροπρόθεσμα, με μοναδικό πάντα σκοπό την εξασφάλιση της εύνοιάς του.
  • Ø Τι λέτε. Με ποιανού πολιτικού αρχηγού τις προεκλογικές ομιλίες και γενικά παρουσίες ταιριάζει ποιο πολύ η παραπάνω ερμηνεία του όρου λαϊκισμός; Δεκτή κάθε απάντηση στην στήλη.


Η «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΑΓΡΟΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ» ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΦΑΚΙΩΝ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

  • Ø ‘Ένας αγρότης που κατέβηκε από το χωριό του στα Χανιά γιατί είχε μια δουλειά στην διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης έκπληκτος έμαθε πως οι υπάλληλοι ( ή κάποιοι υπάλληλοι) δεν πήγαν στην εργασία τους, αλλά σε διαδήλωση στην Νομαρχία.
  • Ø Θεωρώντας ο άνθρωπος πως οι υπάλληλοι διαμαρτύροντο για τις απαράδεκτες συνθήκες που βιώνουν μαζί με τους αγρότες στο κτίριο επί της οδού Σφακίων πήγε στην Νομαρχία να τους συμπαρασταθεί. Όταν όμως έφθασε εκεί έμεινε άναυδος μόλις έμαθε πως κάποιοι άφησαν τα γραφεία και την δουλειά τους για να διαμαρτυρηθούν, επειδή η υπηρεσία αυτή που αφορά στον αγρότη και μόνο στον αγρότη, μεταφέρεται εκτός του κέντρου της πόλης και μάλιστα σε νέα γραφεία στην Αγυιά, όπου ήδη λειτουργεί άψογα ο ΟΑΔΥΚ.
  • Ø Και επειδή αυτή η ιστορία πρέπει να πάρει κάποια στιγμή ένα τέλος και επειδή δεν θέλω να πάρω στο λαιμό μου όλους τους υπαλλήλους της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης, αναρωτιέμαι : Με ποιο θράσος τα κομματικά στελέχη που εμφανίζονται μπροστάρηδες σε αυτές τις διαμαρτυρίες μιλούν για δημοκρατίες, θεσμούς και τα γνωστά «πράσινα άλογα» , όταν προκαλούν ξεσηκωμό εναντίον της απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων ;
  • Ø Και μπορεί κάποιοι να ανησυχούν πως δεν θα μπορούν εύκολα να δίνουν το παρόν – εν ώρα εργασίας – σε συνεντεύξεις και άλλες δραστηριότητες εντός του κέντρου της πόλης. Όμως δεν θέλω να πιστέψω ότι οι προσωπικές δραστηριότητες ορισμένων μπορεί να αφορούν στο σύνολο των υπαλλήλων της διεύθυνσης Αγροτικής ανάπτυξης. Σε ότι αφορά στα ανεκδιήγητα για μετεγκατάσταση σε άλλους φορείς οι οποίοι είτε δεν υπάγονται στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (όπως τα κτίρια του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς) , είτε πρόκειται για διακρατικούς οργανισμούς, (όπως το ΜΑΙΧ), θεωρώ πως δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο.


Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 : ΤΟ DEBATE ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ

  • Ø Την μια μετά την άλλη, βρίσκουν οι του ΠΑΣΟΚ σε μιαν προσπάθεια για να αποφύγουν το (τα) debate με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το ότι αυτό που έγινε το 2007 ήταν ανούσιο και βαρετό το παραδέχονται όλοι. Όπως και όλοι γνωρίζουν ότι το debate αποτελεί και το αδύναμο σημείο για τον Γιώργο τον Παπανδρέου ( ο οποίος σίγουρα θα προτιμούσε μια διαδυκτιακή «συζήτηση» τύπου «chat rooms»).
  • Ø Έτσι αφού απέρριψαν όλες τις ημερομηνίες που προτάθηκαν αλλά και τις προτάσεις που έκαναν τα μικρότερα κόμματα για τους όρους της τηλεοπτικής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, οι του ΠΑΣΟΚ , εφάρμοσαν την γνωστή τακτική της συνθηματολογίας χωρίς να μπαίνουν στην ουσία.
  • Ø Λένε πως θέλουν απευθείας διάλογο μεταξύ των αρχηγών, αν και γνωρίζουν πολύ καλά πως σε αυτού του είδους τον διάλογο ο αρχηγός τους έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να βγει χαμένος. Θα μου πείτε γιατί τότε το ζητούν;
  • Ø Το ζητούν γιατί ξέρουν πολύ καλά πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει ένας απευθείας διάλογος μεταξύ έξη ανθρώπων σε συγκεκριμένο τηλεοπτικό χρόνο και να μην μοιάζει με…συζήτηση καφενείου.
  • Ø Δηλαδή σε έναν απευθείας διάλογο δύο πολιτικών αρχηγών πως θα μετρηθεί ο χρόνος εκείνου που μιλά γρήγορα και με σαφήνεια και εκείνου που συλλαβίζει τις λέξεις προσπαθώντας να αποφύγει κάποια…πατάτα; Πως θα υπάρξει ένας συντονισμός έτσι ώστε η όλη συζήτηση να μην μοιάζει με …χάβρα;
  • Ø Επίσης οι του ΠΑΣΟΚ θέτουν ως προϋπόθεση – λένε – την συμμετοχή πολιτών. Όμως ποιοι πολίτες θα συμμετέχουν , με ποιόν τρόπο και ποια θα είναι η διαφορά εάν κάνει μια ερώτηση , π.χ. ο Μήτσος από το Μενίδι , αντί για έναν δημοσιογράφο;
  • Ø Το μόνο που δεν έχουν ζητήσει ακόμη είναι να έχει ο κάθε πολιτικός αρχηγός έναν υπολογιστή μπροστά του και να κάνουν διάλογο μέσω του internet. (Όπως προαναφέρω, εκεί σίγουρα ο Γιώργος θα τα πήγαινε καλά).
  • Ø Πάντως δεν γνωρίζω εάν τελικά θα συμφωνήσουν στην διεξαγωγή των ή του debate, αλλά εκείνο που ξέρω με βεβαιότητα είναι ότι , καθώς θα μεταδοθούν από όλα τα τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης, τα περιμένουν πως και πως οι ιδιοκτήτες καταστημάτων με DVD, αναμένοντας ότι θα κάνουν χρυσές δουλειές.
  • Ø Εκτός βέβαια, εάν συναντήσουν ανταγωνισμό από το κανάλι της…Πετρούλας, που διαλέξει την ώρα του debate για να βάλει κάποια καλή κινηματογραφική ταινία ή απλώς να στήσει ένα debate με κορίτσια από τα καλλιστεία και την Πετρούλα ως συντονίστρια του…διαλόγου.

ΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

  • Ø Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Το 2004 ο δήμος Χανίων υπέβαλλε αίτημα και μελέτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών (κανονικών ή πεζοφάναρων) σε έξη σημεία της πόλης.
  • Ø Πρόκειται για : 1) Διασταύρωση της λεωφόρου Σούδας και του δρόμου στα Λιβάδια που περνά από το ΜΑΙΧ. 2) Διασταύρωση των οδών Ζυβρακάκηδων και Γογονή. 3) Διασταύρωση των οδών Ζυβρακάκηδων και Εφέδρων Πολεμιστών. 4) Πλατεία Ευαγγελίστριας στην Χαλέπα. 5) Έξω από το 7ο Δημοτικό Σχολείο. 6) Έξω από τα κτίρια του ΙΚΑ στην λεωφόρο Σούδας (πεζοφάναρο).
  • Ø Και όμως μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια και μπόλικο τσακωμό, μόλις πρόσφατα βρήκαν τον χρόνο οι αρμόδιοι του ΥΠΕΧΩΔΕ να έρθουν στα Χανιά, για να κάνουν – λένε – έλεγχο των σημείων , και να δώσουν την προέγκριση.
  • Ø Θα μου πείτε τι φόρτο δουλειάς είχαν και δεν μπορούσαν να έρθουν ; Πιστεύω πως επεξεργάζοντο την φαεινή ιδέα να χαρατσώσουν προεκλογικά χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων, οι οποίοι αν και διατηρούν σε άψογη κατάσταση τα αυτοκίνητά τους και έχουν πάρει και κάρτα καυσαερίων που βεβαιώνει πως δεν ρυπαίνουν, τώρα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υπέρογκα «περιβαλλοντικά» τέλη κυκλοφορίας.
  • Ø Μάλιστα ενώ χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να αποφασίσουν εάν θα προεγκρίνουν τα φανάρια σε διασταυρώσεις – καρμανιόλες, σε χρόνο μηδέν , βρήκαν τρόπο να ξεπεράσουν την προεκλογική περίοδο και να ισχύσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα «χαρατσωτά» τέλη για εκείνους που επειδή δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν καινούργια αυτοκίνητα κρατούν τα παλιά τους.
  • Ø Εκτός βέβαια , εάν ο Σαρακατσάνος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και οι συμβουλάτορές του , θεωρούν πως είμαι βιτσιόζος και κρατώ ένα αυτοκίνητο του 1993 (άψογα συντηρημένο και με κάρτα καυσαερίων που βεβαιώνει πως δεν ρυπαίνει) ενώ θα μπορούσα να το αντικαταστήσω με ένα καινούργιο.
  • Ø Πάντως τον βεβαιώνω ότι είναι μακράν νυχτωμένος εάν νομίζει πως βάζοντάς μου χαράτσι 150 ευρώ το χρόνο (περιβαλλοντικά τέλη) και δίνοντάς μου ως κίνητρο 2.000 ευρώ (απόσυρση) θα ψάξω να βρω τα υπόλοιπα 10-15 χιλιάρικα που χρειάζομαι για να πάρω καινούργιο αυτοκίνητο.